Katar’la vizeler kaldırıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bundan böyle Katar ve Türkiye arasında vizeler de kaldırılmış oldu. Rahatlıkla Türk vatandaşları, Katar vatandaşları ülkelerimiz arasında gidip gelebilecekler" dedi
Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani ile "Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti Arasında Yüksek Stratejik Komite Kurulmasına İlişkin Ortak Mutabakat" çerçevesinde oluşturulan Yüksek Stratejik Komitesi'nin birinci toplantısına başkanlık ettiklerini ve 15 anlaşmaya imza attıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün imzalanan anlaşmaların hepsinin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, "Bunların içerisinde adeta 16'ncı diyebileceğimiz adım attık ki, o da vizelerin kaldırılması olayıydı. Bundan böyle Katar ve Türkiye arasında vizeler de kaldırılmış oldu. Rahatlıkla Türk vatandaşları, Katar vatandaşları ülkelerimiz arasında gidip gelebilecekler. Bu adeta son saniye adımı diyebiliriz. Bundan dolayı değerli kardeşim Şeyh Tamim'e çok çok teşekkür ediyorum. Bir anda, gayet pratik şekilde talimatları ilgili birimlerimize verdik, karşılıklı notaları göndermek suretiyle bu adımı atmış oldu" diye konuştu.
BU MÜCADELE BİZLERİ İLGİLENDİRİYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite toplantısı sonrası da Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani ile ortak basın toplantısı yaptı. Katar ile Türkiye arasında ticari, mali, ekonomik alanda atılan adımların çok önemli olduğunu söyleyen Erdoğan, "Fakat hepsinden öte teröre karşı ortak mücadelede gerçekten Türkiye Katar ilişkisi çok farklı bir konumdadır. Bundan dolayı ayrıca mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Teröre karşı verdiğimiz, vereceğimiz mücadele gerek Filistin'de olsun, gerek şu anda Suriye'de olsun bu mücadele bizleri ilgilendiriyor" diye konuştu.Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgenin ve İslam dünyasının sıkıntı içinde olduğuna dikkati çekerek, "Bakıyorsunuz Suriye'de, Filistin'de, Mısır'da, Libya'da, ta Arakan'a ulaşıyoruz orada ve her yerde ne yazık ki sıkıntılar var. Bu sıkıntıları tabi birlikte aşmamız gerekiyor. Burada güvenli iki ülke olarak Türkiye ve Katar emin adımlarla geleceğe yürüyecektir" değerlendirmesinde bulundu.aa
DOĞALGAZ ANLAŞMASI
BOTAŞ ile Katar milli petrol şirketi, Tükiye'nin bu ülkeden uzun vadeli ve düzenli LNG ithalatı yapmasını sağlayacak ön mutabakat zaptı imzaladı. Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar ziyareti sırasında imzalanan mutabakat zaptı, daha önce dönemlik anlaşmalarla bu ülkeden yapılan LNG ithalatına uzun vadeli bir perspektif kazandıracak.Taraflar bu çerçevede asıl anlaşmanın altyapısını oluşturmak için hazırlığa başladı. Katar'dan LNG ithalatının miktar ve vadesinin de yer alacağı asıl anlaşmanın en kısa sürede imzalanacağı belirtildi.
KATAR EN BÜYÜK LNG SATICISI
Dünyanın en büyük LNG ihracatı yapan ülkesi olan Katar, geçen yıl dünyadaki toplam LNG arzının yaklaşık üçte birini tek başına karşıladı.
Uluslararası Gaz Birliğinin (IGU) eylül ayında yayınladığı yıllık raporuna göre, 2014'te Katar, 76,8 milyon ton LNG ihracı ile dokuz yıl üst üste en fazla LNG ihracatı yapan ülke oldu. Geçen yıl küresel LNG arzı yaklaşık 241 milyon ton olmuştu.
Katar'ın LNG ihracının yaklaşık yüzde 70'i Asya pazarını hedefliyor. Bu bölgede Katar gazını en çok ithal eden ülkeler arasında Japonya, Hindistan, Güney Kore ve Çin öne çıkıyor. Katar, dünyadaki doğalgaz rezervlerinin yaklaşık yüzde 14'üne sahip bulunuyor.