Kayseri Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ergül:

Kayseri Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ergül:

"Bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar kurbanlık olarak seçilmemelidir"

KAYSERİ (AA) - Kayseri Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Akgün Ergül, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanların kurbanlık olarak seçilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Ergül, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde, kurbanlık alırken dikkat edilecek hususlara dikkati çekti.

Sağlıklı, besili, kulak küpesi olan hayvanların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Ergül, "Kurbanlık hayvanlar erkek ve yaşını doldurmuş olanlardan seçilmeli. Çok zayıf olanlar tercih edilmemeli. Bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar kurbanlık olarak seçilmemelidir. Ayrıca gebe veya yeni doğum yapmış, çok genç veya gelişimini tamamlamamış hayvanlar ile damızlık değeri yüksek dişi hayvanlar kurbanlık olarak tercih edilmemeli." ifadelerini kullandı.

Hayvanlar kurban pazarlarına nakledilirken de dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Ergül, hayvanların küpeli, şap ve çiçek hastalığına karşı aşılı olması gerektiğini bildirdi.

Ergül, kurbanlık hayvanların nakli ve kesim yerleriyle ilgili şunları kaydetti:

"Nakil araçlarının da dezenfekte edilmiş olması gerekiyor. Nakil sırasında ve pazara girişte büyükbaşlarda pasaport ve küçükbaşlarda nakil belgesi, il dışına nakledilecek hayvanlarda ise bu belgelerin yanı sıra veteriner sağlık raporu bulundurulmalıdır. Küpesiz, pasaport, nakil belgesi, veteriner sağlık raporu olmayan hayvanlar nakledilemez ve kurbanlık pazarında satışı yapılamaz. İl içinde ise pasaport veya nakil belgesi yeterli olmaktadır. Kurbanlık kesimleri ehil kişilerce yapılmalı, belediyelerin gösterdiği kesim yerlerinde yapılmalı, kesimlerde hayvan refahı ilkelerine göre hareket edilerek kesimin hayvana eziyet edilmeden tamamlanması, temizlik ve hijyene dikkat edilmesi, iç organların karkasa bulaşma olmadan çıkarılması, kanın çok iyi akıtılması önemlidir. Kesim öncesi ya da sırasında hastalık şüphesi bulgularının görülmesi halinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde görevli nöbetçi veteriner hekimlere bilgi verilmelidir. Kurbanlık kesim yerlerinde atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine neden olmaması için gelişigüzel çevreye atılmamalı, sızdırmaz uygun bir poşet içinde temizlik görevlilerine teslim edilmelidir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler