İtalyanların, Türk fındığını "en tehlikeli gıda ürünleri" listesine alması

İtalyanların, Türk fındığını "en tehlikeli gıda ürünleri" listesine alması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, Türk fındığını "ithal edilen en tehlikeli ürünler" listesine koyan İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti'ye bir mektup yazarak, bu iddianın ispatlanmasını istedi

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Türk fındığını "ithal edilen en tehlikeli ürünler" listesine koyan İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti'ye bir mektup yazarak, bu iddianın ispatlanmasını istedi.

CHP Basın Birimi'nden yapılan açıklamaya göre, Torun, Türkiye'nin üretimde dünya lideri olduğu fındık için "tehlikeli ürün" iddiasında bulunan Coldiretti'ye tepki gösteren bir mektup yazdı.

Mektubunda, Türk fındığını itibarsızlaştırmaya çalışan söz konusu listenin, fındıkta oynanan oyunların bir parçası olabileceğine işaret eden Torun, şunları kaydetti:

"Derneğiniz tarafından 'en tehlikeli ithal gıda maddeleri' listesi hazırlandığı, internet sitenizde yayımlanan açıklamayla duyurulmuş ve uluslararası basında gündeme gelmiştir. Türkiye'den ithal edilen fındığın, aflatoksin maddesinin yüksekliği nedeniyle 'en tehlikeli ürün' olduğu belirtilmiştir. Derneğinizin internet sitesinde yayımlanan bu açıklama, dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini karşılayan Türk fındık üreticilerini, sektörün taraflarını son derece rahatsız etmiş ve endişelendirmiştir. Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alan ve büyük ekonomik değere sahip olan Türk fındığının kalitesini ve itibarını zedeleyecek bu açıklama öncesinde hangi bilimsel çalışmaların yapıldığı, hangi verilere dayanılarak bu listenin oluşturulduğu konusunda en kısa sürede tarafımın bilgilendirilmesi konusunda yakın ilginizi, aksi takdirde diplomatik düzeyde girişimlerde bulunulacağını ve gerekirse yasal yollara başvurulacağı hususunda bilgilerinizi rica ederim."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :