"Kolombiya ve Türkiye arasında STA bir gereklilik"

"Kolombiya ve Türkiye arasında STA bir gereklilik"

Kolombiya'nın Ankara Büyükelçisi Juan Alfredo Pinto:- "STA, ticari süreçleri oluşturmak, iki ülkeyi eşit şartlara taşımak ve Kolombiya sermayesi ile birleşecek Türk iş adamlarının ülkeye girmesini sağlamak için gerekli"- "Kolombiya'nın da Türkiye gibi OEC

BOGOTA (AA) - Kolombiya'nın Ankara Büyükelçisi Juan Alfredo Pinto Saavedra, Türkiye ve Kolombiya arasında görüşmelerine devam edilen Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) diğer yararlarının yanında Türk yatırımcıların bu ülkeye girmesi için de gerekli olduğunu belirtti.

Pinto, Kolombiya Ticaret, Endüstri ve Turizm Bakanı Maria Lorena Gutierrez'in devam eden Türkiye ziyaretinin başlıca konusu olan STA görüşmeleri ve iki ülke arasındaki ilişkilere dair AA'ya yazılı bir değerlendirmede bulundu.

Taraflar arasında 2011'de başlayan STA görüşmelerinin, iki ülke iş adamlarının da bazı hassas ürünler konusunda çekincelerini ortaya koymalarıyla 2012'de çıkmaza girdiğini belirten Pinto, Bakan Gutierrez'in bu görüşmede gelecekte Türkiye ve Kolombiya'nın ticari ilişkilerini pekiştirecek bir anlaşma arayacağını açıkladı.

STA müzakerelerinin "bazı hassas sektörlerin pazarlara ulaşım konusundaki çıkarlarını anlayarak ve iki ülkeye sağlayacağı yararı ortaya koyarak büyük bir teknik hassasiyetle" devam etmesi gerektiğini vurgulayan Pinto, iki taraftan da heyetlerin bu hassas sektörler konusunda görüşmelere başladığını ve bunun biraz zaman alacağını ifade etti.

Büyükelçi Pinto, Türkiye'nin Kolombiya kırsalındaki üretim ve tarım arzının canlandırılması, endüstriyel ihracatın yanı sıra kültürel endüstrideki hareketliliğin tanıtılması için çok önemli olduğuna dikkati çekerek, "STA, ticari süreçleri oluşturmak, iki ülkeyi eşit şartlara taşımak ve Kolombiya sermayesi ile birleşecek Türk iş adamlarının ülkeye girmesini sağlamak için gerekli." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve Kolombiya arasındaki ticaretin, geçen yıl en iyi dönemini yaşadığının altını çizen Pinto, ülkesinin 2015'te 748 bin dolar olan Türkiye'ye ihracatının 2017'de 1 milyon 405 bine ulaştığını, 2015 yılında 508 bin dolar olan ticaret fazlasının da 2017'de 1 milyon 165 bin dolara çıktığını kaydetti.

- İlişkiler artacak

Ülkesinin Türkiye ile ilişkilerine ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyeliğine de değinen Pinto, şunları kaydetti:

"İki ülke de demokratik siyaseti, serbest piyasa ekonomisi ile biliniyor. Kültürel ve tarihi sebeplerden ötürü iki ülkenin demokrasileri arasında nüanslar bulunuyor. Lakin Türkiye de Kolombiya da terörizmle mücadele ederken, vatandaşlarının refahı, evrensel kardeşlik ve barış için çalışıyor. Artık Kolombiya'nın da Türkiye gibi OECD üyesi olması iki taraf arasında yeni yakınlaşmalar doğuracak."

- Kolombiya'nın göç politikasında referansı Türkiye

Pinto, Türkiye ile yalnızca ekonomik ve ticari ilişkiler kurmadıklarını aynı zamanda çeşitli sosyal politikalarda da Türkiye'yi örnek aldıklarını belirtti.

Türkiye'nin 3,5 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığının altını çizen Pinto, bu tecrübenin, 1 milyona yakın Venezuelalının göç ettiği Kolombiya için çok önemli olduğunu kaydetti.

Pinto, bu hususta Kolombiya Ulusal Afet ve Risk Yönetimi Birliğinden (UNGRD) bir heyetin geçen yıl Türkiye'yi ziyaret ettiğini anımsatarak şöyle devam etti:

"Türkiye, göç trafiğinin yönetimi konusunda şüphesiz en iyi tecrübeye ve uygulamalara sahip. Heyetin bu konudaki ziyaretlerinin amacında Türkiye'nin bu politika ve çalışmalarını Kolombiya'da uygulanabilecek şekilde edinmek istemesi yatıyor. Ayrıca Türkiye'deki çadır ve destek ekipmanları gibi teçhizatlarla da ilgileniyoruz. UNGRD bu tür krizlerle yüzleşme konusunda yeterli fakat Türkiye'nin bu alandaki çalışmaları bizim için referans."

- Kolombiya'daki Türk kurumları

Pinto, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Şubat 2015'te güven mektubunu sunduğu sırada Türk Hava Yollarının (THY) uçuşlarının başlaması yönünde istekte bulunduğunu aktardı.

Erdoğan'ın talimatıyla uçuşların başladığına dikkati çeken Pinto, Kolombiya'daki THY operasyonun oldukça başarılı geçtiğini belirterek haftada 3 gün düzenlenen uçuşların sayısının artırılmasını istediklerini vurguladı.

Pinto, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) ülkesinde yaptığı çalışmalardan da örnekler verdi. TİKA'nın, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile yapılan barış sürecinde Antioquia'da inşa ettiği Orejon ilkokuluna değinen Pinto, başkanlığın çalışmalardan övgüyle bahsetti.

TİKA'nın ülkesinde yürüttüğü sayısız projenin ikili ilişkilere katkı sunduğunu ifade eden Pinto, geliştirilmiş pamuk tohumları hibesi ve kırsal kalkınma alanındaki projelere de dikkati çekti.

Pinto, dünyadaki en önemli haber ajanslarından biri olarak nitelediği Anadolu Ajansının (AA) 13'üncü yayın dili olan İspanyolca'ya başkent Bogota'da kurduğu merkezle başladığını hatırlattı.

- Kolombiya'nın Türkiye'deki çalışmaları

Büyükelçi Pinto, ülkesinin Türkiye ile olan iş birliğinin kendilerini onurlandığını belirtti.

Türkiye'deki diplomat ve bürokratlara 4 ay süren İspanyolca kursları düzenlendikleri bilgisini paylaşan Pinto, Bakan Gutierrez'in bu kursun mezuniyet törenine katılacağını kaydetti.

"Onları İspanyolca konuşurken görmek çok etkileyici." ifadesini kullanan Pinto, Türklerin İspanyolcayı kolaylıkla öğrendiğine dikkati çekti.

Pinto, özellikle rugbynin öne çıktığı sportif diplomasi çalışmalarının da yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :