Kerkük petrol yatağı
Selçuk Üniversitesi Türkçe Topluluğu tarafından düzenlenen “Kerkük Türkmen Şehridir” konulu konferansta Kerkük’ün dünü, bugünü ve geleceği konuşuldu. Petrol rezervinin yüzde 4’ünü oluşturduğuna dikkat çekildi
Selçuk Üniversitesi Türkçe Topluluğu tarafından düzenlenen “Kerkük Türkmen Şehridir” konulu konferansta Kerkük’ün dünü, bugünü ve geleceği konuşuldu. Kerkük’ün Dünya petrol rezervinin yüzde 4’ünü oluşturduğunu bu nedenle bütün gözlerin Kerkük üzerinde olduğuna dikkat çekildi. Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonu’ndaki konferansa Türkmeneli Sağlık, Sosyal ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Dr. Aydın Beyatlı Başkanlık yaptı. Konferansta konuşan Global Strateji Enstitüsü Akademi Danışmanı Dr. Mustafa Ziya, Kerkük’ün bir Türkmen şehri olduğunu belirterek, “ Kerkük, 1926 yılında Irak’a teslim edildi. Ancak onlar emanete sahip çıkamadı. Son yıllarda petrol şehri olarak ortaya çıktı. İngiliz ve Amerika şirketleri dünyanın en büyük petrol rezervine sahip olan Kerkük’ü nasıl kullanabiliriz diye hareket geçtiler. Bölgedeki Türkmenler yok edilsin, bölgeye kürt ve peşmerge yerleştirilsin politikası başladı. 1947 yılından sonra Kerkük’e sahip çıkmaya başladılar. 600 bin peşmergeyi bölgeye yerleştirdiler. Evrak sahtekarlığından başlayarak şehrin yönetimini ele geçirdiler. Bütün bu olanlar karşısında dünyanın sesi çıkmadı. Amerika’nın büyük Ortadoğu hayali ile Kürtlerin Kürdistan hayali Kerkük’ü bugünkü haline getirdi.” Dedi.
Emekli Kurmay Albay Doç.Dr. Celalettin Yavuz, Amerika’nın Irak’ı işgal etmesiyle Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Ürdün gibi ülkelerin kaybettiğini, İsrail, Amerika, Arap diktatörleri, Çin’in ise kazançlı çıktığını söyledi. Irak’ın kuzeyinde kürt devleti kurulmasının Türkiye’yi doğrudan etkileyeceğini belirten Yavuz, Türkiye’nin gelecekte etnik ayrımcılıkla karşılaşmaması için kürt devleti kurulmasına izin vermemesi gerektiğini vurguladı. 2007 yılının sonunda yapılacak referandumda Türkiye’nin çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Yavuz, bölgede ağırlığını hissettirmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Kerkük’ün Türk şehri olduğunu bütün dünyanın bildiğini, Türk şehri olduğunun da birçok kanıtı olduğunu dile getiren Globel Strateji Enstitüsü Başkanı Ercüment Okcu, şunları söyledi:
“ Gözler Kerkük’ün üzerinde olup biten de değil, gözler Kerkük’ün altında. Dünyanın gözü petrol yataklarında. Bugün Kerkük’te yaşanan sorunların nedeni de bu zengin petrol yatakları. Orada yaşayan insanlara yapılan haksızlıklar kimsenin umurunda değil. Bölgede olup bitenlere Türkiye’nin de sesi çıkmıyor. Türkiye’yi yönetenler idarelerini ortaya koyup, bölgeye müdahale edemiyor.” Memleket