Karatay eski Karatay değil...

Karatay eski Karatay değil...

1 Kasım seçimlerinde Türkiye'de yüzde 85.7 ile en yüksek oy oranını yakalayan Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli Memleket'e önemli açıklamalarda bulundu.

'Hizmetin sonu yoktur' diyen Hançerli, "eski belediye başkanlarımızdan biri,  "Alaeddin tepesine çıkacağım ‘Ey ahali asfalt işiniz varsa gelin söyleyin, asfalt dökeceğim" dedi ve bitiremedi. Ondan sonraki kardeşimiz Mehmet Şen, bitiremedi. Bizde 3 dönemdir çalışıyoruz bizde bitiremeyeceğiz. Çünkü bitmesi mümkün değil. Karatay öyle değişti ki, 5 Karatay'a gelmeyen birisi şimdi kendi eviniz bulamaz" dedi.

Başbakan'ın memleketinde Belediye Başkanlığı yapmanın gurur verici olduğunu söyleyen Mehmet Hançerli, nereli olduğunuzu söylemeniz yeterli' ifadesini kullandı.

    12187942_10204792956374179_6161836793321554128_n.jpg

                              

-1 Kasım seçimlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye'de seçmen Ak Parti'ye ne dedi?

Bu seçimlerin Konyamıza, Karatay'a ve Türkiye'ye hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

Bir düzeltme yapmak istiyorum. Yüzde 85.71 oy kazandıran ben değilim. Karatay'a bu oyu kazandıran hemşerilerimizin teveccühüdür. İkincisi teşkilatımız, milletvekillerimiz ve milletvekili adaylarımızla birlikte herkes sahadaydı. Burada bir helva yapıldı, kadınlar kolumuzun, gençlik kolumuzun, teşkilatımızın, ana kademenin, milletvekili adaylarımızın, meclis üyelerimizin çalışmaları çok önemli. Bu helvayı beraber yaptık. Bu helvayı da vatandaş tuttu, Karatay kıvamında biraz daha iyi olmuş. Hesap vardı, bir büyük hesap. Bu hesabı hemşerilerimiz gördü. Vatandaşımız bu kumpası gördü, tabir-i caizse yönetime halk el koymuş oldu bir bakımdan. Tüm siyasiler, kuruluşlar, herkes önümüze bir blok oluşturdu. Kendi aralarında birisi bin 400 dedi asgari ücrete, diğeri bin 500 veriyor, diğeri her aileye 10 bin lira vaat ediyor. Daha eskileri hatırlarsanız, değerli vatandaşlarımız iki anahtar vaat edenler de oldu ama anahtarlardan bir tanesini bile bulamayanlar oldu. Şu, çok sevindirici, vatandaş diyor ki; “AK Parti vaat ederse yapar”. Bu arada kimse “AK Parti asgari ücreti bin 300 lira vaat etti ama yapar mı?” diye bir endişe yok. Allahın izniyle bunların hepsi tek tek yapılacak. Yine söylüyorum ilçe deyince Sincik de, Güneysınır’da aynı kategoriye giriyor. Selçuklu 600 bin nüfusu da aynı kategoriye giriyor. Biz de aynı kategoriye giriyoruz. 2014 yılında da hemşerilerimizin teveccühüyle yerel seçimlerde yüzde 76.6 oy aldık. Bu oy oranı üzerinden Ankara'ya ödül almaya gittik. Yanımda bir belediye başkanı oturuyordu. Oda yüzde 82.2 oy almış. "Nerenin belediye başkanısınız?" diye sordum. Trabzon'da 2000 nüfuslu bir beldenin belediye başkanıymış. Şimdi o yüzde 82 ile Karatay’ın oy oranını mukayese etmek mümkün değil. Yine buradan tüm hemşerilerimize teşekkür ediyorum. 868 nüfuslu göçüden biz yüzde 99.32 oy aldık. Karatay’da her seçimde hemşerilerimiz bizim göğsümüzü kabartıyor. Yerelde de, genelde de bu böyle. 7 Haziran seçimlerinde de Karatay’da yüzde 77.8 oy oranı vardı. Tabi bu hizmet ederseniz karşılığını alırsınız. Ben şunu söylüyorum, herkes işini yapacak. Mühendis kendi işinin en iyisini yapacak, temizlikçi işinin en iyisini yapacak, belediye başkanları işinin en iyisini yapacak. Biz 2 yıldır farklı çalışıyoruz. Hem beldede hem taşrada... 6360 sayılı büyükşehir kanunlarını en iyi uygulayan Konya Büyükşehir Belediyesi içindeki ilçelerdir belediyelerdir bu aşikardır, bellidir.

12219533_10204792956414180_340748340470130772_n.jpg

-Karatay'da bütün eksikleri tamamladığınızı düşünüyor musunuz?

Efendim, işi bitirmeniz belediyelik acısından mümkün değil. Hatırlayanlar bilir, eski belediye başkanlarımızdan biri,  "Alaeddin tepesine çıkacağım ‘Ey ahali asfalt işiniz varsa gelin söyleyin, asfalt dökeceğim" dedi ve bitiremedi. Ondan sonraki kardeşimiz Mehmet Şen, bitiremedi. Bizde 3 dönemdir çalışıyoruz bizde bitiremeyeceğiz. Çünkü bitmesi mümkün değil. Bugün yerleşim biriminin asfaltını istiyor, yarın köyünün asfaltını istiyor, yayla yolunun kullanmasını istiyor, onu yaptık yayla yolunun asfaltını istiyor, yani bu konumlara geldik. Bahsetmek istediğim şu; iki aydır çalışmıyoruz, iki yıldır çalışıyoruz. Biz bu günleri bildiğimiz için tüm alet, takım, araçlarımızı aldık. Asfalt ekip, ekipmanları aldık. Biz, '2 yıl önce kaç köy var, buralarda kaç büyük baş, küçükbaş hayvan var, kaç traktör var?' bunları tek tek çıkardık. Bunlar olduktan sonra sıkıntı yok. Reklam yapmıyoruz ama yapmak mı lazım? bilemiyorum. Ben bazen kendi arabamla sabah 7'de evimden çıkıyorum 7:30 da İsmil’e varıyorum. Oradaki bizim çalışan elemanlarımızı görüyorum elemanların hal ve hareketlerine bakıyorum, hatırlarını soruyorum ve orda, vatandaşımızın bir eksiği var mı yok mu? onu görüyoruz.  Bir yerde arkadaşlarımızın nikâhına gidiyoruz, bir başka yerde Cuma namazına gidiyoruz. Yani vatandaşla daima iç içe olmak işimiz, koltukta oturmak değil. Bizim reklam tarafımız biraz az örnek vereyim sizlerde hatırlarsınız, eski Şişli Belediye Başkanı bir yerde 8 derslik bir okul yapacak, İstanbul’u ayağa kaldırır, Türkiye’yi de ayağa kaldırır. "Aman okul açıyoruz" vesaire. Biz 24 tane okul yaparız, yerine göre Konyalı'ya duyurmayız. Onunki uç nokta, bizimki de uç nokta. Aslında yapılanların anlatılması lazım bu yönden bizlerin biraz eksiği var. Şunu da söyleyeyim; siz çalışırsanız sabahın 7:30 da taşralarda olduğunuzu sabahın 8'inde Divanlar Köyü'nde asfalt çalışması ekibinin yanına varıp, muhtarın evinde kahvaltı yaptığınızı da bilirler. Şuna bakıyorum CHP'nin oyu yüzde 3, MHP'nin oyu yüzde 6... Baktığınızda bunların 85.6 gibi rakamlara ulaşması gerçekten zor. Şunu biliriz ki, biz bu verilen oyların tamamı AK Parti'ye verilmiştir. Vatandaş bu seçimde şunu dedi “Ben yerine göre şehit de gazi de veririm, memleketimizin birlik ve beraberliğine halel getirecek hiçbir şeyi kabul etmem”. Bizler yerelde  üzerimize düşeni yaptık. Vatandaş da gerekeni gördü, nizamı gördü ve gereken ne ise onu da yaptı. Vatandaş istikrarı görürse ona göre yatırım yapar.

-Büyükşehir Yasası'nda Karatay ne durumda, ne kadar başarı elde etti?

Bazı gerçekleri söylemek lazım. 2004'den bu tarafa ne kadar bina varsa hepsi bu dönemde yapıldı. Karatay Belediyesi'nin binaları yapılmıştır bitirilmiştir. İş makinesi olarak en iyi iş makinelerine sahip belediyeyiz. Personel olarak da, az personelle çok iş yapıyoruz. Önümüze 29 tane bağlanan belde ve köyü koyduk, oradaki eksiklikleri tek tek giderdik ve ağzımızdan bir laf çıktı, dedik ki; "Şems-i Tebrizî de ne varsa, Karaciğan'da ne varsa, diğerlerinde ne varsa, köylerde ve beldelerde hepsi olacak"

-Şu anda merkezde olan taşrada da var mı?

Var! Eğer Divanlar Mahallesi'ne giderseniz çocuk bahçesinin tabanı kauçuk kaplamadır.

Hemen hemen yüzde 90'a yakın belde ve köyün asfaltı tamamlandı. İsmil'in ana yolu asfaltlandı, buranın kanalizasyonu yeni bittiği için önümüzde soğuk kaplamalar yapılacak. Diğer köylere pazaryeri yapılıyor. Hayıroğlu'nda, Ovakavağı'nda pazaryeri yapılıyor, Yarma’nın pazaryerinin kamulaştırılması da bitirilecek. 2016'da 4 beldenin pazaryeri de yapılacak. Üzeri kapalı, yanları duvarlı pazar marketten bahsediyorum. 6360 sayılı kanununu en iyi uygulayan belediyelerden bir tanesi Karatay belediyesidir. Ve bu hizmetleri öz kaynaklarıyla yapmaktadır. Beldelere çalışıyoruz ama "merkeze ne oldu?" derseniz, Cihanbeyli Belediyesi'nin alanı 4 bin metrekare civarındadır. İkinci, 2832 metrekare Karatay gelmektedir. Bu kanunla alanımız 4,5 kat arttı. Biz yorulmadan, yılmadan hizmetimizi veriyoruz. Buralara yapılan hizmetlere baktığınızda 50 yıl daha geçse yapılmazdı. İsmil eski bir belediyedir, biz iktidar olmadan önce çöpler kamyon ve kepçelerle alınırdı. Kanalizasyon yoktu, okullarda bir alan yok. Bu dönemde çocuk bahçeleri yapıldı. 4 okulun tamamının bahçelerinin asfaltlandı, fitnes aletlerinin getirilmesi, düğün salonlarının yapılması, İsmil’in ana yolunun asfaltlanması, emekli konağının yapılması, çarşının parke taşlarla kaplanması ve kanalizasyon hattının yapılması. Bu sadece İsmil'de yapıldı. Yeni kanunla birlikte gelen yatırım parasının tamamı yatırıma gidiyor. Bizim giderlerimiz arttı, artsın, tabi burada ne varsa orada da olsun. Biz Almanya'nın köylerine imrenirdik şimdi de bizim köylerimiz öyle olacak.

- Bu yasaya istinaden Karatay'da neler değişti?

Fotoğraflarda şehir parkını, adalet sarayını, parkları görüyorsunuz. Karatay'ın önceki fotoğraflarını görürseniz park bile yok. Bizim en büyük avantajımız hükümetle aynı pareler olmamız. Bugün itibariyle Karatay da bir tramvay var, yolcularını alıyor bir gelin gibi süzüle süzüle gidiyor. Giderken şehitliğe el sallıyorsun, Mevlana'ya el sallıyorsun, İslam Kültür Merkezi'ni görüyorsunuz. Kongre Merkezi'nden geçiyorsunuz. Bunları tek bir güzergahta görüyorsunuz. İnşallah yakın zamanda şehir hastanesini göreceğiz, ikinci çevre yolunu göreceğiz. Bizim memleketle ilgili, Karatay'la ilgili hizmet aşkımız var. Bu aşkımızı da teşkilatımızla birlikte, Büyükşehir Belediyesi ile yapıyoruz. Kanalizasyonu olmayan bir Karatay vardı. Şimdi yüzde 99 oranında alt yapısı tamamlanan bir Karatay var. Bu dönemde farklı bir şey yapalım dedik ve devasa bir alana şehir parkı yaptık. Arabası olan, olmayanın rahatça ulaşabileceği bir park, vatandaş gitsin, dinlensin, mangalını yaksın, çocuğuyla hayvanat bahçesine gitsin eğlensin… Böyle bir Karatay inşa ettik bu dönemde de. Eski Karatay'la yeni Karatay’ı bir kefeye koymak mümkün değil. Taşraya bir şeyler yapılıyor ama merkezi unuttunuz mu derseniz de; merkezde de 3 tane yüzme havuzu var,

-Sayın Başkan, bağlanan 29 belde, Karatay'ın taşrası diyeceğimiz bölgelere "keşke şunu yapsaydım vatandaş şunu istiyor" diyebileceğiniz bir hizmet var mı?

İsteklerin bitmesi mümkün değil. Yarma'ya gittim bir hacı amca arabasıyla durdu, geldi dedi ki; "ne yapacaksın buraya?" Amca bir Pazar market yapacağız, kapalı alanlı güneşten, yağmurdan korunacaksınız dedim. "Peki, yap" dedi   ve devam etti, "senin imkanın var bir de Yarma’ya yüzme havuzu yap, gençler yüzsün" Taşrayla ilgili özellikle söylüyorum bu sene 29 belde ve köyün 25 tanesinin asfaltının tamamladık. Biz her sene 50 kilometre uzunluğunda yaylalara stabilize yol döküyoruz. Belediyecilik yaptığınız yatırımları vatandaş kabul edecek. 29 yerleşim birimine 51 tane tatlı su tankı koyduk. O tanklardan vatandaşlar ve çevre illerden gelen tarım işçileri su içiyor. Bizim mahallemiz, köyümüz, beldemiz yüzde 90'ın üzerinde oy vermiş. Kimler vermiş 10 tanesini okumak istiyorum.

1.Ahmet abinin göçüsü = %99.05

2.bakırtolu                   = %98.75

3.hayıroğlu                  =% 96.79

4.akbaş                         =%96.47

5.sakyatağan                 =%96.13

6.beş ağıl                       = %95.94

7.şatır                             = %95.79

8.baş götüren                  = % 95.73

9.ipekler                          = % 95.71

10.divanlar                        = % 95.61

Bizim hedefimiz de % 100 olacak.

Karatay’ın bütün mahallelerinde en az oy verilen yer yüzde 50. her tarafta ak parti 1 numara olmuş. Taşraya ilk giren biziz, ilk çıkan da biz olacağız. Bizim hedefimiz bu. Üzerine basa basa söylüyorum bir Akören'e, Bakırtolu'ya  diğerlerine hizmet ederken, biz Fevzi Çakmak'ı unutmayız. Madalyonun büyük tarafı da şu; Karatay'da oturan herkesin suyu, kanalizasyonu, otobüsü var. Bir eksiklik var, o da biz daha site tarzı evde otursak, yapılaşsak. Kumköprü Mahallesi'nde oturulmayan, bahçesi kullanılmayan çok ev, tarla var. 100 yıllık yapılar hala duruyor. Biz 22 mahallede imar, revizyon çalışmaları yaptık Konya tabiriyle vurduk geçtik. Vatandaşlarımızın görüşlerini alarak revizyon çalışmaları yapıyoruz. Arazilerine imar veriyoruz, değerlendiriyoruz. Vatandaşlardan da bu tam not aldı. İmar yapılan mahalleleri diğer mahalleler de gördü, "bize yapılmıyor mu?" dediler, diğer zamanlar da onlara çalışma yaptık. Geldiğimiz günden beri 19 milyon metre kare imar revizyon çalışmaları yapmışız. Şunu da söylüyorum 4-5 seneye kadar Karatay'ı tanıyamazsınız. Akabe Mahallesi'nde 5 sene önce ayrılmış birini getirin, evini bulabilsin, yani o kadar değiştirdik. Karatay’ın en büyük problemleri kentleşmeydi, imar revizyonuydu, bunu da büyükşehirle ortaklaşa çözüyoruz. Amacımız tamamen eski, kerpiç evleri kaldırıp yerine vatandaşların daha iyi yaşayabileceği site gibi kaloriferli, parklı, otoparklı evler yapmak ve bunu yapmaya başladık. Fikrimiz bu.

-Tramvay hattı ve güzergahı ile ilgili bir yanlışlık oldu mu?

Kongre merkezinde bir program yapıldığında oradaki trafik felç oluyor. Bugün Konya'da 150 bin araç var. Özellikle Adliye'nin oraya gitmesi, 10 bin kişilik Spor Salonu'nun oraya yapılması, Aziziye Kültür Merkezi'nin, Galaport vesaire bu güzergahlardan gidiyor, bizim diğer amacımız güzergahı daha ileriye taşımak. Fetih Caddesi2ne de bir tramvay konulması gerekiyordu. Güzergahla ilgili fizibilite çalışması yapılarak oluşturuldu. Ek olarak Fetih Caddesi'ne de yapılması gerekiyordu onu da ileride yapacağız. Konya'ya ikinci tramvay hattı Karatay'a yapılmıştır. Bir diğeri, 65 trilyonluk kongre merkezi yapılmıştır.

-Bundan sonra Karatay'a hangi müjdeler var, neler yapacaksınız?

Küçüklerden başka büyük yatırımlardan konuşabileceğim çok şey var.1 trilyonunun üzerinde bir yatırım yapmış ve açılışını gerçekleştirmişiz. İki tane şube müdürlüğü oluşturduk birisi Ovakavağı'nda diğeri de Kızörende.. İsmil’de kapalı Pazar marketi bitirmişiz faaliyete devam ediyor. 3 beldeninki de inşallah 2016 bitecek. Sedirler girişinde farklı bir proje yapıyoruz. Şu anda kamulaştırma çalışmalarını devam ettiriyoruz. 7 bin metrekare bir yer ama işlevi şu; çocuk bahçelerini yazın kullanır, kışın kullanamayız. Üzerini kapatacağız, kapalı çocuk bahçesi diyelim... Kenarda yürüyüş yolu olacak, bisiklet yolu, fıtnees aletleri olacak, hem yaz hem kış çocuk bahçesi kullanılacak. Karakaya'ya iki tane nişan salonu temeli atıldı, bitirilecek. Karatay Şehir Hastanesi'yle ilgili sorular çok geliyor. Sorulardan bir tanesi hastane nereye yapılacak? Karatay belediyesi gereğini yapmadı mı? Belediye üzerine düşeni yaptı. 9 yüz 65 bin metre kare alan Bahri Bağdaş Araştırma Enstitüsü'nden ayrılmıştır, tahsis edilmiştir. Alan müteahhide verildi, tapusu belediyemiz çalışanları tarafından da uğraşılarak tapusu tapu müdürlüğünden alınarak sağlık müdürlüğüne teslim edildi. Hastanenin bir yere gittiği yoktur. Hastanenin yeri Hara'nın içerisinde 300 bin metrekarelik alandır, herhangi bir problem de yoktur. Belediye olarak biz üzerimize düşeni yaptık. Karatay Şehir Parkı içinin aletleriyle 70 trilyonun üzerinde bir yatırımdır. İçerisindeki biyolojik havuz 12 bin 500 metrekaredir ve Türkiye’nin en büyüğüdür. İçerisinde 470 civarında kamelya vardır bin 500 araçlık parkı vardır, bu da büyük yatırımlarımızdan bir tanesi. 30 sene önce insanlar stabilize isterlerdi 15 sene önce asfalt isterlerdi. 10 sene önce halı saha istiyorlardı. 5 sene önce yüzme havuzu istiyorlardı. İnsanların ne istediğine bakacaksınız. Saraçoğlu hobi bahçeleri miadını doldurdu oraya şimdi şehir parkı yapıyoruz. Karaaslan'a bir hobi bahçesi yaptık. Karatay Belediyesi'nin Hastanesi de var... Eski Nakipoğlu Bilgi Hastanesi olarak bildiğimiz...  Bir diğeri şehitlik; kışla caddesi üzerindeki şehitliğin karşısındaki 230 bin metrekarelik alan boş duruyor. Orayı kentsel dönüşümle ilgili tekrar ihaleye çıkartıyoruz. Orada ticari alanlar var. Konaklama tesisleri ve bin daire olacak. İhaleye bir ay içerisinde çıkaracağız. Burayı bir müteahhit alsın, birkaç sene içinde hızlı biçimde faaliyete geçirsin istiyoruz. Toplu konut çalışmalarıyla ilgili ben geçen sene de söyledim. Elimizde bir iki yer var birini tamamladık, bir tanesini bitiremedik, onlar bittikten sonra belediyemiz kenara çekilecek, imarı verecek, vatandaş kendi istediği müteahhite  yaptıracak. Elimizde bir yer daha var, Kerimdede Mahallesi'nde Topraklık Kuran Kursu'nun o alanda bir çöküntü var, oraya 2-3 senedir uğraşıyoruz. Vatandaşın arsasını zorlayarak alamazsınız. Kendisi verirse verir. Orada toplu konut hamlemizi de yapacağız. Fevzi Çakmak'a bir düğün salonu yaptık, geçenlerde ihale ettik. Selim Sultan Sosyal bir çok hizmeti bitirdik. Fevzi Çakmak Mahallesi'nde birçok hizmeti bitirdik ama açılışını yapmadık. 2016 yılında Fetih Kent Siteleri'nin ortaklaşa kullanacağı hanımlar lokalinin temeli atıldı. Kışla Caddesi üzerinde Karatay Çelebi Camii'nin temeli atıldı, 2016'da tamamlanacak. Bir de Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi var. Onu da bitirmek üzereyiz. Bu da Konya'da ilk. Şehir merkezine ve beldelere 11 tane suni çim sahanın ihalesi yapıldı, bu sene içinde bitirilecek. Bir yatırım da şu; Kanal Caddesi'ni kapatıyoruz, 3 bin kişilik bir düğün salonu yapıyoruz. Buda Konya'nın en büyüklerinden bir tanesi olacak.

-Nakiboğlu Hastanesi'nin acil bölümü açıldı mı?

Ameliyathanede fiziki çalışmalar var. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri ile de görüştüm, ameliyathanedeki eksiklik tamamlanınca acil servis açılacak. Sadece çocuk hastanesi değil 9 tane de poliklinik var.

- Başbakan'ın memleketinde Belediye Başkanı olmak nasıl bir sorumluluktur?

Ankara'ya gittiğinizde nerelisiniz demeleri yeterli. Bir de yüzde 75 gibi rakam var, şükür. En önemlisi de Rabbim Hz Mevlana’nın şehrinde bize belediye başkanlığı yapmayı nasip etmiş.

-Bu kadar parayı nereden buluyoruz, borcunuz var mı?

Borcumuz yok Allaha şükür. Belediye personelinin belediyeden alacağı varsa biz kömür dağıtmayacağız. Hem sünnet yaptık, hem kömür dağıttık, hem işçilerin alacağı kalmadı. Tasarruf yapacaksınız. Bir yere asfalt dökecekseniz her yere eşit yapacak ve katılım payını belli oranda alacaksınız ve o asfaltı dökeceksiniz. Bu yapılanları başka belediyelere bakacak olursanız fazla insanla çalışıldığını göreceksiniz. İşe göre adam olacak. Herkes işini düzgün yapacak. Belediyenin kiraya verdiği yatırımlar da para geliri sağlıyor. Her yatırımı da para getirecek diye yapamazsın. Gençlik merkezi yapıyoruz getirisi var mı, yok. Ama burada yatırımı geleceğe yapıyorsunuz.

-Büyükşehir yasasıyla aldığınız kaynak ne kadar?

Devletten aldığımız kaynak sadece alan üzerinde yüzde 10’luk bir pay.

Röportaj : M.Ali Elmacı-Memleket

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler