Kamboçya'da insan hakları

Kamboçya'da insan hakları

BM Genel Sekreteri Ban, ülkedeki insan hakları ihlallerinden endişeli olduğunu bildirdi

PHNOM PENH (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kamboçya'daki̇ i̇nsan hakları ihlallerinden endi̇şeli olduğunu bildirdi.

BM'den yapılan açıklamada, Ban'ın Kamboçya Dışişleri Bakanı Prak Sokhon ile yaptığı telefon görüşmesinde yeni hükümetin toplumun çeşitli kesimlerine yönelik baskılarıyla ilgili kaygılarını ilettiği kaydedildi.

Açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban'ın, Kamboçya'da siviller, medya mensupları, Ulusal Seçim Komisyonu yetkilileri, üyeleri ve muhaliflerin tutuklandığını, tehdi̇t ve taciz edildiğini ortaya koyan raporlardan yana endişeli olduğunu dile getirdiği belirtildi.

Kamboçya hükümetinin ifade, örgütlenme ve toplanma özgürlüğünü de barındıran insan haklarına saygıyı sağlamlaştıracağını umduğunu ifade eden Ban, Kamboçya Halk Partisi (CPP) ve Kamboçya Ulusal Kurtuluş Partisi (CNRP) arasındaki diyaloğun yeniden başlaması gerektiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığının her yıl yayımladığı "2015 İnsan Hakları Raporu'nda" Kamboçya'nın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerin "örgütlenme özgürlüğünü sınırlandırmak için sıkıcı bir yönetim ve bürokratik prosedürler oluşturduğuna" değinilmişti.

Ülkedeki 12 sivil toplum örgütünün,15-16 Şubat'ta ABD'nin California eyaletinde yapılan ABD-Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) zirvesi öncesinde imza attığı açık mektupta, ABD ve ASEAN ülkelerinden Kamboçya'ya insan hakları sicili konusunda baskı yapılması istenmişti.






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler