Kanada semalarında Türk Bayrağı dalgalandı

Kanada semalarında Türk Bayrağı dalgalandı

Cumhuriyetimizin 93. yıl dönümü nedeniyle Kanada’nın beş ayrı eyaletine bağlı farklı şehirlerde gönderlere Türk Bayrağı çekildi

KİTCHENER (AA) - Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 93. yıl dönümü, Kanada’da da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Kanada’nın Ontario, Alberta, Nova Scotia, Newfoundland-Labrador ve British Columbia eyaletlerine bağlı 10’dan fazla şehirde belediye ve parlamento binalarının gönderlerine Türk Bayrağı çekildi.

- Eyalet Parlamentosu’na bayrak

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet Haftası etkinlikleri kapsamında ilk etkinlik, Ontario Eyalet Parlamentosu binasındaki göndere bayrak çekilmesi ile başladı. Ontario Eyalet Parlamentosu Başkanı Dave Levac ve parlamentodaki partilerin temsilcilerinin de katıldığı tören, hava muhalefetine rağmen çadırda gerçekleştirildi.

- Brampton Belediyesi’nde tören

Toronto yakınlarındaki Brampton kentinde düzenlenen bayrak çekme törenine Brampton Belediye Başkanı Linda Jeffrey de katıldı. Belediye binası önündeki göndere Türk Bayrağı, Türkiye’nin Toronto Başkonsolosu Erdeniz Şen ve Türk toplum üyeleri tarafından çekildi.

- Kitchener’da ortak tören

Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Ontario eyaletine bağlı Kitchener kentinde de bir tören düzenlendi. Kentteki Kıbrıs ve Batı Trakya Türkleri ile Türkiye Türklerinin ortaklaşa düzenledikleri etkinlikle, Kitchener Belediye binasındaki göndere Türk Bayrağı çekildi. Törene Türkiye’nin Toronto Başkonsolosu Erdeniz Şen, Eğitim Ataşesi Seyithan Razi, Çalışma Ataşesi Ahmet Tunç Demirtaş, Din Hizmetleri Ataşesi Mahmut Demir ile iktidardaki Liberal Parti’nin Federal Parlamento Grup Başkanı Bardish Chagger ve kalabalık bir grup katıldı. Bardish Chagger yaptığı konuşmada, Türk toplumunun Kanada’nın çok kültürlü yapısında önemli bir yeri olduğunu söyledi. Chagger, "Bu mutlu gününüz kutluyorum. Burada kendimi ailemle birlikte hissediyorum’’ dedi.

Türkiye’nin Toronto Başkonsolosu Erdeniz Şen de ‘’Bu yıl 29 Ekim’i daha farklı ve Cumhuriyetimize daha çok sahip çıkmış olarak kutluyoruz. Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz kalkışmasından sonraki bu ilk Cumhuriyet Bayramı’nda, milletimiz her yerde olduğu gibi Kanada’da birlik ve beraberliğini sergilemiştir’’ diye konuştu.

- Mezarlıkta ecdat ziyareti

Türkiye’nin Toronto Başkonsolosu Erdeniz Şen ve beraberindekiler, daha sonra Brantford kentindeki Mount Hope Mezarlığına giderek, burada 1912 yılında defnedilmiş 15 Türk’ün mezarını ziyaret etti. Törene katılanlar, mezar başında okunan Fatihalardan sonra yapılan duaya "amin" dedi.

- Ottawa’da bayrak töreni

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 93. yıl dönümü vesilesiyle Ottawa’da da bir tören düzenlendi. Bayrak çekme törenine Türkiye’nin Ottawa Büyükelçisi Selçuk Ünal ve Ottawa Belediye Başkanı Jim Watson birlikte katıldı. Başkan Watson, Türkiye'nin NATO üyesi olarak bölgesinde fark yaratan bir ülke olmaya devam ettiğini belirttiği konuşmasında Türk halkının 15 Temmuz'da bayraklarıyla terörizme karşı çıktığını hatırlattı ve çok etkin olan Türk toplumunun bayrak törenine katılmaktan her zamanki gibi onur duyduğunu ifade etti. Türkiye’nin Ottawa Büyükelçisi Selçuk Ünal da, Kanada'nın birçok kentinde bayrak çekme törenleri yapıldığını belirterek, Belediye Başkanı Watson'a teşekkür etti.

- Şehit Diplomatlar Anıtı’na laleler dikildi

Bu arada Ottawa'daki Türk toplumunun girişimleri ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle Şehit Diplomatlar Anıtı'nda lale dikimi yapıldı. Ottawa’da Ermeni terör örgütü ASALA mensubu teröristlerce 1982 yılında şehit edilen Askeri Ataşe Kurmay Albay Atilla Altıkat ve şehit diplomatlarımız anısına dikilen anıta, Türk ve Kanada bayraklarının renkleri olan kırmızı ve beyaz lale soğanları dikildi.

- İlk kez bir başbakan katıldı

Cumhuriyet Bayramı için Ottawa’daki büyükelçilik resmi konutunda da bir resepsiyon düzenlendi. Bugüne kadar üst düzey bürokratlar ve milletvekilleri seviyesinde katılımın olduğu resepsiyona, bu yıl ilk kez bir eyalet başbakanı da katıldı. Kanada’nın Newfoundland-Labrador Eyalet Başbakanı geldi. Dwight Ball, resepsiyon öncesi yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Bayramını kutladı ve Newfoundland ile Türkiye arasında 101 yıl önce Çanakkale Savaşları vesilesiyle tarihi bir ilişki kurulduğunu hatırlattı. Newfoundland-Labrador Eyalet Başbakanı Dwight Ball, Atatürk’ün Gelibolu Savaşları ertesinde savaşa katılan tüm askerlerin anneleri için söylediği sözlerin milletler arasında örneği bulunmayan bir barış mesajı taşıdığını ifade etti.

- Başbakan Trudeau’nun mesajı

Öte yandan bugüne kadar hiçbir Kanada Başbakanının Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıl dönümünü kamuya açık bir mesajla kutlamama tutumu, bu yıl da devam etti. Kanada genelindeki Türk dernekleri ve basın kuruluşlarının yazılı taleplerine rağmen resmi bir kutlama mesajı yayımlamayan Kanada Başbakanı Justin Trudeau, bu konuda kendisine yazılı talepte bulunan derneklere ortak bir mektup göndererek 29 Ekim’i kutladı. Başbakan Trudeau mesajında, Kanada ve Türkiye’nin NATO başta olmak üzere birçok organizasyonda ortak ve müttefik olduğunu hatırlatarak, ‘’Türkiye Cumhuriyeti’nin 93.kuruluş yıldönümünü kutlarım’’ dedi.

- Senato’da metin okundu

Kanada Senatosu’nda da Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 93. yılı nedeniyle bir konuşma yapıldı. Senatör Anne Cools tarafından Senato Genel Oturumu’nda yapılan konuşmada, ‘’Türkiye uluslararası toplumun saygıdeğer ve güçlü bir üyesidir. Kanada ve Türkiye, Çanakkale Savaşlarında ortak bir tarihi paylaşırlar. Türkiye, 1923’deki kuruluşunun ardından hızlı bir gelişme ile bugünkü değişimini yakalamıştır’’ diye konuştu.

- Montreal Belediyesi izin vermedi

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 93. yılı vesilesiyle, Montreal’de yaşayan Türklerin, belediyeye yaptığı bayrak çekme töreni başvurusu, belediye tarafından kabul edilmedi. Öte yandan British Columbia eyaletine bağlı Vancouver Belediyesi binasında göndere bayrak çekilirken, Calgary’nin ve Kanada’nın ilk Müslüman Belediye Başkanı olan Naheed Nenshi, hem törene izin verdi hem de bir kutlama mesajı yayımlayarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu kutladı. Alberta eyaletine bağlı Edmonton Belediyesi önünde de Türk toplumu üyelerinin katılımı ile bir tören düzenlendi ve göndere bayrak çekildi. Newfoundland-Labrador’un başkenti St John’s kenti belediyesi de Memorial Üniversitesinde öğretim üyesi olan Prof. Candemir Cigsar’ın talebini olumlu karşılayarak belediye binasına törenle Türk Bayrağı çekti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :