Kalkınma Bankasını yeniden yapılandıran teklif TBMM Genel Kurulunda

Kalkınma Bankasını yeniden yapılandıran teklif TBMM Genel Kurulunda

Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı- AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş:- "Bu kanun teklifiyle daha güçlü ve daha etkin hale gelecek Türkiye Kalkınma Bankası, orta vadeli programlar ve kalkınma planları çerçevesinde belirlenen sektörlere yön

TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun Teklifi ile, daha güçlü ve daha etkin hale gelecek bankanın, orta vadeli programlar ve kalkınma planları çerçevesinde belirlenen sektörlere yönelik teknik destek ve finansman sağlayan bir yapıya kavuşacağını söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Teklif üzerinde CHP Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, ekonomik krizin yapısal sebepleri olduğunu, bunların başında da "hukuka uymamak" geldiğini öne sürdü.

Hukuk reformunun, yapısal reformların başında geldiğini dile getiren Kuşoğlu, "Hukuka uygun olmayan, bankacılık kanununun uygulanmadığı, birçok kanundan muaf olan bir banka yaratmaya çalışıyoruz. Niye? Keyfi olarak kullanalım diye. Bu olmaz ki." dedi.

Bir taraftan Kalkınma Bankası aktif hale getiriliyor diye sevinilirken tam tersi bir durumla karşı karşıya kalındığını ifade eden Kuşoğlu, "Hem kanun çıkarma açısından hem de ekonomik krizle mücadele açısından maalesef gereken hassasiyetin, ciddiyetin gösterilmediğini görüyorum." değerlendirmesini yaptı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ise mevcut yapısıyla yurt dışındaki muadil bankalarla karşılaştırdığında, Kalkınma Bankasının istenilen seviyelerde olmadığının net olarak görüldüğünü belirtti.

Mevcut haliyle bankanın hem sermaye ve aktif büyüklük itibarıyla hem de etkin faaliyet gösterememesi itibarıyla Türkiye'nin kalkınma süreçlerinde etkin bir rol almadığını dile getiren Muş, şunları söyledi:

"Banka için öngördüğümüz misyon doğrultusunda mevcut kanunun ihtiyaca tam anlamıyla cevap veremediği aşikardır. Bu sebeple, bankanın gelişmiş ülkelerin önde gelen kalkınma ve yatırım bankalarıyla eşdeğer etkinlik ve hizmet sunabilmesi için yasal düzenlemenin yapılması gerekliliği doğmuştur. Yeniden yapılandırma süreciyle, önümüzdeki dönemlerde kalkınma hedefleri doğrultusunda Türkiye Kalkınma Bankasının güçlü potansiyelini hayata geçirme arzusu içerisindeyiz.

Dünya örneklerine baktığımızda, kalkınma bankaları altyapı, sanayinin geliştirilmesi, bölgesel gelişme, çevrenin korunması, inovasyon, ihracat ve kurumsal işletmelerin geliştirilmesi gibi farklı amaçları merkeze alarak ülkelerin kalkınma perspektiflerine yönelik faaliyet göstermektedirler.

Bizim bu kanun teklifiyle amacımız gelişmiş ülkelerdeki kalkınma bankaları standardında bir kalkınma bankası oluşturmakken ne yazık ki bir takım medyada 'Yandaşlara para aktaracaklar.' tezviratlarıyla karşılaştık. Buradan açıkça ifade ediyorum, bu kanun teklifiyle daha güçlü ve daha etkin hale gelecek Türkiye Kalkınma Bankası, orta vadeli programlar ve kalkınma planları çerçevesinde belirlenen sektörlere yönelik teknik destek ve finansman sağlayan bir yapıya kavuşacaktır. Tek gayemiz, Türkiye'nin güçlü bir kalkınma hamlesi gerçekleştirmesi ve Kalkınma Bankasının bu misyonda öncü bir rol üstlenmesidir. Bu kanun teklifine yönelik bu tip çirkin ithamları Türkiye'nin kalkınmasını istemeyen bazı çevrelerin sinsi bir algı operasyonu olarak değerlendirmekteyiz."

-"Ayakta kalabilme mücadelesi"

Şahsı adına söz alan CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener de "ülkede derin, ağır bir krizin varlığını" herkesin kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Bütün sektörlerin bu krizden etkilendiğini ve ayakta kalabilme mücadelesi verdiğini belirten Şener, "Bu kriz ortamında bazı sorunların giderilmesi amacına yönelik olarak getirilen bu kanun teklifi maalesef krizin genel olarak önlenmesini veya etkisinin hafifletilmesini sağlayabilecek bir özelliğe sahip değildir." ifadesini kullandı.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerinin görüşmelerine geçildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :