İki Doğu İki Batı Derneği'nden Konya'da okuyan uluslararası öğrencilere mezuniyet programı

İki Doğu İki Batı Derneği'nden Konya'da okuyan uluslararası öğrencilere mezuniyet programı

İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği Karatay Belediyesi’nin ev sahipliğinde Konya’daki üniversitelerde eğitimini tamamlayan öğrenciler için mezuniyet programı gerçekleştirdi

Dünyanın farklı ülkelerinden Konya’ya eğitim için gelen uluslararası üniversite öğrencileri, mezuniyet sevinci yaşadı. İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği tarafından düzenlenen mezuniyet programına katılan protokol üyeleri Türkiye’nin son yıllarda her alanda yaptığı atılımlara dikkatleri çekerken; Konya’da mezuniyet heyecanı yaşayan misafir öğrenciler ise Türkiye’nin kendilerinde unutulmaz anılar ve izlenimler bıraktığını ifade ettiler.

iki-dogu-iki-bati-mezuniyet-12.jpeg

İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği tarafından Konya’daki üniversitelerde eğitimini tamamlayan öğrenciler için mezuniyet programı düzenlendi.

l.jpeg

Karatay Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen programa Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Mızırak, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah Eken, Karatay Kent Konseyi Başkanı Abdurrahim Arslan, Necmettin Erbakan Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörü Dr. Şeyma Akın, İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Murat Arslan, Necmettin Erbakan Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Koordinatörü Fatih Cihat Büyükmatür ve uluslararası öğrenciler katıldı.

ll.jpeg

BİRLİĞİMİZİ VE KARDEŞLİĞİMİZİ ARTTIRACAK FAALİYETLERDE OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

Kur’anı kerim tilaveti ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Murat Arslan, ev sahipliğinden dolayı Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’ya teşekkür etti.

lll.jpeg

Mezun olan bütün öğrencileri tebrik eden Başkan Murat Arslan, “Pandemi nedeniyle yüz yüze yaklaşık 1,5 yıldır program yapamadık. Pandemi kurallarının esnemesiyle birlikte siz değerli öğrencilerimizle bir araya gelelim, hasbihal edelim istedik. Mezuniyet sonrasında da iletişimi koparmamayı arzu ediyoruz. Derneğimiz, dünyanın dört bir tarafından şehrimize gelerek eğitim gören kardeşlerimize gönüllü olarak rehberlik, danışmanlık, eğitim, yardım hizmetleri vermeye çalışan, temelinde ‘Biz bir milletiz’ sloganı etrafında bir birimiz arasındaki ön yargıları kırarak gerçek manada kardeş olmayı, bir birimizi seven kardeşler olarak tekrar dünyanın dört bir tarafına dağılmayı ve bundan sonrada hayırlı işleri beraber yapmayı, irtibatı koparmamayı hedefleyen faaliyetler yürütüyor. Bundan sonra da bu bağlarımızın kurulmaya devam edilmesi, kardeşliğimizin daha da güçlenmesi ve bu güzel maneviyatın dünyanın dört bir tarafına yayılması için bizler üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle, bugün mezuniyet sevinci ve gururu yaşayan tüm öğrenci kardeşlerimi bir kez daha tebrik ediyorum” ifadesini kullandı.

iki-dogu-iki-bati-mezuniyet-7.jpeg

KARATAY BELEDİYESİ OLARAK ÜZERİMİZE NE DÜŞÜYORSA YAPMAYA HAZIRIZ

Karatay Kent Konseyi Başkanı Abdurrahim Arslan, konuşmasına Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’nın öğrencilere selamını ileterek başladı.

Abdurrahim Arslan, şunları kaydetti: “Karatay Belediye Başkanımız Hasan Kılca Beyefendi aramızda olmayı çok arzu ediyordu. Fakat başkanımız bir dizi program sebebiyle Bosna Hersek’te bulunuyor. Başkanımızın hepinize selamı var. Karatay Belediyesi olarak uluslararası öğrencilerimizle ilgili üzerimize vazifeler düşüyorsa biz yapmaya hazırız. Şehrimizde öğrenimlerini tamamladıktan sonra kendi ülkelerine öncülük, liderlik edecek, o coğrafyaları ayağa kaldıracak, şahlandıracak kardeşlerimizin yetişmelerini arzu ediyoruz.”

iki-dogu-iki-bati-mezuniyet-8.jpeg

OKUYUP KENDİMİZİ DAHA DA GELİŞTİRMEK VE BAŞKALARINA BİR ŞEYLER VERMEK HAYATIMIZIN BİR PARÇASI

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah Eken de, mezun olan öğrencilere Kur’an-ı Kerim’in ilk emri olan “Oku” ifadesini hatırlattı ve onlara önemli tavsiyelerde bulundu.

Rektör Yardımcısı Emrullah Eken, “Cenab-ı Allah’ın bize verdiği ilk emir ‘Oku’dur. Yani etrafını tanı, bilgilen. Sizler bu emirle birlikte yollara revan oldunuz. Ülkemize kadar geldiniz. Bir kısmınız da başka ülkelere gitti. Bu emir mucibince hepimiz yollara revan oluyoruz. Alak Suresi’nin devamında tekrar ‘Oku’ ifadesi var. Öğrencilerinizi başkalarına da aktarın. Ortak paydamız bu. Öğrendiniz, bilgiyle donandığınızda bütün insanlığa aktarmanız, onların faydasına sunmanız noktasında bir emir daha var. Bundan sonra bu emirle muhatapsınız. Esasında bu her zaman için geçerli. Okuyup sürekli geliştirmek, başkalarına bir şeyler vermek hayatımızın süregelen bir parçası. Bunu sürekli devam ettireceğiz. İnsanoğlu aynı zamanda hem öğrenci hem öğretmendir. Bir taraftan öğreniyoruz, bir taraftan da öğrendiklerimizi aktarıyoruz. Aktarmakla mükellefiz. Bunu aklınızdan hiç çıkarmamanızı öneriyorum. Sürekli olarak öğrenci olmaya da öğretmen olmaya da devam ediniz. Bu ikisi ayrılmaz bir bütündür. Bu işin emekliliği yok. Son nefesimizi verinceye kadar bu böyle devam edecek” ifadelerini kullandı.

iki-dogu-iki-bati-mezuniyet-9.jpeg

ÜNİVERSİTELERİMİZ DÜNYA ÜNİVERSİTELERİ İÇERİSİNDE SAYGIN BİR KONUMDA

Türkiye’nin uluslararası öğrencilere verdiği değere de vurgu yapan Emrullah Eken, sözlerini şöyle tamamladı: “Sizler, ülkemize gelerek ülkemizin imkânlarından faydalanarak meslek sahibi oldunuz. Bu çok önemli bir ayrıntı. Bu durum herkese de nasip olmaz. Onun için Cenab-ı Hakk’a ne kadar şükretseniz azdır. Türkiye gibi bir ülkede meslek sahibi olmak gerçekten bir ayrıcalıktır. Ülkemizdeki üniversiteler dünya üniversiteleri içerisinde saygın üniversitelerdir. Özellikle Konya’daki üniversiteler, hocalarımız, teknik imkânlar üst düzeyde. Siz buradaki hocalarınızın verdiği bilgilerle, teknik altyapıyla donanarak ülkenize gideceksiniz. Gittiğiniz ülkelerde mesleklerinizi icra edeceksiniz. Gönüllü elçilerimiz olacaksınız. Mesleklerinizi icra ederken, aldığınız bilgileri diğer insanlara aktarırken kesinlikle meşrep, mezhep, ırk gibi kavramları ön plana çıkarmayın. Bütün insanlığa faydalı olma noktasında ayrım gözetmeden bilgi ve birikiminizi aktarmanızı istirham ediyorum.”

iki-dogu-iki-bati-mezuniyet-10.jpeg

HER ÜLKEDE YÜZLERCE SELÇUK BAYRAKTARLAR VAR

İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği tarafından düzenlenen mezuniyet programında söz alan Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Mızırak ise, ülkemizde okuyan uluslararası öğrencilerin çok önemli bir görevinin olduğunu söyledi.

Öğrencilere, “Kendi ülkenizin kalkınmasına, gelişmesine, gelişmişliğine katkı yapmak zorundasınız. Onun için buradasınız” diyen Zekeriya Mızırak, Türkiye’nin son yıllarda birçok noktada yaptığı önemli çalışmalara vurgu yaptı.

Prof. Dr. Mızırak, “Biz teknoloji üretebiliriz. İHA, SİHA örneğini gördünüz. Azerbaycan’da 40 yılda bitirilemeyen savaş 40 günde bitti. Bir tane Türk genci çıktı, yaptı bir ürün. Savaşı bitirdi. Bu sadece bir örnek. Bizim çocuğumuz. Aynı çocuklar sizde de var. Her ülkede yüzlerce Selçuk Bayraktar var. Allah her yarattığı nüfusun yüzde 2’sini üstün zekalı yaratıyor. Bilimsel gerçek bu. Her yüz çocuktan 2’si sıra dışı, marjinal, uç. Bu çocuklar farklı. Nöronları, farklı farklı çalışıyor. Olmayanı görüyor. Girişimci ruhları var. İnovatif tarafları var. Her ülkede var. Biz de zannediyoruz ki; Amerika, Fransa, İngiltere bunu yapar. Biz bu işleri yapamayız, beceremeyiz zannediyorduk. Biz her şeyi yapabiliriz. Sizler de yapabilirsiniz. Bilimde, sanatta, teknolojide, edebiyatta veya sporda yapamayacağımız hiçbir şey yok. Yeter ki kendimize ve ülkenize güvenin” ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERDEN DUYGULANDIRAN KONYA HATIRALARI

Protokol konuşmalarının ardından Uluslararası öğrenciler de Konya’daki eğitim hayatları ve bu süre zarfında Konya’daki unutulmaz hatıralarını anlattı.

ÖĞRENCİLER: TÜRKİYE, AVRUPA’NIN HASTA ADAMI DEĞİL, AVRUPA’NIN EN SAĞLIKLI, DEĞERLİ ÜLKESİDİR

Öğrenci Lailima Aqsow “Öğrenciliğimiz süresince yanımızda olan İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği’ne çok teşekkür ediyoruz. Bayramlarda, pandemi döneminde hep yanımızda oldular. Ailemizden uzak olduğumuzu hissettirmediler” derken; Banladeşli öğrenci Nur Uddın; “2015 yılında Bangladeş’ten geldim, Bir an bile yabancı bir ülkede olduğumu hissetmedim. İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği ve hocalarımız hep yanımızda oldular. Türkiye’ye geldikten sonra biz yabancı öğrenciyiz diyorduk. Ama buradaki hocalarımız bize yabancı değil misafir öğrenci diyor. Bu bizim için çok değerli bir şey. Bu sadece sözde kalmadı. Konya gönüllerin diyarı. Böyle bir şehirde, böyle bir medeniyetin içinde bir arada yaşamak gerçekten bizim için çok büyük bir şans. Bize Türkiye’yi Avrupa’nın hasta adamı olarak tanıtıyorlardı. Üniversite giriş sınavında bile ‘Avrupa’nın hasta Adamı kimdir?’ diye soru çıkıyordu. Türkiye seçenekte oluyordu. 2015’te Türkiye’ye geldiğimde her şeyin çok farklı olduğunu iyi anladım. Türkiye, Avrupa’nın hasta adamı değil, Avrupa’nın en sağlıklı, değerli ülkesidir. Müslümanların medeniyeti üstündür, onlar da bir şeyler yapabilir, gücü var. Müslümanlar kandırılmıştır, kandırılmaya devam etmektedir. Türkiye’ye gelmeseydik bunu hiç anlamazdık. Türkiye gibi bir ülkede okuma fırsatı bulduğumuz için çok mutluyuz. Sizlere çok teşekkür ediyoruz. Sizler için sadece dua etmiyoruz; annelerimiz, babalarımız tüm akrabalarımız sizin için dua ediyor. Türkiye sadece Türkiye’den ibaret değildir. Bizler, Türkiye’nin fahri elçisi olacağız. İlişkimiz sadece pazara kadar değil, mezara kadar değil, Cennet’e kadar olsun” ifadelerini kullandılar. Mohammed Takika ise Türk halkına uluslararası öğrencilere gösterdikleri misafirperverlik ve verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti.

Mezun olan öğrenciler, sertifikalarını düzenlenen törenle alırken, programın sonunda misafirlere geleneksel Konya pilavı ikram edildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.