Kızılhaç'ın Boko Haram ile görüştüğü iddiaları

Kızılhaç'ın Boko Haram ile görüştüğü iddiaları

Kızılhaç, Boko Haram'ın kaçırdığı 21 çocuğun serbest kalması için örgütle görüşüldüğü iddialarını yalanladı

ADDİS ABABA (AA) - Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Peter Maurer, Nijerya'da Boko Haram'ın kaçırdığı 21 çocuğun serbest bırakılması için örgütle görüşüldüğü iddialarını reddetti.

Maurer, yerlerinden edilmiş kişilerin korunması için Afrika Birliği üyesi ülkeler tarafından imzalanan Kampala Anlaşması'nın nasıl uygulanması gerektiğine ilişkin Kızılhaç tarafından hazırlanan raporu tanıtmak üzere Afrika Birliği Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Her 100 Afrikalıdan birinin kendi ülkesinde yerinden edilmiş halde olduğuna işaret eden Maurer, "1,2 milyarlık Afrika nüfusunu ele aldığımızda bu 12 milyon insana tekabül ediyor." ifadesini kullandı.

Doğal afet ve çatışmalar sebebiyle yerlerinden olanların temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıldığını ifade eden Maurer, Afrika Birliği'nin 2009 yılında imzaladığı Kampala Anlaşması'nın bu boşluğu doldurmayı amaçladığını söyledi.

Uluslararası Kızılhaç Örgütünün, anlaşmanın pratiğe geçmesi için 25 maddelik önerinin yer aldığı bir rapor hazırladığını kaydeden Maurer, "Bütün çatışan taraflar, insan haklarına saygı duymalı, tüm yetkililer etnik grubu ve yaşı ne olursa olsun iç göçe maruz kalanlara, karar alma konusunda katılım hakkı sağlamalı, yerinden edilen insanların ihtiyaçlarının karşılanması için devletler gerekli adımları atmalı." diye konuştu.

- "Boko Haram ile görüşülmedi"

Basın toplantısının ardından AA muhabirinin, basına yansıyan Boko Haram ile görüşüldüğü iddialarına ilişkin sorusuna Maurer, Kızılhaç olarak Boko Haram ile hiçbir görüşmenin yapılmadığı yanıtını verdi.

Kızılhaç'ın siyasi bir organizasyon olmadığını vurgulayan Maurer, "Eğer çatışma alanında iki taraf görüşme yapıyorsa ve belli adımlar atılıyorsa, tarafların arzu etmesi halinde biz lojistik destek sağlayabilir, anlaşmaların uygulanmasına yardımcı olabiliriz." dedi.

Maurer, "Chibok olayına gelince, yaptığımız sadece 21 çocuğu Boko Haram'dan alıp hükümet yetkililerine teslim etmekti." diye konuştu.

Nijerya'nın Chibok kentinde 2014'te Boko Haram örgütü tarafından kaçırılan 200'den fazla kız öğrenciden 21'i yürütülen müzakereler neticesinde geçen hafta serbest bırakılmıştı.

Uluslararası ve yerel yayın organlarında hükümet ve örgüt arasında yürütülen müzakerelere Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin de katıldığı ileri sürülmüştü.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler