Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev Polonya’da

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev Polonya’da

Nazarbayev: - "Polonya'nın, AEB'yi beğenmediğini biliyorum. Bu işi başlatan benim. Rusya'nın bir kez daha Sovyetler Birliği'ni kurmaya çalıştığını söylüyorlar. Bu mümkün değil. Avrupa'da bu meselenin doğru tartışıldığını düşünmüyorum"

ASTANA (AA) - Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Polonya'nın, Rusya'nın Sovyetler Birliği'ni canlandırmak istediği yönündeki endişeler nedeniyle Avrasya Ekonomi Birliği'ne (AEB) sıcak bakmadığını ancak meselenin Avrupa'da doğru tartışılmadığı görüşünde olduğunu söyledi.

Kazinform ajansının haberine göre, resmi ziyaret için Polonya'da bulunan Nazarbayev, Kazakistan-Polonya iş adamları forumuna katıldı.

Nazarbayev, forumda yaptığı konuşmada, Rusya'nın AEB çerçevesinde Sovyetler Birliği'ni canlandırmak istediğini iddia edenlerin yanlış düşündüğünü, Polonya'nın da bu kaygıyla birliğe sıcak bakmadığı kanısında olduğunu ifade etti.

Nursultan Nazarbayev, Kazakistan'ın Polonya ile tarım ürünlerini işleyerek, Çin, Orta Asya, Rusya'nın batısı ve kuzeyine ticaret yapabileceğine işaret ederek, "Polonya'nın, AEB'yi beğenmediğini biliyorum. Bu işi (AEB'i) başlatan benim. Rusya'nın bir kez daha Sovyetler Birliği'ni kurmaya çalıştığını söylüyorlar. Bu mümkün değil. Avrupa'da bu meselenin doğru tartışıldığını düşünmüyorum." dedi.

Bu yanlış anlaşılmayı gidermek için sonbaharda AB ve AEB'yi yakınlaştırmayı amaçlayan bir konferansın düzenleneceğini belirten Nazarbayev, Polonya şirketlerinin, AEB ile işbirliği yapmaları halinde 180 milyon nüfuslu bir piyasanın oluşacağını vurguladı. Nazarbayev, "Siyasetten biraz uzaklaşalım. Biz de bağımsızlığına Polonya kadar değer veriyoruz." ifadesini kullandı.

Forumda Kazakistan ile Polonya arasında yaklaşık bir milyar dolarlık işbirliği anlaşmalarının imzalanması bekleniyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :