Kazakistan'da darbe girişimi suçlaması

Kazakistan'da darbe girişimi suçlaması

Darbeye teşebbüsle suçlanan iş adamı hakkındaki soruşturmanın sonuçları açıklandı

ASTANA (AA) - Kazakistan'da Ulusal Güvenlik Komitesi, nisan ve mayıs aylarında ülkenin bazı bölgelerinde düzenlenen arazi protestolarını destekleme ve darbeye teşebbüs suçlamasıyla gözaltına alınan iş adamı Tohtar Tuleşov hakkındaki soruşturmanın sonuçlarını duyurdu.

Komite'nin Basın Bürosu'ndan Ruslan Karasyov, düzenlendiği basın toplantıda, Tuleşov'un, uluslararası organize suç örgütlerine maddi destek sağladığının kanıtlandığını belirterek, "Tuleşov, Kazakistan'daki şirketlerini korumak için bütün emirleri yerine getiren silahlı suç örgütlerini oluşturmuştur. Örgütte 90'dan fazla eğitimli eleman bulunmaktadır." ifadesini kullandı.

Tuleşov'un güvenlik firmaları kurarak yasa dışı yollardan silah ve patlayıcı madde elde ettiğinin ispatlandığını dile getiren Karasyov, iş adamının şirketlerinde yapılan aramalarda 10'dan fazla silah ve el bombasının bulunduğunu aktardı.

Karasyov, Tuleşov'un güvenlik şirketlerinin aracılığıyla cinayet, adam kaçırma gibi suçlar işlediğini de belirterek, "Tuleşov örgütlerin giderlerini karşılamak için hem bankaya hem de 'Kardeşler Çevresi' uluslararası suç örgütüne toplam 200 milyon borçlanmıştır. İktidarı ele geçirmek istemiştir. Planının başarılı olması halinde bazı idari kaynaklarla borçlarını ödeyerek, kendisinin ve yakınlarının maddi varlığını korumayı planlamıştır." diye konuştu.

- "Tuleşov Kırgızistan'daki devrimleri incelemiştir"

Karasyov, Tuleşov'un 2012 yılından bu yana Rusya, Kırgızistan gibi ülkelerdeki uluslararası kurumlara üye olmaya çalıştığını ifade ederek, yurt dışında kendisine Kazakistan'da siyasi koşulları etkileyebilecek kamuoyu lideri imajını vermeye çalıştığını söyledi.

Tuleşov'un ülkeyi istikrarsızlaştırarak iktidarı ele geçirmeye çalıştığını anlatan Karasyov, "Bu nedenle Tuleşov Kırgızistan'a her gittiğinde 2005 ve 2010 yıllarındaki devrimler hakkında bilgi toplamıştır." dedi.

Karasyov, Tuleşov'un darbe yapmak için ülkenin batısında yaşanan ekonomik sıkıntıdan faydalanmaya çalıştığını aktararak, "Bazı protesto gruplarını kendi çıkarına kullanmak istemiştir. Protestoların gölgesinde hükümete ültimatom vererek, başbakan yardımcısı olmayı, daha sonra ülkeyi yönetmeyi planlamıştır." ifadesini kullandı.

Kazakistan'da nisan ve mayıs aylarında ülkenin farklı bölgelerinde halk, arazilerin yabancılara kiralanmasını öngören kanunu protesto etmişti.

Ulusal Güvenlik Komitesi, bu yıl başında gözaltına alınan Kazak iş adamı Tuleşov'u, hapisteyken emniyet organlarından üst düzey yetkililerle anlaşarak ve arazi protestolarından faydalanarak iktidarı ele geçirme girişiminde bulunmakla suçlamıştı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :