
Kardeşliğin yeni yeri; Japon Parkı
Hoşgörü ve kardeşliğin başkenti olarak bilinen Konya, kendine özgü Mevlana, Şems-i Tebrizi gibi değerlerin yanında bir çok özelliği bünyesinde barındırıyor.
Kardeşliğin simgeleri arasında olan Japon parkı hem Konyalıların hem de Konya’yı ziyaret edenlerin en uğrak yerleri arasında bulunuyor. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 yılında hizmete sunulan ve 36 bin metrekarelik alanıyla Türkiye’nin en büyük Japon Bahçesi olan Konya Japon Parkı, Konya ile Kyoto arasında kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla yaptırıldı.
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete sunulan Japon Parkı’nda, Japon kültürüne uygun olarak hizmet veren kafeterya Konyalılardan ve yabancı misafirlerden yoğun ilgi görüyor. onya ile Kyoto arasında kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla yaptırılan Japon Parkı, Türk - Japon dostluğuna hizmet etmesinin yanında şehrin turizmine de önemli katkı sağlıyor. Japon mimarisine uygun olarak yapılan parkta göletler, peyzaj düzenlemeleri, taş ve ahşap köprüler, Japon bitkileri, bambu su oyunları dikkat çekerken; Japon kültürüne uygun ikramların yapıldığı kafeterya da büyük ilgi görüyor. ullanım alanı 500 metrekare olan kafeteryada misafirlere gün boyu kahvaltı hizmetinin yanında Japon mutfağının geleneksel lezzetleri sunuluyor. Parkın etkileyici ve ferah atmosferinde sunulan hizmete Konyalılar ve yabancı misafirler büyük ilgi gösteriyor
Herkesin gözdesi
Japon mimarisi ve kültürüne uygun olarak yapılan Japon Parkı, vatandaşların gün boyu fotoğraf çekebileceği zengin manzaralar sunuyor. Yeni evlenen çiftler de Japon Parkı’na gelerek dügünden önce açık hava çekimlerinin bir çoğunu burada yapıyor. Düğün fotoğrafçılarının da yoğun ilgi gösterdiği Japon Parkı’nda fotoğraf çekimine gelen gelin ve damatlarla da bu yeri en iyi şekilde değerlendiriyorlar. Japon Parkı, aynı zamanda şehrin turizmine önemli katkı sağlıyor. Özellikle hafta sonları yoğun ilgi gören Japon Parkı’na pikniğe ve dinlenmeye gelen vatandaşlarla dolup taşıyor.
MUHTEŞEM JAPON MANZARALARI
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 yılında hizmete sunulan Japon Parkı, göletleri ve balıkları, peyzaj düzenlemeleri, taş ve ahşap köprüleri, Japon bitkileri, bambu su oyunları ile dikkat çekiyor. Japon mimari tarzında yapılan kafeteryada ise, kahvaltı hizmetinin yanında Japon mutfağının geleneksel lezzetleri sunuluyor. Her gün 08:00 – 23:00 saatleri arasında misafirlerini ağırlayan parkta, ayrıca özel günlerde de davet ve organizasyonlara ev sahipliği yapıyor. Bütün bu özellikleriyle Japon Parkı ve bünyesinde bulundurduğu restoranıyla da Konya yöresine ait leziz yemekler sunuyor. Aynı zamanda Japon Parkı, baharın gelmesiyle renk cümbüşüne dönüşüyor. Japon kültürüne özgü tasarımları ve mimarisiyle de insanın ruhuna derinlik hissi veren park gün boyunca insanların dinlemek için gittikleri yerlerin başında geliyor.
JAPON PARKININ BİLİNMEYEN ÖZELLİĞİ
Japon bahçelerindeki her elemanın bir anlamı olduğundan hiçbir eleman gelişi güzel yerleştirilmemiş. Bunlardan birinin yokluğu ile bahçenin ifade etmek istediği anlam tamamen değişir. Bahçenin büyük bölümünü oluşturan, kuru bahçe, granit kayasından elde edilen çakıllardan yapılıyor. Beyaz çakıldan oluşturulan, bu bahçe suyu temsil eder; Çakıl ise temizlik ve saflığı sembolize ediyor. Bu bahçeler içerisindeki yürüyüş yolları ve manzara noktaları oldukça dikkatli bir şekilde planlanmıştır. Bahçede düz çizgiler yoktur. Yollarda dahil olmak üzere, her şey kıvrımlı ve kavislidir. Bitkilerin yerleştirilmesi mevsimler göz önüne alınarak yapılmıştır. Kullanılan bitkilerden, Japon siyah çamı gibi tüm yıl yeşil kalanları olduğu gibi Japon ardıcı gibi sonbaharda kızaran, ve kışın yaprakların döken ağaçlar, yıllık bitkiler, yılın belli zamanı açan çiçekler, ilkbaharda açan kiraz ağaçları gibi unsurlar tasarımlarda planlanmıştır. Bahçenin en güzel göründüğü noktalar vardır. Buralara da seyir terasları yapılmıştır. Japor bahçelerinin bahçıvanları usta çırak ilişkisi ile yetişir ve bir Japon bahçesinin Olgunlaşması yaklaşık 10 yıl sürer.