İzmir'deki FETÖ/PDY davası

İzmir'deki FETÖ/PDY davası

Çeşme'de örgüt adına faaliyet gösterdiği iddia edilen 14'ü tutuklu 22 sanığın yargılandığı davada 5 sanığın tahliyesine, başka suçlamadan tutuklu bulunan bir kişinin bu dosyadan da tutuklanmasına karar verildi- Tutuklu sanık Deniz G'nin avukatı Battal: "B

İZMİR (AA) - İzmir'in Çeşme ilçesinde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, örgüt adına faaliyet gösterdiği öne sürülen sanıklardan 5'i tahliye edildi.

İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu 14 sanık ile tutuksuz sanıkların bir kısmı ve avukatları katıldı.

Sanıkların Çeşme Emniyet Müdürlüğü ile Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alınan beyanlarında baskı altında ifade verdiklerini iddia etmesi üzerine mahkeme heyeti, bazı avukatların da talebi üzerine ifadeleri yeniden okuyarak, sanıkların ona göre savunma yapmalarını istedi.

Tutuklu sanık Deniz G, 18 yıldır Çeşme'de yaşadığını ve inşaat işi ile uğraştığını, sanık Abdurrahman A. ile Menbaa Erkek Öğrenci Yurdu aracılığıyla 2012'de tanıştığını, yurdun örgüte ait olduğunu bildiğini söyleyerek, kapatılan Zaman gazetesine yaklaşık 4 yıl abone olduğunu, 17-25 Aralık sürecinin ardından aboneliğini sonlandırdığını ve suçlamaları kabul etmediğini kaydetti.

Deniz G'nin avukatı Koray Battal, müvekkilinin emniyet ve savcılıkta herhangi bir baskıya maruz kalmadığını hatırlatarak, FETÖ'nün silahlı terör örgütü olmasının yanında bir istihbarat örgütü olduğunu dile getirdi.

Battal, "Bu örgüt 17-25 Aralık'tan sonra kendisine tepki koyan ve bağlantısını koparan, devlet ve milletine bağlı iş adamlarını ters istihbarat ve ihbar yöntemiyle yıldırmaya çalışmış, cezalandırmıştır. Özellikle maliyede vergi cezalarıyla bunu gerçekleştirmiştir. İddianamede yer alan 2015'e ait müvekkilimin bilgisi dışında düzenlenen asılsız makbuzlar bu örgütün farklı bir ters istihbarat ve cezalandırma yöntemidir." dedi.

İddianamede, örgütün Çeşme'deki kadın konukevinden sorumlu olduğu suçlaması yöneltilen tutuklu sanık Esin K, "sohbetlerde konukevinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla katılımcılardan yardım istediği" yönündeki suçlamaları kabul etmediğini ifade ederek, örgütün yayın organlarına aboneliğinin olduğunu, FETÖ'nün silahlı terör örgütü olduğunu bilmediğini ileri sürdü.

15 Temmuz darbe girişimini bu yapının yaptığını dile getiren sanık, bu nedenle bu tarihten sonra hiçbir örgüt mensubuyla görüşmemek için cep telefonu ve GSM hattını kırarak çöpe attığını, vatan ve devletini seven biri olarak "paralel yapı"ya katıldığı için pişman olduğunu anlattı.

Tutuklu sanık Rabia E, emniyette baskı altında verdiği ifadesini kabul etmediğini, örgüte ait olan ve sonradan kapatılan yurtlarda ekonomik sıkıntılar yaşadığı için çalıştığını savunarak, bu yapının terör örgütü olduğunu bilmediğini, bilmesi halinde bunlarla çalışmayacağını ifade etti.

Tutuklu sanıklardan Cebrail D, savunmasında, kapatılan Yarımada Yeşeren Ümitler Derneği'nin üyesi olduğunu, yardıma muhtaçlara sahip çıkmak için zaman zaman gıda yardımında bulunduğunu, çocuğunu FETÖ'nün okuluna yolladığından kapatılan Bank Asya'da hesap açtırdığını öne sürerek, suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Sanık savunmalarının ardından tutukluluk incelemesine geçilen duruşmada, tutuklu sanıklar ve avukatları tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Yusuf Ç, Deniz G, Osman Y, Cebrail D. ve Ali B. hakkında yurt dışı yasağı uygulayarak tahliye edilmesine, Mustafa P, Hakan T, Esin K, Ali T, Musab D, Rabia E, Ekrem G, Erkal G. ve Abdurrahman A'nın tutukluluk hallerinin devamına, ayrıca başka suçtan tutuklu bulunan Mehmet T'nin bu dosyadan da tutuklanmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

- Operasyon

Çeşme Emniyet Müdürlüğü ekipleri, ağustos ayında FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, kapatılan Yarımada Yeşeren Ümitler Derneği ile Özel Menba Hacı Vafir Ertan Erkek Öğrenci Yurdu'na düzenledikleri operasyonda çok sayıda şüpheli gözaltına alınmıştı.

İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından 14'ü tutuklu 22 sanık hakkında hazırlanan 16 sayfalık iddianamede, sanıklar hakkında "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla 5 ila 10 yıl arasında hapis cezası isteniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :