İstanbul'un 2071'e kadar içme suyu garanti altına alınacak

İstanbul'un 2071'e kadar içme suyu garanti altına alınacak

DSİ Genel Müdürü Acu:- "Çalışmaları hızla devam eden ve nüfus artışının da hesaba katılarak İstanbul'un 2071 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını garanti altına alacak Melen Barajı'nın 2018 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor"- "İstanbul'un 2071 yılın

ANKARA (AA) - DSİ Genel Müdürü Murat Acu, çalışmaları hızla devam eden ve nüfus artışı da hesaba katılarak İstanbul'un 2071 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını garanti altına alacak Melen Barajı'nın 2018 yılı içinde tamamlanmasının hedeflendiğini bildirdi.

Acu, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul'un su sorununa köklü çözüm geliştirmek için Melen Projesi'nin hazırlandığını belirtti.

Melen Projesi'nin amacının, Büyük Melen Çayı su potansiyelinden yararlanarak İstanbul'un 2071 yılına kadar su ihtiyaçlarının karşılanması ve hidroelektrik enerji üretiminin yapılması olduğunu aktaran Acu, Melen Sistemi'nin 1. aşamasının tamamlanarak 12 Aralık 2012'de açılışının yapıldığını, bunun Melen Suyu Kağıthane Deposu'na getirilerek İstanbul'a yılda 268 milyon metreküp su temin edildiğini vurguladı.

Acu, proje kapsamında Melen Barajı'nın hayata geçirildiğini ve 6 Mart 2014'de barajın temelinin atıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Çalışmaları hızla devam eden ve nüfus artışının da hesaba katılarak İstanbul'un 2071 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını garanti altına alacak Melen Barajı'nın 2018 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor. Bu baraj dünyanın sayılı metropollerinden biri olan İstanbul'un geçmişte karşılaştığı içme suyu meselesini çözecek devasa bir tesistir. İstanbul'un en büyük eksikliği şimdiye kadar bu çapta büyük bir depolama hacimli barajın inşa edilmemiş olmasıydı. İstanbul'un 2071 yılına kadar su ihtiyacını karşılamaya yönelik projelendirilen Melen Barajı tamamlandığında kente yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su temin potansiyeli oluşturulacak."

İstanbul için sadece Melen Barajı inşa edilmeyeceğini ifade eden Acu, Melen Projesi dışında Sungurlu ve Osmangazi Barajlarının da hayata geçirileceğini ve bu iki baraj tamamlandığında yılda 300 milyon metreküp içme suyunun temin edileceğini kaydetti.

- "Tünel, 3 milyon metreküp suyu Avrupa yakasına taşıyor"

Murat Acu, Melen Projesi dahilindeki Boğaz Geçiş Tüneli'nin, 2011 yılında tamamlanarak dünyada ilk kez iki kıtanın su tüneli ile birleştirildiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan, 4 metre çapında, 5 bin 551 metre uzunluğundaki dev tünel, deniz seviyesinin 135 metre altından geçmektedir. İstanbul'un şu andaki günlük ihtiyacının 1,5 katı kadar suyu iletecek kapasitedeki bu tünel, günde yaklaşık 3 milyon metreküp suyu Avrupa yakasına taşımaktadır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :