
Kamu hastanelerinde 23 ilde hiperbarik oksijen tedavisi uygulanıyor
Sağlık Bakanlığı'na bağlı kamu hastanelerinde, 23 ilde aktif olarak hizmet veren 26 merkezde hiperbarik oksijen tedavisi (HBOT) uygulanıyor. 2024'ün ilk 3 ayında 5 bin 743 hastaya bu yöntemle müdahale edildi.
Sağlık Bakanlığı'na bağlı kamu hastaneleri bünyesinde, 23 ilde aktif olan 26 merkezde “hiperbarik oksijen tedavisi” hizmeti veriliyor. Hiperbarik oksijen tedavisi (HBOT), basınç odasında hastaya aralıklı olarak yüzde 100 oksijen solutularak uygulanan bir tedavi yöntemi olarak dikkat çekiyor.
2024’te 15 binden fazla hasta tedavi edildi
Bakanlık verilerine göre, 2024 yılında bugüne kadar toplam 15 bin 846 hasta HBOT hizmetinden faydalandı. Bu hastaların 1.659’u acil, 14 bin 187’si ise diğer tıbbi nedenlerle tedaviye alındı. Sadece bu yılın ilk üç ayında ise 543’ü acil, 5 bin 200’ü diğer olmak üzere toplam 5 bin 743 hastaya HBOT uygulandı.
Hangi hastalıklarda kullanılıyor?
Hiperbarik oksijen tedavisi; vurgun (dekompresyon hastalığı), karbonmonoksit zehirlenmesi, gazlı gangren, Crush yaralanmaları, iyileşmeyen yaralar ve ani işitme-görme kayıpları gibi birçok ciddi durumda etkin olarak kullanılıyor.
Ayrıca duman inhalasyonu, hava ve gaz embolisi, termal yanıklar (özellikle el, yüz ve ayak gibi hassas bölgeler), diyabetik yaralar, arteriyel-venöz yetmezlik ve dekübit ülserlerde de HBOT önemli bir destek tedavi yöntemi olarak öne çıkıyor.
Tedavi süreci nasıl işliyor?
HBOT, özel olarak tasarlanmış bir basınç odasında uygulanıyor. Hastalar burada belirli sürelerle tamamen basınç altına alınıyor ve yüzde 100 oksijen soluyor. Bu yöntem, dokuların oksijenlenmesini artırarak iyileşmeyi hızlandırıyor ve bazı durumlarda hayati riskleri ortadan kaldırabiliyor.
Kaynak: