Kenya'daki Hirola Antilopları, terör tehdidi nedeniyle korunamıyor

Kenya'daki Hirola Antilopları, terör tehdidi nedeniyle korunamıyor

Dünyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Kenya'daki Hirola antilopları ülkedeki Eş-şebab tehdidi yüzünden korunamıyor- Kenya Vahşi Yaşam Servisi Sözcüsü Gathitu:- "Bölgedeki güvenlik problemi başta insan olmak üzere vahşi yaşamı da en çok etk

NAİROBİ (AA) - RECEP CANİK - Dünya üzerinde sadece Kenya ve Somali'de bulunan, gözlerinin altında büyük keseler olduğu için "dört gözlü antilop" olarak da bilinen Hirola Antilobunun soyu terör tehdidi nedeniyle tükenebilir.

Kenya Vahşi Yaşam Servisi (KWS) Sözcüsü Paul Gathitu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kenya'da, Somali sınırına yakın yerde yaşayan Hirola Antiloplarının terör örgütü Eş-Şebab tehdidi yüzünden yeterince korunamadığını söyledi.

Dünyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan özel bir tür olan Hirola Antilopları, Kenya ve Somali'deki kurak arazilerde yaşıyor.

Gözlerinin altında büyük prepreoküler keseler olduğu için "dört gözlü antilop" olarak da bilinen Hirolaların dünya üzerindeki sayısının binin altında olduğu sanılıyor.

Sözcü Gathitu, Kenya'da Hirolaların bulunduğu Garissa eyaletinin Somali sınırına yakınlığı sebebiyle sık sık Eş-Şebab tehdidiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, bunun Kenya Vahşi Yaşam Servisinin Hirolalara yönelik çalışmalarını olumsuz etkilediğini söyledi.

Gathitu, "Bölgedeki güvenlik problemi başta insan olmak üzere vahşi yaşamı da en çok etkiliyor. Hayvanların yaşadıkları yerler Somali sınırında olduğu için Eş-Şebab örgütünden gelebilecek tehlikeler yüzünden Hirolaların bulundukları daha uzak noktalara gidemiyoruz, daha geniş alanda taramalar yapamıyoruz." dedi.

Kenya'da terör örgütü Eş-Şebab'ın saklandığı yerlerden biri olan Somali sınırına yakın Boni Ormanı'nda örgüt elemanlarına yönelik güvenlik güçlerinin zaman zaman düzenledikleri operasyonlar da Hirolaların nüfusunun korunmasını güçleştiriyor.

Gathitu, "Terör tehdidi maalesef bu alanda vahşi yaşama yönelik yapacağımız çalışmalarda enerjimizi alıyor, güvenlik güçlerinin buralardaki operasyonları dolayısıyla da çalışmalarımızda hassas olmak zorunda kalıyoruz." diye konuştu.

- Hirola Antilopları bugüne kadar bulundukları yerden hiç çıkmadı

Özel bir tür olan Hirola Antilobunun Kenya'da koruma alanı altındaki parklarda yaşayamadığını belirten Gathitu, "Neden sadece belirli bir yerde yaşadıklarını tam olarak bilmesek de bugüne kadar o bölgeden hiç çıkmadılar." ifadelerini kullandı.

Gathitu, Hirolaların, aslan ve çita gibi büyük yırtıcı hayvanlara karşı savunma mekanizmalarının yeterince gelişmediği için kendilerini koruyamadıklarını bu sebeple diğer antilopların otladığı daha yeşil alanlara gitmeyerek yıllardır yaşadıkları yerden hiç çıkmadıklarını söyledi.

- İnsanlar doğal yaşam alanlarını daraltıyor

Kenya'da Hirola antiloplarının doğal yaşam alanlarının bölgede yaşayan yerel halk tarafından ihlal edilmesi, neslinin devamlılığını tehlikeye sokan etkenler arasında yer alıyor.

Garissa eyaletindeki daha çok hayvancılıkla uğraşan Somali asıllı halkın sığırlarını otlatabilmek için antilopların yaşadıkları yerlere girdiğini söyleyen Gathitu, şöyle konuştu:

"Bu bölgeye yerleşen insanlar ağaçları kesiyorlar, çevreyi kendilerine göre dizayn ediyorlar, doğal yaşam alanı kısıtlanan ve yiyecek bulmakta zorlanan Hirolalar da hayatta kalmakta zorluk çekiyor, su ve otlak alan için yerli halkın sığırları ile rekabet etmek zorunda kalıyorlar."

Kenya'da geçen yıldan beri ülke genelinde etkili olan kuraklık, vahşi yaşamı da etkiledi.

Gathitu, ülkedeki şiddetli kuraklığın ilk başladığı yerin Hirola antiloplarının yaşadıkları Somali sınırındaki Garissa ve İjara şehirleri olduğunu söyledi.

Hirolaları da etkileyen kuraklığın, bölgede yaşayan bufalo ve yaban domuzu gibi diğer çok sayıda vahşi yaşam türünün de telef olmasına sebep olduğu belirtiliyor.

- Soylarının devam etmesi için 1960 yılında yapılan proje başarısız oldu

Sözcü Gathitu, dünyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Hirola antilobunun Kenya'da 2000'li yıllarda 2 bin civarında olan nüfusunun bugüne gelindiğinde ise 400'e kadar düştüğünü söyledi.

Özel bir tür olan Hirola Antilopları, soylarının korunması için ilk olarak 1960 yılında yaşadıkları yerden Kenya'nın iç kesimindeki Tsavo Ulusal Parkına taşındı.

Gathitu, Hirolaların neslinin korunması için yapılan bu projenin başarısız olduğunu belirterek parka getirilen çok sayıda Hirolanın aslan ve çitalar gibi diğer yırtıcılara karşı korunamadıkları için hayatta kalma şansı bulamadıklarını aktardı.

Kenya Vahşi Yaşam Servisi'nin ülkede sadece Hirolalara yönelik olan on yıllık ulusal strateji programı geliştirdiğini belirten Gathitu, "Somali sınırında yaşayan bu hayvanları koruma altındaki Tsavo Milli Parkına yerleştirmek istiyoruz, fakat bu sefer aynı parkın içerisinde onlar için çitlerle örülmüş ayrı bir koruma alanı yapacağız." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler