Kırım Tatarlarının evine baskın

Kırım Tatarlarının evine baskın

Rus özel polisi, iki Kırım Tatarını Hizb-ut Tahrir üyesi olduğu iddiasıyla tutukladı

YALTA (AA) - Rus polisi Kırım yarımadasında Kızıltaş köyünde iki evde yaptığı aramaların ardından Refat Alimov ve Arsen Ceparov isminde iki Kırım Tatarını Hizb-ut Tahrir üyesi olduğu iddiasıyla tutukladı.

Kırım Haber Ajansının verdiği bilgiye göre sabah saatlerinde Yalta’nın Kızıltaş köyüne gelen Rus özel polisi, iki Kırım Tatarının evinde arama başlattı. Uzun süren aramanın ardından Kırım Tatarları Refat Alimov ve Arsen Ceparov tutuklandı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov yaptığı açıklamada, gözaltına alınan Alimov ve Ceparov’un Hizb-ut Tahrir örgütünün üyesi olmakla suçlandığını bildirdi.

Çubarov, “Gençlerin gözaltına alınmasından sonra kendisini Kırım savcısı olarak adlandıran şahıs, Natalya Poklonskaya, Yalta bölgesinde bulunan Kızıltaş köyü sakinlerinden Alimov ve Ceparov’un Rusya’da yasak olan Hizb-ut Tahrir örgütünün üyesi olmakla suçlanarak Rus kolluk kuvvetleri tarafından gözaltına alındığını bildirdi” ifadelerini kullandı.

İki Kırım Tatarı'nın, Kırım’da Hizb-ut Tahrir örgütü ile ilişkisi olduğu şüphesiyle daha önce gözaltına alınan 8 Kırım Tatarının listesine dahil edileceğini kaydeden Çubarov, “Gözaltına alınan Refat Alimov ve Arsen Ceparov’un geçen yıl aynı uydurma suçlamalar ileri sürülerek tutuklanan Ruslan Zaytullayev, Nuri Primov, Rüstem Vaitov, Ferat Sayfullayev, ayrıca 11 Şubat 2016'da tutuklanan Emir Üsein Kuku, Enver Bekirov, Muslim Aliyev ve Vadim Siruk’un da bulunduğu listeye ekleneceği açık” dedi.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri 11 ve 12 Şubat’ta Kırım’da terör örgütüne dahil oldukları şüphesiyle birçok kişinin evinde arama yapmış, aramalar sırasında birçok kişi gözaltına almıştı.

Nisan ayı başında Akmescit’te Colman (Pionerskoye) köyünde bir kafede bulunan 35 Kırım Tatarının, maskeli ve silahlı oldukları ifade edilen kişiler tarafından tutuklandığını bildirilmişti. Tutuklananların Aşırıcı Faaliyetlerle Mücadele Merkezine götürüldüğü, parmak izi ve analiz için örnek alınarak serbest bırakıldığı belirtilmişti.

Öte yandan, Rusya’nın Kırım’a tayin ettiği savcı Natalya Poklonskaya, 15 Şubat'ta Kırım Tatar Milli Meclisini kapatmak için Kırım Yüksek Mahkemesine başvurmuştu. Poklonskaya, dava dilekçesinde, Rusya Federasyonunun aşırıcılık faaliyetleri ile mücadele kanununa dayanarak Kırım Tatar Milli Meclisinin faaliyetlerinin durdurulmasını ve Meclisin "aşırı örgüt" kapsamına alınmasını talep etmişti. İlk duruşma 3 Mart’ta yapılmış, davanın görülmesi değişik gerekçelerle pek çok kez ertelenmişti. Son duruşmada ise davanın 25 Nisan’da devam edilmesi kararlaştırılmıştı.

Savcı Poklonskaya, 13 Nisan’da, mahkeme sonuçlanıncaya kadar meclisin faaliyetlerini durdurma kararı verdiğini açıklamıştı. Kırım Yüksek Mahkemesindeki duruşmaya savcılık yetkilileri, 630 sayfa ve 10 CD’den oluşan dosyayla gelmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :