Köln ISM Uluslararası Şekerleme ve Bisküvi Fuarı
İstanbul Bakliyat ve Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, Avrupa ülkelerinin uyguladığı vize sistemini eleştirdi- 65 ülkeden bin 600 firmanın katıldığı fuarda Türkiye 70 firmayla temsil ediliyor
KÖLN (AA) - İstanbul Bakliyat ve Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, Avrupa ülkelerinin özellikle Afrika ya da Ortadoğu gibi müşteri potansiyeli olan ülkelere uyguladığı vize politikasını eleştirdi.
Bu yıl 46'ıncı kez düzenlenen Köln ISM Uluslararası Şekerleme ve Bisküvi Fuarına ihracatçılar birliği olarak milli katılım gerçekleştirdiklerini ifade eden Mete, Avrupa ülkelerinin özellikle Afrika ya da Ortadoğu gibi müşteri potansiyeli olan ülkelere sıkı vize uyguladığını ifade ederek, ''Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin Afrika ya da Ortadoğu ülkeleri vatandaşları gibi müşteri potansiyeli olan ülkelere uyguladığı sıkı vize politikaları Avrupa'daki fuarlara kan kaybettirmeye başladı. Bunun yanı sıra dünyanın değişik yerlerindeki fuarlar artık cazibe merkezleri haline gelmeye başladı'' dedi.
Bir iş adamının vize nedeniyle giremediği ülkeye ürettiği ya da sattığı malın girmesini tuhaf olarak nitelendiren Mete, bu sıkıntıların aşılmadığı sürece gerek ticaret gerekse ülkeler arası ilişkilerin gelişmeyeceği ve dostlukların da pekiştirilemeyeceğini ifade etti.
Ülkeler arası siyasetin gelişmesinin ticarete de olumlu yansıdığını dile getiren Mete, "Dünyadaki global krizden dolayı herkesin pazar kaybettiği bir ortamda biz Güney Amerika, Asya Pasifik ülkelerinde birkaç yıldır yeni pazar arayışındayız. Sayın Cumhurbaşkanımız da şimdi o ülkelerde, Şili ve Peru gezisi düzenlediler. Sanıyorum bu siyasi ilişkilerin de ticaretimize olumlu bir şekilde yansıması olacaktır" şeklinde konuştu.
Türkiye sanayicisi ve ihracatçılarının 2023 yılı hedeflerine ulaşabilmesi için bürokratik mevzuatların değiştirilmesinin önemini vurgulayan Mete, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da söylediği gibi gereksiz bürokrasinin kalkması ve mevzuatların değiştirerek dünya standartlarına getirilmesi gerektiğini belirtti.
Öte yandan fuarda bu yıl özellikle helal ve organik ürünler ön plana çıkıyor.
ISM'ye 65 ülkeden bin 600 firma katılırken Türkiye fuarda 70 firmayla temsil ediliyor. Çikolata, şeker, gofret, bisküvi ve çerez gibi ürünlerin yanı sıra sektördeki son yeniliklerin sergilendiği fuar 3 Şubat'ta sona erecek.
AA
Kaynak: