Kızılay'a yardım çağrısı! Yardımların tamamı vergiden düşüyor

Kızılay'a yardım çağrısı! Yardımların tamamı vergiden düşüyor

Türk Kızılayı Konya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez, “Kamu yararına çalışan bir derneğe yapılan yardımda işadamı ve sanayiciler vergi matrahlarından yüzde 5’ni düşebilirken, Kızılay’a yapılan yardımların tamamı vergiden düşmektedir” dedi.

Türk Kızılayı Konya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez, “Kamu yararına çalışan bir derneğe yapılan yardımda işadamı ve sanayiciler vergi matrahlarından %5’ni düşebilirken, Kızılay’a yapılan yardımların tamamı vergiden düşmektedir. Kızılay’a her türlü zekat, fitre, sadaka, yardım yapılabilmektedir. İş adamları Kızılay’a yapacağı her türlü bağışın makbuzunu alarak gider yazabilmektedir. Bağışların hangi alanlarda kullanılacağını şartlı bağış olarak belirterek istedikleri alanda kullanılmasını sağlayabilirler” diyerek sanayici ve işadamlarını yardım yapmaya davet etti.

Çalışmalar kan bağışından ibaret değil

Türkiye’deki tüm hastanelerin kan ihtiyacının yüzde 96’sını vatandaşların bağışları ile Kızılay’ın karşıladığını, hastanelerin ihtiyacı olan kanın o gün içerisinde Kızılay tarafından hastaneye teslim edildiği belirten Üzülmez, “Kızılay’ın faaliyetleri sadece kan bağışından ibaret değildir. Yurt içinde ve yurt dışında eğitimden ilk yardıma, ihtiyaç sahibinden, meslek sahibi olmak isteyene, göç hizmetlerinden yabancıların yurtiçinde adaptasyonuna kadar birçok görevi yerine getirmektedir.” dedi.

Üzülmez iş adamlarına seslendi: Kızılay’a yapılan yardımların tamamı vergiden düşmektedir

Kızılayın çalışmalarını ve ayrıcalıklarını anlatmaya çalıştıklarını vurgulayan Üzülmez, “Kızılay Konya Şubesi olarak iyi bir yönetim ekibi ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kızılay’ı sanayicilere, iş adamlarına anlatıyoruz. Kızılay, Türkiye’deki yardım kuruluşları içerisinde çok ayrı özellikleri, ayrıcalıkları olan bir kuruluş. Kızılay uluslararası anlaşmalarla kurulduğu için uluslararası bir kuruluş. Bu nedenle Kızılay’a ayni ve nakdi yardımda bulunan sanayici, iş adamları bağış miktarının tamamını vergiden düşebilmektedir. Kamu yararına çalışan bir derneğe yapılan yardımda işadamı ve sanayiciler vergi matrahlarından yüzde 5’ni düşebilirken, Kızılay’a yapılan yardımların tamamı vergiden düşmektedir. Kızılay’a her türlü zekat, fitre, sadaka, yardım yapılabilmektedir. İş adamları Kızılay’a yapacağı her türlü bağışın makbuzunu alarak gider yazabilmektedir. Bağışların hangi alanlarda kullanılacağını şartlı bağış olarak belirterek istedikleri alanda kullanılmasını sağlayabilirler” ifadelerini kullandı.

Siz de Kızılay Gönüllüsü Olabilirsiniz

Gönüllerin çalışmalarda aktif rol aldığını söyleyen Üzülmez, “Göreve geldiğimizde Kızılay Konya Şubesi’nin Kadın Kolları, Gençlik Kolları gibi ayrı birimleri yoktu. Göreve geldikten sonra Gençlik Kolları’nı kurduk. İlçe bazında Gençlik Kolları oluşturduk, üniversitelerde çalışmalara başladık. Ardından Kadın Kollarımızı kurduk. Kadın kollarımız kalabalık bir ekiple çalışmalarını yürütüyor. Gençler ve kadınlar gönüllü olarak yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Koronavirüs dolayısıyla sokağa çıkma yasağı olduğu günlerde ve sokağa çıkma yasağı bulunan 65 yaş üstü ve yalnız yaşayan vatandaşlarımıza Kaymakamlıklarımızın oluşturduğu Vefa Destek Gruplarında en büyük görevi yapan Kızılay gönüllüleridir. Kızılay Gönüllüleri günde binlerce kişiye ulaşmaktadır. Şube ve temsilcilik olmayan ilçelerimizde şube ve temsilciliklerimizi açıyoruz. İlçeler tamamladıktan sonra mahalle mahalle Kızılay Temsilcilikleri oluşturacağı. Mahalle sakinlerinin sıkıntısını, derdini, ihtiyaçların belirlemede temsilcilerimizin önemli katkısı olabileceği gibi, Kızılay bilincini geliştirmeyi, toplumun her kesimine yaymayı düşünüyoruz. Kızılay’da gönüllü olmak isteyen vatandaşlarımız bizlere sosyal medya hesaplarımızdan ve telefon numaramızdan ulaşabilirler” dedi.

Gıda Kartı Uygulaması

Göreve geldiklerinde gıda kolisi uygulamasına son verdiklerini belirten Üzülmez, “Göreve geldiğimizde gıda kartı uygulaması yoktu. Teslim edilen gıda kolilerinin vatandaşın ihtiyacını tam olarak karşılamadığını gördük. Bu sebeple vatandaş istediğini alabilsin diye bir marketle anlaştık. Vatandaşa alışveriş kartı veriyoruz. Vatandaş istediğini o marketten alabiliyor.”

Konya'da 31 İlçeye Ramazan Ayı Boyunca Yardım

Yardım yaparken titiz davrandıklarını, ekipler tarafından evlerde tahkikat yapıldığını belirten Üzülmez, hedefimiz ihtiyaç sahiplerini belirlemek, yardımların doğru kişilere ulaşmasını sağmak. Geliri olmayan, kimsesi olmayan vatandaşlarımız önceliğimiz. Gıda kartı uygulamasından şu anda 2 bin kişi yararlanıyor. Kızılay Konya’nın 31 ilçesinin tamamına Ramazan ayı boyunca yardım elini uzatacak” diye konuştu.

Bayram Öncesinde Çocuklar Sevindirilecek

Şubemizin alt katında giyim mağazası oluşturduk. Bu mağazada hayırseverlerimizin bağışladığı elbiseler, ayakkabılar bulunuyor. İhtiyaç sahipleri buraya gelerek ihtiyacını alabiliyor. Barkod sistemimiz sayesinde hangi elbiseyi kim bağışlamış, bu elbiseyi kim almış kaydını tutuyoruz. Bağışta bulunan hayırsever bağışının kime ulaştığını öğrenmek isterse bu sistem sayesinde görebiliyor. Korona virüs dolayısıyla giyim marketimizi kapattık. Fakat yönetim kurulumuzla istişaremiz sonucunda bayram öncesinde kontrollü olarak sosyal mesafeye dikkat ederek ihtiyaç sahiplerine açacağız. Bayram öncesinde çocuklarımızı sevindireceğiz” dedi.

Kızılay Konya Hafız Mı Yetiştiriyor?

Eğitim alanındaki çalışmalardan da bahseden Üzülmez, “İlkokul, ortaokul, lise ve üniversiteden 400’ün üzerinde öğrenciye burs vermekteyiz. Kızılay şubeleri arasında Türkiye’de ilk olarak 20 hafız okutuyoruz. Bu yıl ilkti. İnşallah bu yıldan sonra sayıyı artıracağız. Bu öğrencilerin masraflarını karşılıyoruz” şeklinde konuştu.

Kitap Okumayan Meydan Okuyamaz

Gençlere tavsiyeleri sorulan Üzülmez, Nuri Pakdil’in “Kitap okumayan Meydan Okuyamaz” sözünü hatırlatarak şöyle konuştu: Bilgi güçtür, kuvvetir deriz. Ama bugün gücün, kuvvetin nasıl olduğunu gençler pek hissedemezler. Burs verdiğimiz gençlerle belirli aralıklarla sohbet ediyoruz. Kitap okumanın, kültür elde etmenin insanların hedefleri arasında olması gerektiğini, kültürlü insan olmadan toplumla bir yerlere gelemeyeceklerini ifade ediyoruz. Onların yetişmesi konusunda gayret gösteriyoruz.

 

Etiketler :