Kolonya ve parfüm arasındaki fark nedir?

Kolonya ve parfüm arasındaki fark nedir?

Kolonya ile parfüm arasındaki fark içindeki etil alkol oranıyla ortaya çıkar. Parfümdeki etil alkol oranı yüzde 25 iken, kolonyada bu oran yüzde 3’e kadar düşebiliyor.

Kolonya ile parfüm arasındaki fark içindeki etil alkol oranıyla ortaya çıkar. Parfümdeki etil alkol oranı yüzde 25 iken, kolonyada bu oran yüzde 3’e kadar düşebiliyor.

Kolonya ile parfüm arasındaki fark içindeki etil alkol (etanol) oranına göre değişir. Parfümdeki etil alkol oranı yüzde 25 iken, kolonyada bu oran yüzde 3’e kadar düşüyor. Bazı pahalı ve özel üretim parfümlerde etil alkol oranı yüzde 40 ila 50’ye kadar çıkabiliyor.

Gelelim meşhur 80 derece kolonya mevzuuna! Kolonyanın derecesini içerisindeki alkol miktarı belirler. 80 derecelik bir limon kolonyasında 883 ml etil alkol bulunur.

Parfümler de içerisindeki alkol dışında esans ve yağlarla zenginleştirilirler. Yağ ve alkol oranı düştükçe parfümün ağır kokusu hafifler.

Kolonyanın farklı bir özelliği de ferahlatıcı olmasıdır. Cildimize sürdüğümüz kolonyadaki alkol, hava ile temas ederek hızla buharlaşır ve buharlaşan alkol molekülleri çevreden ısı çekerek cilde serinlik verir. Hepimizin bildiği gibi derecesi yüksek kolonyanın keskin kokusu ayıltıcı etki yapar. Kolonyanın kokusu daha kısa sürede etkisini kaybederken, parfümler uzun süre kullanıcısına eşlik eder.

İçeriğinde neler var?

Gelelim kolonyanın içeriğine! Birçok çiçeğin ve meyvenin aromasından veya yağından üretilebilen kolonya, üretildiği yer ve içeriğine göre de isim alıyor.. Konya’nın meşhur Meram Çiçeği Kolonyası, Balıkesir’in Beyaz Zambak Kolonyası, Ankara’nın Eyüp Sabri Tuncer Kolonyaları, Rize’nin Çay Kolonyası, Antalya’nın Turunç Çiçeği Kolonyası, Eskişehir’in Anıl Kolonyası, Amasya’nın Elma Kolonyası, Isparta’nın Gül Kolonyası, Trabzon’un Hamsi ve Fındık Kolonyaları, Edremit ve Ayvalık’ın turistik mekanlarında sık sık burnumuza dayanan Zeytin Çiçeği kolonyaları gibi.. Hele hele de yaz aylarında sivri sinek ve haşerelere karşı etkili olduğu iddia edilen ve kısmen rahatlatan bu yöresel kolonyalardan hepimizin evlerinde vardır..

Ülkemizde II. Abdülhamit döneminden günümüze kadar çeşitli kimyasal işlemlerle kolonya sektörü gelişmiş, çok farklı ürünler ortaya çıkarılmıştır. En yaygın kolonya içeriği şunlardır; limon, portakal (acı, kan), mandalina, bergamot, greyfurt aromaları… Aynı zamanda neroli, lavanta, biberiye, kekik, turunç yaprağı, yasemin, iğde ve tütün yağları da içerebiliyor.

Kolonya nasıl yapılır?

Kolonya çok ucuz ve her yerde rahatlıkla bulunabilen bir ürün olmasına rağmen evde deneyip başarılı olanlar da onca malzemeyi ziyan edenler de mevcut.. Kolonya ticari amaçlarla büyük fabrikalarda üretilse de evde de yapılabilen bir kimyasal bileşimdir. Evde kolonya yapımı için çok fazla tarif bulabilirsiniz. Kolonyanın ne kadar basit bir yapısı olduğunu anlatabilmek için size en basit tarifi aktarıyoruz..

Metil alkolün sağlığa büyük zararları vardır, bu sebeple kolonyalarda kullanılmamalıdır. Limon kolonyası için 883 ml etil alkol, 15 ml limon esansı, 152 ml damıtılmış su hazırlanır. Limon esansı etil alkol ile çözülür. Daha sonra 1 litreye kadar damıtılmış su ilave edilir. Son işlemde çözelti bir bez veya süzgeçle süzülerek kullanılmaya hazır hale gelir.

Kaynak:Memleket

Etiketler :