Kara Havacılık Komutanlığındaki darbe girişimi davası

Kara Havacılık Komutanlığındaki darbe girişimi davası

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 152'si asker, 3'ü sivil 155 sanığın yargılandığı davada, sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinden eski tuğgeneral Coşkun'un çapraz sorgusu tamamlandı- Darbe girişim

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 152'si asker, 3'ü sivil 155 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumlarındaki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Davanın görülmesine, Yurtta Sulh Konseyi üyelerinden olduğu belirtilen eski tuğgeneral Ünsal Coşkun'un çapraz sorgusuyla devam edildi.

Coşkun, avukatların sorusu üzerine MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın alınacağına ilişkin kendisinin bir bilgisi olmadığını, daha önce de buna benzer bir görev icra etmediklerini dile getirdi.

Darbe girişiminin yaşandığı akşam Ankara, İstanbul, İzmir ve Malatya'daki Kara Havacılık birliklerinde darbeye ilişkin faaliyetler yaşandığı hatırlatılan Coşkun, "Ben darbe faaliyeti olarak görmüyorum." diye konuştu.

Kursiyer teğmenlere görev verilip verilmediği sorulması üzerine Coşkun, nizamiyede kursiyerleri görevlendirdiğini, bunun tamamen emniyet maksatlı olduğunu savundu.

"Genelkurmay'dan terör tehdidi olabileceği bilgisi aldığınızı söylediniz. Bunu ne zaman aldınız?" sorusuna Coşkun, "Akşam 22.00 gibi." cevabını verdi.

Coşkun, "Kursiyer teğmenlerin cuma sabahından neden birlikte kalmasını sağladınız?" sorusuna da "Ben kursiyerlerin o gün orada olduğunu bilmiyordum." yanıtını verdi.

Sanıklardan Yasin Candemir'in, "14 Temmuz'da Coşkun beni aradı. Kursiyer teğmenlerin motivasyonunun artırılması için eğitim verilmesini söyledi. 15 Temmuz sabahında da terör saldırısı olabileceğini, Kara Havacılık Komutanı Hakan Atınç Paşa'nın emriyle gece kışla nöbeti tutacaklarını söyledi." beyanları hatırlatılan sanık Coşkun, "Öyle bir şey yok kursiyerlerle ilgili. Bu tür durumlarda subay, astsubay dahil takviye görevleri var. Ama 15 Temmuz’da böyle bir şey yok yani." diye konuştu.

Kursiyer teğmenlerin telefonlarını neden toplattığına ilişkin soru üzerine sanık Coşkun, o gün için özel bir emir olmadığını, normal zamanlarda da kışla içinde telefon bulundurulmadığını savundu. Coşkun, "Bu emri kursiyer teğmenlerin darbe girişimini öğrenmemesi için mi verdiniz?" sorusunu yanıtlarken kendisinin öyle bir emir vermediğini ileri sürdü.

Helikopterlerin isabet almış bir halde üsse dönmesini nasıl değerlendirdiği sorulan Coşkun, ciddi bir terör saldırısı olabileceğini düşündüğünü söyledi.

Sanık Fatma İnce'nin, sabah saatlerinde çatışma çıktıktan sonra helikopterle neden Akıncı Üssü'ne gitme kararı verdiğini sorması üzerine Coşkun, çatışma çıkmadığını, Akıncı'dan yaralıların ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın tahliyesi için bu kararı aldığını iddia etti.

Bunun üzerine Sanık İnce, "Gözümle gördüm, çatışma yaşandı. Vicdanınız rahat mı? Her şeyi reddediyorsunuz." diyerek Coşkun'a tepki gösterdi.

Coşkun'un çapraz sorgusunun tamamlanmasının ardından davanın görülmesine devam ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler