Katar'ın dahil olması sevindirdi

Katar'ın dahil olması sevindirdi

Türklerle el ele vereceklerini belirten Katar Ticaret Odası Başkanı El Sani, BMC ile Türkiye’de yerli otomobil üretimine yatırım yapacaklarını açıkladı

Türklerle el ele vereceklerini belirten Katar Ticaret Odası Başkanı El Sani, BMC ile Türkiye’de yerli otomobil üretimine yatırım yapacaklarını açıkladı. Katar'ın bu açıklaması Konya'yı da harekete geçirirken, Ziya Altunyaldız, 'Bu karar yerli marka otomobilin rasyonel ve sürdürülebilir bir yatırım olduğunu, küresel yatırım çektiğini gösteriyor' derken Selçuk Öztürk ise Katar'ın bu açıklaması Konya'ya bir avantaj daha sağlamıştır' ifadesini kullandı

unnamed-040.jpg

Katar Ticaret Odası Başkanı Şeyh Halife bin Casım el Sani, BMC aracılığı ile yerli otomobil üretiminde Türkiye’ye yatırım yapacaklarını açıkladı. Casım el Sani, “Katar bir Türk şirketi üzerinden Türkiye’nin otomotiv endüstrisine yatırım yapacak. Bu, Katar’ın da hissesinin bulunduğu ve bu büyük projeyi gerçekleştirmek için diğer Türk yatırımcılarla el ele veren özel bir şirket” dedi.

'Türkiye en stratejik projelerinden birini daha hayata geçirmek için oldukça önemli bir adım attı. Artık hem iç pazarda hem de küresel pazarda kendi yerli marka otomobili ile yer alacak' ifadesiyle konuyu Memleket'e değerlendiren AK Parti Konya milletvekili Ziya Altunyaldız, Devletimizin iradesi var, finansman var, teknolojiyi yakalayacak yetenek ve yapı var, otomobil üretme ve pazarlama tecrübesi var. Artık Türkiye'nin yerli otomobil markasıyla dünyaya açılma fırsatı ve zamanıdır. Türkiye otomotiv sektöründeki tecrübesi ve birikimi, küresel tedarik zincirine entegrasyonu ve dünya ihracatındaki yeri ile rahatlıkla küresel bir aktör olacaktır. Özel sektör ve kamu bu işe stratejik bir bakış açısıyla bakıyor ve tam bir iradeye sahip. Bu noktada yerli marka otomobili üretecek 5'li Konsorsiyumun uluslararası alanda işbirlikleri oldukça önemli. Katar’ın yerli marka otomobile yatırım yapma yönünde almış olduğu karar son derece önemli. Bu karar yerli marka otomobilin rasyonel ve sürdürülebilir bir yatırım olduğunu, küresel yatırım çektiğini gösteriyor. Ayrıca küresel pazarlara daha hızlı ve rahat entegre olacağını ifade ediyor. Hayırlı olmasını diliyorum." ifadesini kullandı.

1703475_620x410.jpg

EKONOMİMİZ İÇİN BÜYÜK KAZANÇ

'Katarlı yatırımcı ve işadamları Konya’nın sanayi profilini iyi bilmekte ve sürekli artan ikili işbirliği ortamı oluşmaktadır' diyerek Katar'ın bu kararının Konya için de memnuniyet verici olduğunu söyleyen Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, milli otomobil üretimi için Ortak Girişim Grubu'nda yer alan firmaları açıklamasının ardından hız kazanan Milli Otomobil projemiz için önemli bir gelişme de Katar’ın projeye katılma kararı olmuştur. Katar Ticaret Odası Başkanı Şeyh Halife bin Casım es-Sani, BMC aracılığı ile yerli otomobil üretiminde Türkiye’ye yatırım yapacaklarını açıkladı. Türkiye, Milli otomobil üretimi kararı ile ekonomisini büyütme noktasında büyük bir adım atmıştır. Katar’ın da projeye yatırım yapacak olması ekonomimiz için büyük bir kazanç olacaktır." ifadesini kullandı.

pzoqy_1509440770_8847-1-1-1.jpg

KONYA DAHA ÇOK AVANTAJLI HALE GELDİ

'Katar’ın yatırımı ile daha güçlü hale gelecek proje için üretim yerine Konya’nın talip olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz.' şeklinde konuşan Selçuk Öztürk, "Konya ve Katar arasında sürekli artan ticari işbirliği sayesinde Konya bir avantaj daha sağlamıştır. Katarlı yatırımcı ve işadamları Konya’nın sanayi profilini iyi bilmekte ve sürekli artan ikili işbirliği ortamı oluşmaktadır. Konya olarak kurumlarımızla ve işadamlarımızla Katar’la ticari işbirliğini artırmak için sürekli bir gayret içindeyiz. Konya aynı zamanda; merkez konumu dolayısıyla yapılacak olan yatırımın gerek iç piyasaya gerek Ortadoğu ve Arap Yarımadası’na hitap etmesi noktasında önemli avantajlara sahiptir. Bu açılardan Katar’ın projeye dahil olması Konya için bir avantajdır. Son on beş yılda nitelikli üretimde ilerleyen, ihracatını hızla artıran, uluslararası yatırımları bünyesine kazandıran Konya; uygun arazi yapısı, üretim kültürü, yetişmiş insan gücü ile yerli ve milli otomobil üretmeye talip olan şehirler arasında en güçlü adaydır." dedi.

Öte yandan Türkiye’nin Doha Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Burak Güreşçi de Türkiye’de yabancı şirketlere ait üretim tesisleri bulunduğunu ancak Türkiye’nin halen ülkede satılan otomobillerin yüzde 70’ine yakınını ithal ettiğini hatırlattı. Güreşçi, ilk aşamada sedan araç üretiminin hedeflendiğini, daha sonra SUV ve elektrikli otomobil üretimine geçilebileceğini söyledi.

SATIŞ 2021’DE

Yerli otomobil için geçen yılın kasım ayında kurulan konsorsiyumda BMC de yer almıştı. Konsorsiyum, ilk yerli otomobilin prototipini 2019’a kadar tamamlamayı ve satışlara 2021’de başlamayı hedefliyor.

2014 YILINDA % 50’SINE ORTAK OLMUŞTU

BMC’yi Ethem Sancak’ın Es Mali Yatırım şirketi TMSF’den almış, 2014’te ise Katar Silahlı Kuvvetleri BMC’nin yüzde 50’sine ortak olmuştu.

 

M. Ali Elmacı-Memleket

Etiketler :