Kobani nerede?

Kobani nerede?

Suriye’nin kuzeyinde ve Türkiye sınırının hemen karşısında yer alan Kobani, diğer adıyla ise Ayn el Arap artık dünyanın gündeminde. Peki Kobani nerede?

IŞİD’in önce Suriye’de varlık göstermesi ve sonrasında da ilk çıkış noktası Irak’a geri dönerek Musul’u ele geçirmsi gözlerin bir anda bu coğrafyaya yeniden dönmesine neden oldu. IŞİD’in ilerleyişi ve vahşi katliamları dünya kamuoyunun kanını dondururken, IŞİD ile Suriyeli gruplar arasında yaşanan çatışmalar ise Türkiye sınırına kadar dayandı.

Son olarak ise Kobani IŞİD’in hedefi oldu. Peki neresi bu Kobani? IŞİD saldırısına kadar yeri ve adı bilinmeyen bu ufak yerleşim bölgesi Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgesi sınırları içerisinde yer alıyor. Rojava olarak da adlandırılan bölgede yer alan kantonlardan biri olarak adlandırılan Kobani’nin adı Arapça’da Ayn el Arap olarak da geçiyor.

KOBANİ NEREDE?

Türk tarafında yaşayan vatandaşların akrabalarının çoğunluğu oluşturduğu Kobani bölgesindeki evler Türkiye sınırından da rahatça görülebiliyor. Kobani kent merkesi Türk tarafından Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin tam karşısına düşüyor. İlçe ile Kobani arasında ise çok kısa bir mesafe bulunuyor. Hal böyle olunca da bölgede yaşanan çatışmalar Türkiye’yi de olumsuz etkiliyor. Bunu son örnekleri ise geçtiğimiz günler acı bir şekilde yaşandı. Kobani’den ateşlenen bir havan mermisi Suruç’ta bir evin bahçesine düştü. Yaşanan patlama sonrasında 4 kişi yaralandı.

ÜÇ KANTONDAN ORTADA OLANI

Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölge, Kobani (Kobane) olarak adlandırılıyor. Kobani’nin diğer adı ise Ayn al-Arab (Ayn el Arap). Kobani ayrıca ‘Rojava’da PYD’nin inisiyatifiyle kurulmuş üç kantondan ortada olanı’ şeklinde de tarif ediliyor.

 

Kobani’de, 2 Temmuz’dan beri Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile YPG arasında çatışmalar devam ediyor. IŞİD’in saldırdığı Kobani ve çevresindeki köylerden Türkiye’ye doğru başlayan göç, bölgenin gündeme gelmesine neden oldu.

19 Eylül 2014′de Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi Dikmetaş Köyü sınırına gelen Kürt asıllı Suriyelilerin sınırda bekletilmesine tepki gösterenlere güvenlik güçleri müdahalede etmiş, bir süre sonra ise sınır açılmış ve tel örgülerin ardındaki Suriyelilerin Türkiye’ye girişine izin verilmişti.

 

IŞİD İLERLEYİŞİ SÜRÜYOR

Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) üç hafta süren yoğun saldırıların ardından, PKK bağlantılı Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) kontrolündeki Kobani kentine girdi. PYD tarafından ilan edilen ‘Kobani Kantonu’nun ‘Dışişleri Bakan Yardımcısı’ sıfatıyla AFP’ye konuşan İdris Nahsin, kent savaşının başladığını doğruladı. Nahsin, Kobani’de PYD bağlantılı Halk Savunma Güçleri (YPG) ve IŞİD militanları arasında sokak savaşlarının yaşandığını kaydetti.

İngiltere Merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD’in kentin Miktala el-Cedide ve Kani Arabane bölgelerinin yanısıra bir hastaneyi aldığını ve sanayi bölgesine ilerlediğini bildirdi. AA’ysa bölgedeki yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde IŞİD’in 2 bin militanla taarruza geçtiğini, kentin doğu bölgesini kontrol altına almayı başardığını ve kent merkezine doğru ilerlediğini geçti. YPG kaynaklarına göre, IŞİD’in dün gün içinde, Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın karşısındaki bölgeyi ele geçirmek için kentin doğusundan başlattığı saldırı püskürtüldü.

Kaynak – Sözcü

Etiketler :