İzmir'de FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava

İzmir'de FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava

271 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi

İZMİR (AA) - İzmir'de devam eden Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin davanın görülmesine, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda (DKK) görevli bazı tanıkların dinlenilmesiyle devam edildi.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'nde İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesine dönüştürülen salonda görülen 271 sanıklı davanın bugünkü duruşmasına, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada, tanık olarak ifade veren Deniz Binbaşı O.P. darbe girişiminin yaşandığı gün Batı Görev Grup Komutanlığında görev yaptığını, tutuklu sanık eski Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur'un çağırmasıyla saat 23.00 sıralarında birliğine gelerek personelin toplanma emrini verdiğini belirtti.

Sözde sıkıyönetim direktifi emri ve buna ilişkin atama listesinin yer aldığı mesajların karargaha ulaşmasının ardından okuduktan sonra muhafaza altına aldığını, dağıtımını yapmadığını savunan Binbaşı O.P. gece yarısından önce olayların net olmadığını ve ciddi bir karmaşıklığın olduğunu ifade etti.

Birliğinin güvenliğini sağlamak adına, cephane ve silahların sayımını yapmasının ardından kasaların kapatılarak anahtarlarını teslim aldığını, önemli belgelerin bulunduğu kozmik büronun anahtarını da sakladığını söyleyen Binbaşı O.P. saat 23.48'de kendisini cep telefonuyla arayan tutuklu sanık Çamur'a sözde sıkıyönetim direktifi ve ekindeki DKK'ya ait atama listesini okuduğunu, Çamur'un kendisiyle ilgili görevlendirmeyi de öğrendiğinde "Bu da nereden çıktı?" diye tepki gösterdiğini ileri sürdü.

Foça Deniz Üs Komutanlığında telsizle yapılan bir anonsu anlamak için yanına gittiği Güvenlik Tabur Komutanı Deniz Piyade Binbaşı A.Ö'nün "darbe girişimine karşı olduklarını, anayasal düzen ve mevcut hükümetin yanında yer aldıklarını, gerekirse bu uğurda ölmeye hazır olduklarını", tutuklu sanık eski Amfibi Deniz Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim YIldız'ı desteklemedikleri yönünde sözler sarf ettiğini ifade eden Binbaşı O.P. "Tam zamanı hatırlamıyorum gece yarısından sonra dahili telefondan (eski) Amfibi Görev Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Kemal Akın aradı. Akın, bana 'Uzun bir gece, nasılsınız?' gibi şeyler söyledi, sonra 'Bak sana yeni Batı Görev Grup Komutanını veriyorum.' diyerek telefonu sesinden tanıdığım Amfibi Gemiler Komutanı olan Erdal Ergün'e (tutuklu sanık) verdi. Ergün de durumun nasıl olduğunu sordu. Herhangi bir sorunumuzun olmadığını söyledim, biraz da telaşla 'Tamam, tamam' diyerek kapattı, bu aramaya hiçbir anlam veremedim." beyanında bulundu.

Binbaşı O.P. personelin reaksiyonunu ölçmek için bir saat içerisinde toplanması emrinin rutin olarak yapıldığını öne sürerek, her çarşamba günü ise acil toplanmaya ilişkin brifingin düzenlendiğini, darbe girişiminden iki gün önce yapılan brifingde ise tutuklu sanık Çamur'un gemilerin acil toplanmasına ilişkin yansıya dikkat çektiğini hatırlamadığını ifade etti.

Tanık Astsubay E.C. ise Amfibi Görev Grup Komutanı Tümamiral Aydın Şirin ile Tümamiral Hasan Nihat Doğan'ın derdest edilmesine ilişkin olaydan önceden bilgi sahibi olmadığını iddia ederek Amfibi Deniz Tugay Komutanlığına bağlı güvenlik taburundan üç manganın eğitim maksatlı hareket edeceklerinin emrinin verildiğini belirtti.

Tümamiraller Şirin ve Doğan'ın derdest edilmeden önce çevre güvenliği almadıklarını savunan Astsubay E.C. araçta yanında bulunan tutuklu sanık eski Yüzbaşı Kadir Erel'in darbe girişimini destekleyen bir talimatına ya da sözüne şahitlik etmediğini beyan etti.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarın devam edilmesini kararlaştırdı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :