Kongo Demokratik Cumhuriyeti liderinin mal varlığı tartışılıyor

Kongo Demokratik Cumhuriyeti liderinin mal varlığı tartışılıyor

ABD merkezli Kongo Araştırma Grubu, Devlet Başkanı Kabila ve ailesinin 80'den fazla şirkete sahip olduğunu iddia etti

KINŞASA (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Joseph Kabila ve ailesinin yurt içi ve yurt dışında 80'den fazla şirketinin bulunduğu ileri sürüldü.

ABD merkezli Kongo Araştırma Grubunun (GEC) hazırladığı rapora göre, Kabila ve ailesi, tarım, madencilik, bankacılık, emlak, iletişim ve havayolu sektörlerinde 80'den fazla şirkete sahip.

New York Üniversitesine bağlı ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde görev yapmış eski BM uzmanı Jason Stearns tarafından yönetilen GEC, Kabila'nın yakınlarının, Angola sınırı civarındaki 720 kilometre uzunluğundaki pırlanta madenlerini işlettiğini de iddia etti.

Kabila ve ailesi hakkında 20 ay süren bir araştırmanın sonunda hazırlandığı belirtilen raporda, Joseph Kabila'nın ikiz kardeşi Jaynet ve diğer kardeşi Zoe'ye çok sayıda maden işletme izni verildiği ve bu kişilere ait şirketlerin ortak girişimler sayesinde milyon dolarlar kazandığı da öne sürüldü.

Ülke yetkilileri, Stearns yönetiminde hazırlanan rapora ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Daha önce "Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde bazı ordu mensuplarının, ayrılıkçıların saldırılarına hedef olan Beni kentindeki sivil halka şiddet uygulanmasıyla ilişkili olduğunu savunduğu" bir rapor kaleme alan Stearns, ülkedeki Göç İdaresi Başkanlığına "yanlış bilgi verdiği" suçlamasıyla geçen yıl Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden sınır dışı edilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :