İstanbul’da çevik kuvveti işgal girişimi davası

İstanbul’da çevik kuvveti işgal girişimi davası

FETÖ/PDY’nin 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Bayrampaşa’daki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünü işgal etmeye çalıştıkları ve bu sırada 1 kişinin ölümü, 15 kişinin de yaralanmasına neden oldukları gerekçesiyle, 18’i tutuklu 58 sanığın yargılandığı davan

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Bayrampaşa’daki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünü işgal etmeye çalıştıkları ve bu sırada 1 kişinin ölümü, 15 kişinin de yaralanmasına neden oldukları gerekçesiyle 18’i tutuklu 58 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması tamamlandı.

İstanbul 24 Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yapılan binadaki salonda görülen duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) bağlanan tutuklu sanık Abdullah Çan, savunmasını yaptı.

Komutanlarının kendilerine çevik kuvvete saldırı yapılacağı yönünde bilgi verdiğini söyleyen Çan, Bayrampaşa’daki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne 3 tank ve askeri araçlarla gittiklerini söyledi.

- “22 yaşındayım darbenin ne olduğunu bilmiyorum”

Çan, kendilerini kapılarda görevlendiren komutanın Serhat Şen olduğunu öne sürerek, şöyle devam etti:

“Bayrampaşa’ya üç adet tankla gitmiştik, her kapıya bir tank yerleştirildi. Serhat Şen, bizi orada kapılara dağıttı. ‘Kimseyi yaklaştırmayın’ dedi. Biz de görevimizi yapmak için dağıldık. Polisi orada görüyorduk ama ne olduğunu anlayamamıştık. 22 yaşındayım darbenin ne olduğunu da bilmiyorum. Hayatımda darbe görmedim ki…”

Vatandaşlardan tepki gördüğünü anlatan Çan, silah sesini duyduğunu ve yaşananları görmediğini ifade etti.

Çan, polise yardıma gittiklerini sandığını iddia ederek, “Kadir Yıldız, polise ‘sizi buradan çıkartmam, müdürünüz gelsin. Yarınınız yok’ gibi kötü anlamda konuştu. Tankın namlusu polis kapısına doğru bakıyordu. Halk gelip ‘Genelkurmay Başkanınız rehin alındı. Siz ne yapıyorsunuz’ dedi. Biz, polise yardıma gittiğimizi sanıyorduk, polis bize yardım ediyordu. Şaşırdım kaldım. Polis abilerimiz bize anlattıktan sonra darbe olduğunu anladık.”

Söz alan tutuksuz sanık erlerden Ercan Üçgöl de, Yarbay Kadir Yıldız’ın çevik kuvvetteki polislere yardıma gideceklerini söylediğini anlatarak, “Vatandaşların geldiğini gördüm. Polis bize darbe yapıyorsunuz deyince ben de silahımı polise vererek teslim oldum. Herhangi bir olaya karışmadım.” dedi.

-“Sıkıyönetim gibi kelimeler kurdu”

Karaman’dan Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi’yle katılarak ifade veren tutuksuz sanıklardan Eyüp Kayar da Yarbay Kadir Yıldız’ın “Sıkıyönetim ilan edildi” sözlerini duyduğunu fakat kelimeleri tam anımsayamadığını söyledi.

Silahın patlama sesini duyduğunu öne süren Kayar, “Kadir Yıldız’ı aracın üstünde gördüm, konuşma yapıyordu. ‘Evlerinize gidin, sizin için böylesi daha iyi…’ filan diyordu. Sıkıyönetim gibi kelimeler kurdu. Bir vatandaş da aracın üstüne çıkmaya çalıştı. O sırada bir kargaşa oldu ve silah patladı, adam yere düştü. Olay yaklaşık beş adım kadar yakınımda gerçekleşti.” ifadelerini kullandı.

Tutuksuz sanıklardan İbrahim Şahin, İbrahim Düzgüner, Mustafa Dikbaş, Nurettin Bülbül, Kamil Çetin Bürçek, Ömerhan Atilla ve Kemal İspir’in savunmaları tamamlandı.

Bilal Yakışma, Ercan Oroç, Yunus Oğuz, İsmail Akkılıç, Bekir Tutar, Hüsnü Arslan, Mevlüt Yıldız da SEGBİS aracılığıyla savunmasını gerçekleştirdi. Dolayısıyla iki gündür devam eden duruşmada 37 sanığın savunması alınmış oldu.

Duruşma, sanık savunmalarının tamamlanması için yarına ertelendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :