
Kadın bakır ustası resmen sanat yapıyor
Kahramanmaraş’ta tek kadın bakır ustası olan 25 yaşındaki Beyza Kişi, 6 Şubat depreminin ardından babasından devraldığı mesleği sürdürerek balıklı ve boncuklu hamam taslarını yeniden gün yüzüne çıkarıyor.
Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesi Hürriyet Mahallesi’nde yer alan atölyesinde çalışmalarını sürdüren Beyza Kişi, geleneksel el işçiliğiyle ürettiği balıklı hamam tası ve boncuklu 41 tası ile hem geçimini sağlıyor hem de şehrin kültürel mirasını yaşatıyor. Kişi, "70 yaşındaki babamın mesleğini ben devraldım. Çekiç sesi bana huzur veriyor" diyerek mesleğine duyduğu sevgiyi dile getirdi.
"25 yaşında bu işi devraldım"
Bir çocuk annesi olan Beyza Kişi, bu işe başlama sürecini şu sözlerle anlattı:
"Kahramanmaraş’ta unutulmaya yüz tutmuş balıklı hamam tasını ve boncuklu 41 tasını yapmaktayım. Düz bir bakır levhadan neler çıkarabileceğimi düşündüm ve kalıplarla desen çalışmaları yapmaya başladım. Aynı zamanda şehirde bakır üreten tek kadın girişimciyim."
Mesleği babasından devraldığını belirten Kişi, "Babam bu işi 55 yıl önce bırakmıştı, şimdi 70 yaşında ve yeniden birlikte yapıyoruz. Ben 25 yaşındayım ve bu işi devralarak hem kendimizi hem de şehrimizi tanıtmak istiyorum" dedi.
"Çekiç sesi bana huzur veriyor"
6 Şubat depreminin ardından yaşadığı değişimi anlatan Kişi, "Bu işe başlama sebeplerimden biri maalesef ki depremdi. Diğeri ise evladıma bakacak kimse olmamasıydı. Çekiç sesi bana huzur veriyor. Gördüğüm birçok şeyi modelleyip mağazamda satışa sunuyorum. Elimde çekici görenler şaşırıyor, erkek işi sanıyorlar. Ama yaptığımı görünce tebrik ediyorlar" diye konuştu.
Kadın girişimcilere ilham oluyor
Bakır işçiliğini yalnızca meslek değil, aynı zamanda bir farkındalık hareketi olarak da gören Kişi, "En küçükten en büyük ürüne kadar saf bakır kullanıyorum. Balıklı hamam tasını üç günde yapıyorum. Boncuklu tasları ise daha hızlı tamamlayabiliyorum. Kadınlar bana gelip biz de yapabilir miyiz diyorlar. Bu farkındalığı daha fazla kişiye duyurmak istiyorum" ifadelerini kullandı.
Kadim bir geleneği geleceğe taşıyor
Beyza Kişi, Kahramanmaraş’ın kaybolmaya yüz tutmuş zanaatlarından biri olan bakırcılığı yaşatmak için çalışırken, kadın girişimcilere de örnek oluyor. Şehrin kültürel değerlerini el emeğiyle yeniden görünür kılmayı amaçlayan Kişi, aynı zamanda ekonomik bağımsızlığını kazanarak ayakta durmayı başarıyor.
Kaynak: