Kadınlara sanayinin kapısı kreşlerle açılıyor

Kadınlara sanayinin kapısı kreşlerle açılıyor

Sanayide kadın istihdamının artırılması için OSB’lerde kreş uygulamasının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yürütülüyor- Bu kapsamda, Türkiye genelinde OSB’lerde hizmet veren kreş sayısı 31'e ulaştı

ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Sanayide kadın istihdamının artırılması için organize sanayi bölgelerinde (OSB) kreş uygulamasının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülürken, bu kapsamda Türkiye genelinde OSB’lerde hizmet veren kreş sayısı 31'e ulaştı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinatörlüğünde ilgili kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla hazırlanan, Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi kapsamında, Türk sanayisinin rekabet edebilirliğinin ve verimliliğinin yükseltilerek, dünya ihracatından daha fazla pay alan, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretildiği, nitelikli iş gücüne sahip sanayi yapısına dönüşümünü hızlandırmak amacıyla bir dizi politika ve eylem yürütülüyor.

Sanayide teknolojik dönüşüm gerçekleştirilmesi politikası altında da sanayide kadın istihdamının artırılması için OSB’lerde kreş uygulamasının yaygınlaştırılması hedefine ulaşılması için çalışmalar yapılıyor.

Bu hedef için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ilgili kurum ve kuruluşlar, OSB’ler birlikte çaba gösteriyor.

Strateji belgesinin yılın ilk yarısına ilişkin uygulama, izleme ve değerlendirme raporuna göre, yürütülen çalışmalar sonunda Türkiye genelinde 24 OSB’de faaliyet gösteren kreş sayısı 31'e ulaştı.

Bu kapsamda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Borusan iş birliğinde imzalanan protokol gereği, OSB’lerde 2019 sonuna kadar 10 kreş açılması hedefleniyor. Protokol kapsamında bugüne kadar 4 kreş açıldı.

"Annemin İşi Benim Geleceğim Projesi" ile çocuklarının bakımı nedeniyle çalışamayan kadınlara imkan tanınması, kadının iş gücüne katılımının önündeki engellerin kaldırılması, sanayide kadın istihdamının artırılması, okul öncesi bakım ve eğitim hizmetlerinden yararlanamayan çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimini sağlayacak bir eğitim ortamı oluşturulması hedefleniyor.

Kreş açılması planlanan diğer OSB'lerdeki kadın istihdamı ve çalışan çocuklu kadın sayılarına ilişkin bilgiler ise güncelleniyor.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ağustos ayı itibarıyla sanayide 5 milyon 224 bin kişi istihdam ediliyor. Çalışanların 1 milyon 191 binini kadınlar oluşturuyor. Sanayide çalışan kadınların oranı yüzde 22,8'e karşılık geliyor.

Kadınların iş gücüne katılımları önündeki temel engeller arasında, "ev ve aile sorumlulukları" önemli yer tutuyor. Bu engelin ortadan kaldırılmasında kreş ve çocuk bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve erişilebilir kılınması ön çıkan çözümler arasında yer alıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler