Kaybolmaya yüz tutan meslekte yeni ustalar yetişiyor

Kaybolmaya yüz tutan meslekte yeni ustalar yetişiyor

Geleneksel Urfa Taşı işleme sanatı, Şanlıurfa'da üniversiteli gençlerin elinde hayat buluyor. Kaybolmaya yüz tutan taş oymacılığı mesleği, Şanlıurfa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencileri tarafından öğrenilerek nesilden nesile aktarılıyor.

Şanlıurfa'da geleneksel mimarinin vazgeçilmez malzemesi olan Urfa Taşı, üniversiteli gençlerin çabalarıyla kaybolmaya yüz tutan taş oymacılığı mesleğinde yeniden hayat buluyor. Şanlıurfa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde yürütülen Mimari Restorasyon Programı kapsamındaki süsleme ve onarım teknikleri dersinde öğrencilere, Urfa Taşı üzerinde işleme becerileri kazandırılıyor.

Kaybolmaya yüz tutan meslekte yeni ustalar yetişiyor

Dr. Öğretim üyesi Hülya Öztürk Tel ve Öğretim Görevlisi Dr. Mahmut Karaçizmeli'nin liderliğinde gerçekleşen eğitimler, haftanın belirli günlerinde öğrencilere sunuluyor. Öğrenciler, kaybolmaya yüz tutan taş oymacılığı mesleğini öğrenerek, bu sanatı gelecek nesillere aktarma hedefini güdüyor.

Kaybolmaya yüz tutan meslekte yeni ustalar yetişiyor

Urfa Taşı üzerinde işlenen motifli süslemeler, özellikle camiler başta olmak üzere kentin birçok tarihi konak, ev ve sokaklarında yeniden can buluyor. Harran Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hasan Şahin, öğrencilerin kentteki restorasyon ve onarım projelerinde aktif rol aldığını belirterek, taş işleme ve onarım dersinin önemine vurgu yapıyor.

Doç. Dr. Şahin, "Taş işleme atölyemizde, öğrencilerimizle birlikte Urfa'nın kadim el sanatı kültürü olan taş işlemeciliğini canlandırmayı amaçlıyoruz. Bu çerçevede, Urfa Taşı'nın yapı mimarisindeki kullanımını yaygınlaştırmak ve bu sanata hak ettiği değeri kazandırmak istiyoruz. Hocalarımızın öncülüğünde oluşturulan atölye, öğrencilerimizi yetenekli ustalar olarak yetiştirmeyi amaçlamaktadır" diyor.

Kaybolmaya yüz tutan meslekte yeni ustalar yetişiyor

Şanlıurfa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu 2. sınıf öğrencisi Zeliha Acemoğlu, tarihi evlerdeki süslemeleri taşlar üzerinde canlandırdıklarını belirterek, genellikle bitkisel ve geometrik motifler üzerinde çalıştıklarını ifade ediyor. Öğrenci Abdulkadir Çiftçi ise, Urfa'nın tarihini taşlar üzerinde işleyerek yeniden canlandırmaya çalıştıklarını dile getiriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.