Kendi deney setlerini ürettiler

Kendi deney setlerini ürettiler

Gaziantep'te iki lise öğrencisi, endüstriyel kontrol dersinde kullanılan ancak yurt dışından getirildiği için çok pahalı olan PLC deney setini, öğretmenlerinin de desteğiyle yaptı- Fiyatı 4 bin 700 lira olan seti bin liraya mal eden öğrencilerin ürettiği

GAZİANTEP (AA) - ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Gaziantep'te öğrenim gören 2 lise öğrencisi, otomasyon sistemlerini öğrendikleri derste kullanmaları gereken ve ithal edildiği için çok pahalı olan PLC deney setini, öğretmenlerinin de desteğiyle kendi imkanlarıyla üretti.

Piyasada yaklaşık 4 bin 700 lira olan set, Mehmet Nurettin Horoz Lojistik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Elektrik Elektronik Teknoloji Alan Şefi Eyüp Esmek, Elektrik Elektronik Teknoloji Alanı Öğretmeni Muhammet Emin Şimşek önderliğindeki öğrenciler Nergiz Acar ve Abdülkadir Eren tarafından bin liraya temin edilen malzemelerle üretildi.

Öğrenciler, artık kendi imalatları olan "PLC S7-1200" adını verdikleri, fabrika otomasyon sistemlerine de uyumlu olan setleri kullanarak ilgili derslerde teorik olarak gördükleri bilgileri pratiğe dönüştürme imkanı buldu.

- Teklif öğrencilerden geldi

Elektrik Elektronik Teknoloji Alanı Öğretmeni Muhammet Emin Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Endüstriyel Kontrol" dersinde endüstri sektörünün büyük bir bölümünde, fabrikaların üretim tesisleri ve makine sistemlerinin kontrolü gibi işlemlerin denetimini sağlayan PLC sistemini öğrettiklerini söyledi.

Dersi işlerken teorik olarak anlattıkları bilgileri pratiğe dökme anlamında sıkıntılar yaşandığını anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

"Biz bu derste bilgisayarda ilgili arayüzden programlamayı öğretiyorduk ancak yazılan programlamaların herhangi bir uygulama imkanı yoktu. Çocukların ellerinde somut bir şey yoktu. Öğrenciler yaptıklarını uygulamak istediler. Deney seti fikri oluştu kafalarında. Bu deney setleri piyasada çok pahalı. Piyasada örneklerini görüyorduk ve 'bizde de olsa' diye içimizden geçiriyorduk. Ancak daha sonra öğrencilerimiz Nergiz ve Abdülkadir bu fikirle gelince çok kısıtlı kaynakla böyle birşey yapabileceklerini anlattılar. Gerekli incelemeleri yaptık, bizim modüllerde anlatılan bütün konuların uygulanabileceği bir deney setini kendileriyle birlikte gerçekleştirdik."

12'nci sınıf öğrencisi Nergiz Acar da teorik olarak gördükleri derslerin uygulama yapamadıkları için akıllarında kalmadığını bu nedenle arkadaşı Abdülkadir ile bir deney seti tasarlamayı hayal ettiklerini söyledi.

Konuyu öğretmenleriyle paylaştıklarını onların da desteğini alarak söz konusu seti kendi imkanlarıyla geliştirdiklerini aktaran Acar, "Şimdi merak ettiğimiz pek çok konuyu uygulamalı olarak bu sette görebiliyoruz. Fabrikalardaki otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını da anlayabiliyorum artık. Staja gittiğimizde de bu bize katkı sağlıyor. Burada öğrendiğimiz bilgileri orada uygulayabiliyoruz. Bu da bize iş imkanı sağlıyor." dedi.

Acar, okulunu bitirdikten sonra üniversiteye devam ederek elektrik elektronik mühendisi olmak istediğini sözlerine ekledi.

- "Aranan elaman yetiştirmek istiyoruz"

Okul müdürü Alper Tanrıöver de 2012 yılında eğitim öğretime başlayan okullarında elektrik elektronik teknolojisi, harita tapu kadastro ve lojistik alanlarında öğrenim gören bin 300 öğrencilerinin olduğunu söyledi.

Mesleki eğitimde üreten öğrenci profili oluşturmaya çalıştıklarına işaret eden Tanrıöver, bir şeyler üreten öğrencilerin özgüvenlerinin geliştiğini ve daha başarılı olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Mesleki eğitimde bir şeyler üretebilme noktasına gelinmesi gerekiyor. Artık meslek liseleri tüketen yerler değil, üreten yerler olmak zorunda. Biz de artık ara elaman değil, aranan elemanlar yetiştirmek istiyoruz. Bakanlığımız ve genel müdürlüğümüzün de zaten direktifleri bu yönde. Öğrencilerimizin bir şeyler üretebileceğini tüm ülkeye ve dünyaya göstermeyi amaçlıyoruz. Yaptığımız deney setinin benzerleri piyasada mevcut. Fakat biz bunları yurt dışından ithal alıyoruz. Dolayısıyla ciddi bir para kaynağı yurt dışına gidiyor. Çocuklarımız ihtiyaçları doğrultusunda hayal kurdu, hayalleri öğretmenlerinin katkısı ve kendilerinin azimleriyle gerçek oldu. Çok cüzi rakamlarla ortaya bir deney seti çıktı. Baktık ki bu iş çok güzel oldu devamını getirdiler."

Piyasada bin 65 avrodan satılan deney setinden kendilerine 10 tane lazım olduğunu ancak bu kaynağı yurt dışına aktarmak istemediklerini anlatan Tanrıöver, "Çocuklarımız ise bu seti bin liraya mal etti. 11 tane ürettik. Bununla ilgili bilgileri Milli Eğitim Bakanlığı ile Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne gönderdik. Onlar da Türkiye'deki bütün meslek liseleri deney setlerini artık bizden almaları yönünde bilgi yolladı. Teknolojiyi, bilimi bu okula hakim kılmaya çalışıyoruz. Devletimiz de sağ olsun her zaman yanımızda." diye konuştu.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :