Kılıçdaroğlu Mazota Zam Yaptı: 2014'te 1.5 Lira Diyordu, Şimdi 2!

Kılıçdaroğlu Mazota Zam Yaptı: 2014'te 1.5 Lira Diyordu, Şimdi 2!

Seçim döneminde, iktidara gelmeleri halinde mazotu 1.5 liraya indireceklerini söyleyen CHP lideri, bugünkü açıklamasında "Mazotu 2 liraya indireceğiz." dedi.

Chp Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, mazotun 2 liraya indirilmesi gerektiğini belirterek, "Çiftçiye verdiğimiz bir söz var. Mazotu senin için 2 liraya indireceğiz. Biz bunu söylediğimizde, bize ısrarla 'kaynağı nereden bulacaksınız' diye soruyorlardı. Sen yatlara, Ötv'siz, Kdv'siz mazot verirken kimse kaynak soruyor mu?" dedi.

Chp Basın Birimi'nden yapılan açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu, Ziraat Mühendisleri Odasının düzenlediği "Türkiye Ziraat Mühendisliği 8. Teknik Kongresi"ne katıldı.

Kongrede konuşan Kılıçdaroğlu, tarım konusunda söylenmedik hiçbir şey kalmadığını, ancak buna rağmen Konya'dan küçük bir ülkenin, 117 milyar dolarlık ihracat yaparken, Türkiye'nin nasıl 17 milyar dolarda kaldığının sorulması gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin hangi gerekçeyle Hollanda'nın gerisinde kaldığının ve hangi gerekçeyle hayvan ithal ettiğinin üzerinde durulmasını istedi.

"HEP BERABER YOK ETTİK TARIMI"

Cumhuriyeti kuranların ilk el attıkları alanın tarım olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Önce aşar vergisini kaldırdılar, çiftçiyi ezilmekten kurtardılar. Tek gelir kaynağı vardı devletin, tarım. Başka bir kaynak yoktu, sanayi yoktu. Ama o tarım, sanayiye kaynaklık yaptı. Onlarca, yüzlerce fabrika kuruldu. Ülke demirağlarla örüldü. Alınan her kaynak yerinde akılcı olarak kullanıldı. Bugün geldiğimiz noktaya bakın, o fabrikaları satıyoruz, tarım çökmüş durumda. Tarım niye çöker arkadaşlar? Niye çöker? Eğer üretici ürettiği ürünün karşılığını alamazsa niçin üretsin? Bir sanayiciyi düşünün ürün üretiyor, sürekli zarar ediyor. Nereye kadar götürecek? Sonunda fabrikasını kapatacak. Çiftçi ne yapıyor? Sonunda toprağını ekmemeye karar veriyor, 'geçinemiyorum' diyor. Yüzde 65 arkadaşlar oran. Ürettiği ürünün karşılığını alamadığı için geçinemeyen çiftçi oranı yüzde 5. Yüzde 88'i 'temel harcamaları yaptıktan sonra elimde hiçbir şey kalmıyor' diyor. Madende hayatını kaybeden işçilerimizden birisinin eşi çok gerçek bir cümle kullanmıştı kendi hayatından. 'Buralarda tarım öldü, çocuklarımız yeraltında, yer altında madende çalışmak zorunda kaldılar' diyor. Hep beraber öldürdük tarımı. Hep beraber yok ettik tarımı."

"MAZOTUN 2 LİRAYA İNDİRİLMESİ LAZIM"

Kılıçdaroğlu, çiftçiye dünyanın en pahalı mazotunun satıldığını savunarak, şu değerlendirmelerde bulundu: "Mazotun 2 liraya indirilmesi lazım. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, çiftçiye verdiğimiz bir söz var. Mazotu senin için 2 liraya indireceğiz. Biz bunu söylediğimizde bize ısrarla 'kaynağı nereden bulacaksınız' diye soruyorlardı. Sen yatlara, Ötv'siz, Kdv'siz mazot verirken kimse kaynak soruyor mu? Hayır. Çiftçiye verirken niye kaynak soruyorsunuz? Siz kendinize Kaçak Saray yaparken kaynağı nereden buldunuz diye kimse sormuyor. Ama çiftçiye gelince soruyorsunuz. Çiftçinin günahı ne? Tek günahı var çiftçinin üretiyor, alın teri döküyor, bizi besliyor, geleceğimizin güvencesi. Şimdi onu yok etmeye çalışıyoruz."

30 MART SEÇİMLERİ ÖNCESİ 1,5 DİYORDU

Kılıçdaroğlu, 30 Mart yerel seçimleri öncesi Giresun'da yaptığı bir konuşmada "Buradan Türkiye'deki bütün vatandaşlarıma sesleniyorum. Cumhuriyet Halk Partisi'nin iktidarında mazotu 1,5 lira yapacağım çiftçi için. Ona helali hoş olsun diyeceğim. Hiç meraklanma sen çiftçi kardeşim diyeceğim. 85 milyon avroyu çalanlardan o parayı alacağım, çiftçiye, esnafa, emekliye, memura dağıtacağım. Hiç kimse endişe etmesin. 'Parayı nereden bulacaksın...' Sen yürütmezsen zaten bu ülkede para çok. Zengin bir ülkeyiz biz." ifadelerine yer vermişti.

Etiketler :