Kenya'nın yetim topluluğu Nübyeliler

Kenya'nın yetim topluluğu Nübyeliler

İngilizler tarafından Kenya'ya getirilen Nübyelilerin kimlik ve toprak mücadelesi yarım asırdır sürüyor

NAİROBİ (AA) - RECEP CANİK - Birinci Dünya Savaşı öncesinde İngilizler tarafından Kenya'ya yerleştirilen Nübyeliler, son 50 yıldır Kenya devletinden kimlik kartı ve toprak alabilmek için mücadele veriyor. 

Afrika'nın en savaşçı topluluklarından olan ve Sudanlı Nubiler ile akraba olarak bilinen Nübyeliler, Birinci Dünya Savaşı'ndan önce (1914) savaştırılmak üzere Sudan'daki toraklarından koparılarak Kenya'ya yerleştirildi. 

Bugün gayriresmi rakamlara göre sayıları 100 bini bulan Müslüman Nübyeliler, Kenya Devleti'nin yarım asırdır kendilerine ayrımcılık yaptığını savunuyor.

Kenya topraklarını Birinci Dünya Savaşı'nda Almanya ve İtayan işgaline karşı savunan ve Kenya'nın bağımsızlığına katkı sağlayan Nübyeliler, Kenya'da kimliksiz ve topraksız yaşam mücadelesi veriyor.

Kenya-Uganda arasındaki demiryolu yapımında da çalışan Nübyeliler'in ülkelerine dönme isteği o dönemlerde Kenya'da işgalci konumunda bulunan İngilizler tarafından kabul görmedi. 

Nübyelilerin dramı, Kenya Devletinin bağımsızlığının hemen ardından başladı.

Kenya'nın bağımsızlık mücadelesinde (1963) önemli rol oynayan Nübyeliler, önce topraklarını kaybettiler ardından da devletten kimlik alamamak gibi birçok alanda ayrımcılığa maruz kaldılar. Kenya, Nübyelilerin vatandaşlık haklarını yok sayarak kimlik vermedi.

Başkent Nairobi'de Kibera bölgesinde yaşayan Nübyeliler, İngilizlerin verdiği  4 bin 997 hektarlık arazinin tamamına yakınını kaybettiler. Kibera'da Nübyelilerin elinde bugün sadece 300 hektarlık bir arazi bulunuyor.

 Kenya devletinin buralarda yaşayan birçok Nübyeliyi arazilerinden zorla çıkarıp yerine yeni evler inşa etmesi ve ülkenin farklı eyaletlerinden Kibera'ya gelen ve bölgedeki toprakları işgal eden kabilelere destek çıkması Nübyelilerin topraklarını kaybetmelerinin sebepleri arasında gösteriliyor. 

Kibera'da yaşayan diğer kabileler, evlerinin tapularını alırken Nübyelilerin mücadelesi ise sürüyor.

-Kimlik kartı için Hristiyan isimleri almak zorunda kalmışlar

Birçok alanda hükümetin haksız uygulamalarına maruz kalan Nübyeliler adeta mülteci muamelesi görüyor. Binlerce Nübyeli, kimlikleri olmadığı için iş sahibi olamıyor, resmi işlerini halledemiyor, yurtdışına çıkamıyor ve herhangi bir devlet kurumunda çalışamıyor. Kenya polisi güvenlik kontrolü adı altında Nübyelileri zaman zaman taciz ediyor. 

Devletten kimlik kartı alabilmek için giden Nübyeliler elleri boş dönüyor ve vatandaşlığa kabul edilmemeleri bu yetim topluluğun üyelerini fazlasıyla üzüyor. 

Birçok Nübyeli, kimlik kartı edinebilmek için Hristiyan isimleri almak veya kendilerini başka Hristiyan kabilelerden göstermek zorunda kalmışlar. 

-"Nübyelilerin gidecek başka yerleri yok"

Nairobi'deki Kibera mahallesinin Nübyeliler'e tahsis edildiğini savunan Kenya Nubyelileri Yaşlılar Heyeti (KENUCE) Başkanı İssa Abdul Faraj, "Nübyelilerin gidecek başka yerleri yok. Kibera onların dünya üzerinde sığınabilecekleri tek yer. Nairobi'de yaşayan diğer Kenyalıların gidebilecekleri yerleri, köyleri var fakat Nübyelilerin yok. Kenya hükümeti bu durumu göz önüne almalı, kabul etmeli ve bize yapılan bu ayrımcılığa artık son vererek topraklarımızın tapusunu bize bir an önce iade etmeli" diye konuştu. 

Faraj, Kenya hükümeti kategorik olarak kendilerini vatandaş kabul ettiğini ve anayasada bunun yer aldığını belirterek, uygulamada ise durumun farklı olduğunu ve haklarının verilmediğini ileri sürdü. 

Yıllardır kendilerine yapılan ayrımcılığın artık bitmesi için Kenya dışındaki devletlere de çağrıda bulunan Abdul Faraj, "Diğer ülkeler Kenya devletine bu utanç verici durumu en kısa sürede sonlandırmasını söylemeli. Bu sayede Nübyeliler de üçüncü sınıf vatandaş ya da hiç olmak yerine, diğer insanlar gibi gerçekten bir Kenya vatandaşı olsunlar" şeklinde konuştu. 

KENUCE Başkan Yardımcısı İbrahim Osman Said ise diğer kabilelerin yeni doğan çocukları için kiliseden verilmiş vaftiz belgesi ile nüfus kaydı yaptırabildiklerini, kendilerinden ise dedelerine ait hiç bir zaman olmayan kimlik belgesinin istendiğini söyledi.

Kibera'da eşi, kız kardeşi ve 6 çocuğuyla birlikte yasayan 71 yaşındaki Ahmet Adam Aganas, Kenya hükümetinin evlerinden zorla çıkardığı binlerce Nübyeliden biri.

AA muhabirine konuşan Aganas, "1942 yılında Langata mahallesinde doğdum. Babam da burada yaşıyordu.1984'te Kenya hükümeti evlerimizi yıktı, bizi yerlerimizden çıkardı ve başımızı sokacak bir yer bile vermedi bize. Şimdi teneke evlerin arasında arkadaşımın bana verdigi ufak bir arsaya zor şartlarla yaptığım birkaç odalı bu evde yaşıyorum, gidecek başka bir yerimiz yok" dedi.

-"Kimliksiz olduğum için iş bulamıyorum"

35 yıldan beri kimliksiz yaşayan Muhammad İsa ise hayatının son 13 yılını kimlik  mücadelesiyle geçirdiğini, sonuç alamayınca mücadeleden vazgeçtiğini belirterek, "Kimliksiz olduğum için iş bulamıyorum. Yapabileceğim bir şey yok" ifadelerini kullandı.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı