Karayolları bu yıl köprülerle donatılacak

Karayolları bu yıl köprülerle donatılacak

KGM, bu yıl 200 köprünün projesini bitirmeyi hedefliyor- Genel Müdürlük, ayrıca 32 kilometre uzunluğunda 150 yeni köprü yapacak, 156 köprüyü onaracak, 15 tarihi köprüyü ise restore edecek- Mimar Sinan tarafından Bosna'da inşa edilen Sokollu Mehmet Paşa Kö

ANKARA (AA) - ARİFE YILDIZ ÜNAL - Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), bu yıl 200 köprü projesini bitirmeyi, 32 kilometre uzunluğunda 150 köprü yapımını, 156 köprünün onarımını ve 15 tarihi köprünün ise restorasyonunu hedefliyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, son 13 yılda köprü yapım çalışmaları kapsamında 153,8 kilometre uzunluğunda bin 912 köprü yapımı, 837 köprünün bakım ve onarımı, 434 tarihi köprünün restorasyon projeleri ile 178 tarihi köprünün restorasyon çalışmaları tamamlandı.

KGM bu yıl birçok önemli karayolu projesinin yanı sıra köprü inşası da gerçekleştirecek. Bu kapsamda KGM, 2016 yılında 200 köprünün projesini bitirmeyi, 32 kilometre uzunluğunda 150 köprünün yapımını, 156 köprünün onarımını ve 15 tarihi köprünün ise restorasyonunu planlıyor.

Bütçe imkanları dahilinde 2016 yılında köprü yapımı için 193 milyon 650 bin lira ödenek ayrılması öngörülüyor. Tahsis edilecek ödenekle bu yıl 45 köprü tamamlanacak. Ancak bölünmüş yol yapımına paralel olarak devam eden köprü yapım çalışmalarıyla özellik arz eden teknolojik köprülerdeki çalışmalar da dikkate alındığında yıl sonu hedef harcamasının 400 milyon lira olması, 82 köprünün bitirilmesi hedefleniyor.

- Yatırım programına 3 köprü projesi teklif edildi

KGM'nin önemli köprü çalışmaları arasındaki Konya-Karaman ayrımı Belören-Hadim yolunda Eyiste Köprüsü, Artvin-Şavşat yolunda 800 metre uzunluğunda Deriner Barajı Köprüsü ile Elazığ-Tunceli illerinde bin 100 metre uzunluğunda Pertek Köprüsü ve bin 900 metre uzunluğunda Pertek yaklaşım viyadüğü bu yılın yatırım programına teklif edildi. Tekliflerin kabul edilmesi ve yeterli ödeneğin sağlanması halinde söz konusu köprülerin proje ve yapım çalışmalarına başlanacak.

Elazığ-Malatya arasındaki karayolunun bölünmüş yola dönüştürülmesi üzerine mevcut köprünün bulunduğu noktada darboğaz oluşması üzerine KGM tarafından 2013'te 160 milyon 989 bin lira bedelle Kömürhan Köprüsü, bağlantı tüneli ile bağlantı yolu yapımı ihale edildi. Yapılacak olan 2x2410 metre uzunluğunda çift tüp tünel ve 380 metre açıklığında gergin eğik kablo askılı köprü ile Fırat Nehri geçilerek, mevcut bölünmüş yola adaptasyon sağlanacak. Kömürhan Tüneli ile mevcut yol 3 kilometre kısalacak.

Şehzadeler Köprüsü ise Amasya Çevre Yolunda 490 metre uzunluğunda, 27 metre genişliğinde, 2x2 şeritli, dengeli konsol olarak projelendirildi. 2011 yılı sonunda inşasına başlanan köprünün, geçen yıl itibarıyla yapılan imalatların, ihale bedeli fiyatlarıyla yüzde 100'e ulaşmasına rağmen işin bitmeyeceği anlaşıldığından tasfiye edildi. İşin kalan kısmının ikmal inşaatı olarak bu yıl tamamlanması bekleniyor.

- Mimar Sinan'ın Bosna'daki köprüsü restore edilecek

KGM ayrıca tarihi köprülerin restore edilmesine yönelik çalışmalar da yürütüyor. Genel Müdürlük, geçen yıl 92 tarihi köprünün restorasyon uygulama projesi ile 42 tarihi köprünün restorasyon uygulama çalışmalarını tamamladı. Bu yıl ise 30 tarihi köprünün restorasyon uygulama projeleri ile 15 köprünün restorasyon uygulama çalışmalarının bitirilmesi öngörülüyor.

Bu kapsamda KGM, Bosna-Hersek'teki Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü'nün de restorasyonunu tamamlayacak. Vişegrad'daki Drina Nehri üzerinde bulunan ve Sokollu Mehmet Paşa adına Mimar Sinan tarafından inşa edilen köprünün Restorasyon Uygulama Projelerinin kontrollük ve müşavirlik hizmetleri TİKA ile imzalanan protokolle KGM tarafından gerçekleştirildi. 2013'te restorasyon uygulama çalışmalarına başlanan köprünün, bu yıl tamamlanması planlanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :