İtalya'da portakal savaşı
İtalya’nın kuzeyindeki Ivrea kentinde 6 Şubat’ta başlayan ve bir hafta sürecek olan Portakal Karnavalı’na hem İtalyanlar hem de yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor.
Bir efsaneye göre Dük’ün soyluluk hakkı olarak evlenen her kadınla ilk geceyi beraber geçirme hakkına karşı gelen bir kadının Dük’ün kafasını koparması üzerine başlayan gelenek üzerine 9 takım Torino yakınlarındaki İvrea kenti meydanlarında portakal savaşları yapıyorlar. Pazar günü yapılan portakal savaşında yayalardan oluşan bir takım şehrin çeşitli yerlerinden geçen atlı takımlarla mücadele etti. Savaş sırasında “düşman” olmayan halk oldukça sert atılan portakallardan nasibini almamak için kırmızı şapka takarak kendilerini belli etti. Oldukça neşeli geçen savaşlarda ufak çaplı yaralanmalar da oldu.
Yaya takımda bulunan ve 5 senedir portakal savaşlarına katıldığını belirten Eduardo Moretti “Ufak tefek yaralanmalar olsa da bunun bir kapışma olması için kaçınılmaz böyle olması. Karnaval İvrea’da yaşamış olan diktatör bir hükümdarın öldürülmesi üzerinr halkın zafer kutlaması olarak sürdürülüyor” diye konuştu.Karnaval için Japonya’dan gelen Gakujirou Hachi, karnavalı çok heyecanlı bulduğunu belirtirken İvrea’da bir dönercide çalışan Bünyamin Çelik, festival nedeniyle pek çok turistin kente akın ettiğini belirterek “Normal zamanda 24 bin civarında olan nüfus festival zamanında 100 bini buluyor. Bu da bizim işimiz için güzel oluyor” dedi.
Portakal savaşının yapıldığı kentte binlerce portakalın saatlerce yerlerde çöp halinde kaldığı görüldü. Diğer ataraftan, festivaldeki portakal savaşı esnasında kalp krizi geçirerek rahatsızlanan Pietro Bettini (35) isimli bir İtalyan kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.