JAK'tan gerçeği aratmayan tatbikat

JAK'tan gerçeği aratmayan tatbikat

Jandarma Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı timlerince Ankara'nın Bala ilçesindeki Beynam Ormanı'nda düzenlenen ve gerçeği aratmayan arama kurtarma tatbikatı, AA ekibince görüntülendi- Tatbikat kapsamında, ailesiyle pikniğe geldiği ormanlık alanda kaybolan

ANKARA (AA) - CANKUT TAŞDAN - Jandarma Arama Kurtarma (JAK) Tabur Komutanlığı timleri tarafından Ankara'nın Bala ilçesindeki Beynam Ormanı'nda arama kurtarma tatbikatı düzenlendi.

Değişik arazi yapılarına göre çeşitlenen arama yöntemlerini denemek amacıyla düzenlenen tatbikat, Anadolu Ajansı (AA) ekibince görüntülendi.

Tatbikat kapsamında JAK timleri, Beynam Ormanı'nda kamp kurdu. JAK Tabur Komutanı Binbaşı Aydın Bacak komutasındaki ekip, alanda "beş mevsim" adı verilen çadırlar kurarak, hazırlıklarını tamamladı. Çadırlara, dört mevsim şartlarında iki kişinin kalabileceği kısma personele ait malzemelerin de saklanabileceği bir bölme daha eklenmesi nedeniyle bu ismin verildiği belirtildi.

Tatbikat kapsamında, hafta sonu ailesiyle pikniğe geldiği ormanlık arazide kaybolan 6 yaşındaki çocuğun JAK timlerince kurtarılması senaryosu canlandırıldı.

- Tatbikata "drone" desteği

Ailesiyle piknik yapmak için geldiği ormanlık arazide kaybolan ve bir saati aşkın bir süredir kendisinden haber alınamayan küçük çocuğun babasının, 156 Jandarma İmdat hattına yaptığı ihbar sonrası JAK timleri harekete geçti. Olay yerine ulaşan JAK Tabur Komutanlığına bağlı, aralarında kadın personelin de bulunduğu Doğal Afet ve Dağ Arama Kurtarma timleri, babayla irtibat kurdu.

Kaybolan çocuğun eşkal, kıyafet, yaş gibi özellikleri öğrenilerek, çocuğa ait bir eşya arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılan eğitimli köpeklere koklatıldı. Daha sonra ekip, araziye yayılarak arama kurtarma çalışmasını başlattı.

Yaklaşık 15 kilometrelik bir alanda arama başlatan ekiplere, drone ile havadan görüntü alınarak destek verildi.

Havadan drone aracılığıyla kayıp çocuğa ait bir eşyanın görüntüsü alınarak, telsizle arama kurtarma faaliyetinde bulunan timlere yer tarifinde bulunuldu.

- Hava kararmasına rağmen çalışmalar sürdü

Arama kurtarma operasyonlarında ilk 24 saat çok önemli olduğu ve bu süre zarfında aramaya kesinlikle ara verilmemesi gerektiği için ekip, havanın kararmasına rağmen çalışmalarını aralıksız sürdürdü.

JAK timi, gecenin ilerleyen saatlerinde çalılık bir alanda kayıp çocuğa ulaşmayı başardı.

Telsizle JAK komutanına bilgi veren ekip, yaralı bulunan küçük çocuğa, sağlık personeli aracılığıyla ilk müdahalede bulundu.

Sedye ve boyunluk kullanarak kontrollü şekilde sarp araziden çıkarılan yaralı çocuk, güvenli bölgeye ulaştırıldı. AA ekibi tarafından her anı görüntülenen tatbikat, başarılı şekilde tamamlandı.

- "Personel tecrübe kazanıyor"

Tatbikat sırasında çalışmalar ile ilgili AA muhabirine bilgi veren JAK Tabur Komutanı Binbaşı Bacak, Beynam Ormanı'nın örnek arazi kesimine sahip olduğunu söyledi.

Bacak, personelin bu tip arazilerde hareket tarzını geliştirmesi ve hava şartlarının yanı sıra arazi tipine göre de değişen birçok arama ve kurtarma tekniğine hakim olması için benzer şartlarda sıklıkla tatbikatlar düzenlediklerini anlattı.

Her tekniğin her bölgeye uygun olmayacağını ve her görevin farklı özellikleri olduğunu belirten Bacak, bu tip tatbikatlarla personelin tecrübe kazandığını dile getirdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :