İstanbul'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları

İstanbul'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları

Cumhuriyet'in kuruluşunun 94. yıl dönümü, kentin dört bir yanında düzenlenen etkinliklerle coşkuyla kutlandı- Kutlamalar kapsamında, Beşiktaş Belediyesi tarafından 15 Temmuz'da temelleri atılan "Demokrasi ve Cumhuriyet Anıtı" açıldı - Kadıköy Belediyesi'n

İSTANBUL (AA) - Cumhuriyet'in kuruluşunun 94. yıl dönümü, İstanbul genelinde düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Kadıköy Belediyesi'nce, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen yürüyüşe çok sayıda vatandaş katıldı.

Suadiye ışıklarda toplanan vatandaşlar, Bağdat Caddesi'nde ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle yürüdü.

TBMM Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, CHP milletvekilleri Gürsel Tekin, Onursal Adıgüzel, Barış Yarkadaş, CHP Parti Meclis Üyesi Kadir Gökmen Öğüt, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu'nun da katıldığı yürüyüşte marşlar ve şarkılar söylendi.

Erenköy'de tamamlanan yürüyüşün sonunda konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Nuhoğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın Kadıköy'de her geçen yıl daha büyük coşkuyla kutlandığını belirterek, "Cumhuriyet, Kadıköylülerin hep gündeminde. Kadıköylüler Cumhuriyet'in sürekli değişim olduğunu biliyor. Cumhuriyetin; demokrasi, eşitlik, barış, laiklik, adalet olduğunu biliyor. Bu akşam burada toplanan 100 binler sadece Kadıköy'ün değil, sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin Cumhuriyet'e olan inancıdır." ifadelerini kullandı.

- Beşiktaş'ta "Demokrasi ve Cumhuriyet Anıtı" açıldı

Kutlamalar kapsamında, Beşiktaş Belediyesi tarafından 15 Temmuz'da temelleri atılan "Demokrasi ve Cumhuriyet Anıtı"nın açılışı gerçekleştirildi.

Ortaköy Ortabayır Sokak'ta gerçekleşen açılış törenine, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve eşinin yanı sıra, anıtın mimarı Serdar Kızılcan, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gaziler ve şehit yakınları katıldı.

Törende konuşan Hazinedar, anıtın, Türk milletinin İstanbul'un fethiyle başlayan ve Cumhuriyet'le perçinlenen bağımsızlık ülküsünün sonsuza dek süreceğini sembolize ettiğini belirterek, "Temelini 15 Temmuz'da attığımız bu anıt, Osmanlı'nın son döneminde devlete ev sahipliği yapan, Cumhuriyet'in kuruluşuna tanıklık eden Beşiktaş'ın, darbelere karşı, demokrasinin sonuna dek yanında olduğunun bir nişanesi olarak Boğazın bu güzel noktasında sonsuza dek onurlandıracaktır." diye konuştu.

Hazinedar, 15 Temmuz'un, Türk milletinin demokrasisine, devletine, Cumhuriyetine sahip çıkması olduğunu belirtti.

Kızılcan da anıtların ülke ve şehirlerin gelecek nesillere aktarılan kültürel mirası olduğunu vurgulayarak, anıtın Anadolu'nun kurtuluş mücadelesinden başlayan, Cumhuriyet'e kadar uğruna verilmiş tüm şehitlere adanmış kahramanlık hikayesinin özeti olduğunu söyledi.

Törende, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mesajı da okundu.

Cumhuriyet'in kuruluş yılına atıfta bulunularak 1923 santimetre uzunluğunda olan anıtta, 15 Temmuz şehitlerinin her birini temsilen kırmızı renkli sembolik eller yer alıyor.

Anıtta Kıbrıs, Kore ve basın şehitleri ile bölücü terör örgütünce şehit edilenlerin ismi de bulunuyor. Ay yıldız sembolünün de bulunduğu anıttaki Türkiye haritasının yüksekliği ise İstanbul'un fethini simgeleyecek biçimde 1453 santimetre olarak yapıldı.
Anıttaki Türkiye haritası birlik ve beraberliği, Fatih Sultan Mehmet Han ve Cumhuriyet'in Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk rölyefleri ise geçmişten geleceğe uzanan değerlerin bir bütün olduğuna atıfta bulunuyor.

Anıt açılışının ardından Balmumcu Kavşağı'nda toplanan vatandaşlar, kortej halinde Barbaros Meydanı'na yürüyüşe geçti.

Ellerinde fener ve bayraklarla yürüyen vatandaşlar, araçlardan çalınan marşlara eşlik etti.

Korteje, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar da katıldı.

Çocukların ve yaşlıların kamyonların üzerine kurulan platformlarla taşındığı kortej yürüyüşü, Barbaros Meydanı'nda son buldu.

Etkinlik kapsamında Barbaros Meydanı'nı dolduran vatandaşlar Haluk Levent, Beşiktaş Filarmoni Orkestrası ve Beşiktaş Çocuk Korosu'nun verdiği konseri dinledi.

- Maltepe ve Beykoz'da fener alayı

Cumhuriyet'in 94. yıl dönümü kutlamaları kapsamında, Maltepe'de düzenlenen fener alayına ellerinde Türk bayrakları ve meşaleler bulunan çok sayıda vatandaş katıldı.

Maltepe Belediyesi önünde toplanan vatandaşlar, Maltepe Meydanı'na yürüdü.

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç burada yaptığı konuşmada, herkesin ortak paydasının Türkiye Cumhuriyeti olduğunu belirterek, birlik ve beraberlik mesajları verdi.

Etkinlik kapsamında, ressam Furkan Yurdakul tarafından Atatürk portresi çizilirken, ünlü sanatçı Suzan Kardeş de Maltepe Meydanı'na kurulan sahnede konser verdi.

CHP Beykoz İlçe Başkanlığı'nca düzenlenen kutlama etkinliği Paşabahçe Meydanı'nda başladı.

15 Temmuz Şehitler Meydanı'nda sona eren fener alayına, CHP Beykoz İlçe Başkanı Mahir Taştan, Belediye Meclis üyeleri de katıldı.

Vatandaşların sadece Türk bayrağı taşıdığı yürüyüş, saygı duruşunun ardından sona erdi.

- Silivrili vatandaşlar, Atatürk Anıtı'nda bir araya geldi

Silivri'de, Fatih Mahallesi Havuzlu Kahve Sokak'ta toplanan vatandaşlar, marşlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi.

Atatürk Anıtı önünde katılımcıların saygı duruşunda bulunduğu etkinlik, İstiklal Marşı'nın ardından sona erdi.

Yürüyüşe, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, siyasi partilerin ilçe yöneticileri, oda başkanları, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.

- Sarıyer'de 1 kilometrelik bayrak

Sarıyer'de düzenlenen etkinlikte de vatandaşlar 1 kilometrelik bayrak eşliğinde yürüdü.

Kefeliköy'de kortej oluşturan vatandaşlar, ellerindeki Türk bayraklarıyla yürüdü.

Sarıyer'de sona eren etkinliğe balıkçı tekneleri, atlılar, 20 kişilik motosiklet takımı, gaziler, engelliler, halk oyunları ekibi, bando takımı ve tiyatro oyuncuları da eşlik etti.

Etkinlik, Ali Altay, Bora Gencer, Merve Özbey ve Erdem Kınay konseriyle devam etti. Etkinlikte Ali Altay'ın Cumhuriyet'in 94. yılına özel hazırladığı "Kahramanlar Marşı" da hep bir ağızdan söylendi.

- Bakırköy'de Haluk Levent sahne aldı

Bakırköy Belediyesi tarafından düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı konserinde ise Haluk Levent sahne aldı.

Bakırköy Cumhuriyet (Özgürlük) Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, yaklaşık 2 saat sahnede kalan Haluk Levent ile Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

Konser, sanatçının seslendirdiği "İzmir Marşı" ile sona erdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :