Kadın büyükelçilerden 8 Mart için dayanışma mesajı

Kadın büyükelçilerden 8 Mart için dayanışma mesajı

Türkiye'de görev yapan kadın büyükelçiler 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadınların toplumsal rolüne işaret ederek sorunların çözümü için dayanışma mesajı verdi

 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili görüşlerini paylaşan Türkiye'de görev yapan yabancı kadın büyükelçilerden bazıları kadınları hedef alan şiddet olaylarına dikkati çekerken, bazıları da kadınların daha güçlü olmaları için birliğe ihtiyaç olduğuna işaret etti.

Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Susmita Gongulee Thomas, ülkelerindeki kadınların yaşam koşullarını iyileştirmek için yapılacak çok şey olduğunu belirterek, Hindistan hükümetinin bu konu üzerinde çalıştığını kaydetti. Ülkesindeki kadınların fırsat eşitliği konusunda sorun yaşamadığını ifade eden Thomas, şöyle konuştu:

"Fakat hala anayasa ile sosyal düzen arasında büyük bir uçurum var. Toplumda baskın olan erkek ve baba kontrollü mantaliteyi değiştirmek zaman alacak. Kamusal alanda bu durum değişmeye başladı fakat kırsal alanda durum aynı. Hindistan'da meydana gelen tecavüz olayından sonra hükümet tecavüz kanunlarını tekrar gözden geçirmek zorunda kaldı. Tüm kadınlar el ele verip birbirlerine yardım etmeliler. Kadınlar olarak dünya çapında tek yürek olup, kadınların yaşam şartlarını iyileştirmek için nerede olursak olalım birbirimizi desteklemeliyiz. Konuştuğunuz dil veya inandığınız din ne olursa olsun, bütün kadınlar itibar görmeli ve seçtikleri hayatı yaşayabilmelidir."

-"Kadınların dünyaya katacağı çok şey vardır"-

Uganda'nın Ankara Büyükelçisi Mary Laker Kinyera, kadınların ülkelerin ekonomik, politik ve sosyal yaşamında büyük rolleri olduğunu belirterek, hiçbir zaman gözardı edilmemeleri gerektiğini söyledi. Kinyera, kadınların politika, ekonomi ve sosyal yaşamda gözardı edilmesi durumunda önemli bir sorun ortaya çıkacağını ifade etti. Kinyera, şunları kaydetti:

"Kadınlar sosyal yaşamın kurucularıdırlar ve onlar ilk anne, ilk öğretmen ve ilk doktordur. Kadınlar kendilerini önemsemelidir. Kadınların dünyaya katacağı çok şey vardır ve bunu yapmalılar. Uganda da Kadınlar Günü ülke genelinde resmi tatil olarak kutlanır. Uganda'da ev hanımlarını kutlarız, toplumun her kesiminden bütün kadınları kutlarız. Kadınlarımız polis şefidir, avukattır, öğretmendir, annedir, kadınlarımız her şeydir. Biz bu günde ayrıca sadece kadınları değil, erkekleri de kutlarız. Çünkü onlar bilirler ki kadınlar olmasaydı dünya çok farklı bir yer olurdu."

Sri Lanka'nın Ankara Büyükelçisi Bharathi Davina Wijeratne, Sri Lanka'nın ilk Türkiye büyükelçisi olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Ülkemin ilk kadın başbakanı Bayan Sirimavo Ratwatte Dias Bandranaike'yi hatırlatmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Kendisi 1960'ta göreve gelmişti ve Sri Lanka ve Seylan'da bu görevi toplam 3

kez yürütmüştü. Ayrıca Sri Lanka 1931 yılında dünyada ilk kez kadınlara seçme hakkı tanıyan ülkedir. Modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten bir alıntı yaparak şunu söyleyebilirim; 'Dünya üzerinde kadın eseri olmayan hiçbir şey yoktur.' Son olarak şunu söylemek istiyorum; içinde kadının olmadığı her ev, her gönül, her his, her mutluluk anı eksiktir. Tek bir kadın bunu tamamlamaya yeter."

-"Kadın haklarını koruyan yasaların yapılmasını umuyorum"-

Lüksemburg'un Ankara Büyükelçisi Arlette Conzemius da, 8 Mart'ın dünya kadınlarını bir araya getiren ve kadının statüsünü ortaya koyan önemli bir gün olduğunu belirtti. Cozemius, şunları söyledi:

"8 Mart bu bütün dünya çapında tüm kadınları bir araya getiriyor. İlk başta şu güne kadar başarılanları kutlamayı sağlıyor. Ama diğer taraftan böyle bir günün olması kadına karşı ayrımcılığını ortadan kaldırılması için yapılacak çok şeyin olduğunu gösteriyor. Kadın hakları devrimini kutlamak için böyle bir günün olmasını çok önemli buluyorum. Hala kadın haklarına karşı sorunlar var. Kadına karşı ayrımcılık devam ediyor. Kadın haklarını koruyan yapılan yasaların yapılmasını umuyorum. Böylece kadınlar toplumda hak ettikleri pozisyona sahip olabilirler."

Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi Nahari Agustini ise, tüm dünyadaki kadınların Kadınlar Günü'nü kutlarken, kadınlara şöyle seslendi:

"Kalbinizdeki çiçekleri canlı tutun ve becerilerinizi geliştirin. Dünyanın her yerindeki kadınlar problemlerle başa çıkmak için birbirlerine yardım etmeli."

Önceki ve Sonraki Haberler