Katalonya'da referanduma destek mitingi

Katalonya'da referanduma destek mitingi

Katalonya yerel hükümetinde iktidarda olan "Junts pel Si" ittifakı ve bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütleri, Barselona'da bağımsızlık referandumuna destek mitingi düzenledi

BARSELONA (AA) - İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde, yasa dışı ilan edilmesine rağmen 1 Ekim'de yapılmak istenen bağımsızlık referandumuna destek için Barselona'da miting düzenlendi.

Katalonya yerel hükümetinin referandum takvimine göre belirlenen son miting gününde, iktidarda olan "Junts pel Si" (Evet için Birlik) ittifakı ve bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütleri Barselona'nın Montjuic fuar alanında miting organize etti.

"Bağımsız Katalonya" bayrakları ile miting alanına gelen bağımsızlık yanlısı Katalanlar, "bağımsızlık", "oy kullanacağız", "geçemeyecekler" şeklinde slogan attı. Katalan müzik gruplarının sahne aldığı mitingin sonunda Katalonya'da yaşayan farklı etnik kökenlerden ve dinlerden temsilcilerin tek tek getirdiği harflerle "Referandum demokrasidir." diye yazıldı.

"Junts pel Si" ittifakının ortaklarından "Katalonya Cumhuriyetçi Solu" (ERC) partisinden milletvekili Marta Rovira, "Baskılara tahammül ettik ve siyasi baskıların üstesinden geldik. Ne bekliyorlardı? Bırakacağımızı mı? Sonuna kadar devam edeceğiz." dedi.

Katalan hükümetine dışarıdan destek veren "Halk Birliği Adaylığı" (CUP) partisinden Mireira Boya da "48 saat kaldı. Bu miting bittikten sonra hepimiz seçim merkezlerine gidip sandıkları korumalıyız. Eğer bunu yapmazsanız diktatörlük devam edecek, onlar kazanacak ve 40 yıl daha karanlıkta olacaksınız. Eğer sandıkları korursak pazar günü faşizme karşı duvar örmüş olacaksınız. Pazar günü müzakere yok. Eğer silah olursa siyaset olmaz. Referandum olacak ve bu bağlayıcı bir referandumdur. Sonunda bağımsızlığımızı ilan edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bu arada Katalon hükümetinin belirlediği, 15 gün süren referandum takviminde sadece bağımsızlık yanlısı grupların "evet" kampanyaları yapıldı. Yasa dışı olduğu için referanduma katılmayacağını daha önceden duyuran, Katalonya parlamentosunun yüzde 49'una denk gelen diğer siyasi partiler ise miting düzenlemedi.

İspanya hükümetinin "yapılmayacak" dediği, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı verdiği, jandarma, ulusal polis ve Katalonya yerel polisinin (Mossos d'Esquadra) 1 Ekim sabahı Katalonya'daki tüm kamu binalarını kapalı tutacağını garanti etmesine rağmen Katalonya yerel hükümeti 1 Ekim pazar günü bağımsızlık referandumunun yapılacağını savunuyor.


Katalonya'da referanduma destek mitingi

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :