İstanbul polisinin cinayet olaylarındaki başarısı

İstanbul polisinin cinayet olaylarındaki başarısı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 2015, 2016 ve 2017'de meydana gelen cinayet olaylarının aydınlatılmasında önemli başarı sağladı- Kentte 2015'te meydana gelen 374 cinayetten 362'si, 2016'da işlenen 390 cinayetten 364'ü, geçen yıl ise 414 cinayetten 384'ünün f

İSTANBUL (AA) - ARİF YAKICI - HÜSEYİN BAĞIŞ - İstanbul polisi, 2015, 2016 ve 2017 yıllarında meydana gelen cinayet olaylarının aydınlatılmasında önemli başarı elde etti.

Türkiye'nin en kalabalık nüfusuna sahip İstanbul, ticari, ekonomik, finansal, kültürel ve eğitim faaliyetleri açısından ülkenin en önemli kenti olarak dikkati çekiyor. İstanbul'da görev yapan polis ve jandarma, halkın huzur ve güvenini sağlamak için yoğun çaba sarf ediyor.

AA muhabirinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün istatistik verilerinden derlediği bilgilere göre, İstanbul'da polis sorumluluk bölgesinde 2015'te 374 cinayet yaşandı.

Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerinin çalışması sonucu, bu cinayetlerden 362'sinin failleri tespit edildi. Cinayet olaylarına karıştıkları iddiasıyla 782 şüpheli hakkında işlem yapıldı.

İstanbul'da 2016 yılında, 387 cinayet olayının 353'ünün failleri belirlendi. Bu cinayetlere karıştıkları öne sürülen 695 kişi hakkında yasal işlem gerçekleştirildi.

Geçen yıl ise kentte meydana gelen 414 cinayetten 384'ünün sanıkları tespit edildi. Cinayetlere karıştıkları iddiasıyla 816 zanlı hakkında işlem yapıldı.

Bu verilere göre, 2015 yılında meydana gelen cinayetlerden yüzde 96,79’u, 2016'da işlenen cinayetlerin yüzde 93,33'ü ve 2017'deki cinayetlerin ise yüzde 92,75'i aydınlatılmış oldu.


- Önemli cinayetler

Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, çok sayıda cinayeti başarılı çalışma sonucunda çözerek, faillerini yakaladı.

Bu çalışmalardan biri 2017 yılında Suriyeli aktivist Oruba Barakat ve gazeteci kızının öldürülmesiydi.

Suriyeli gazeteci Halla Barakat (22) iki gündür işe gitmeyince arkadaşları durumdan şüphelenerek 22 Eylül 2017'de polise bilgi verdi. Çilingir yardımıyla Üsküdar'daki eve giren ekipler, Oruba Barakat (60) ile kızı Hala Barakat'ı bıçaklanarak öldürülmüş, cansız bedenlerini de battaniyeye sarılı halde buldu.

Polis ekipleri, öldürülen Suriyeli anne ile kızının katil zanlısı olduğu iddia edilen ve Oruba Barakat'ın amcasının torunu olan A.B'yi Bursa'da düzenlenen operasyonda, saklandığı adreste yakaladı.

Oruba Barakat ile kızı Hala Barakat'ın Fatih Camisinde düzenlenen cenaze törenine de katıldığı belirlenen zanlı, mahkemece tutuklandı.


- Beratcan cinayeti

Kartal'da ilkokul öğrencisi Beratcan Karakütük'ün 9 Mart 2016'da okuldan çıktıktan sonra eve dönmemesi üzerine ailesi polise kayıp müracaatı yaptı. Bunun üzerine Beratcan'ı arama çalışması başlatıldı. Küçük çocuğun cesedi, 23 Mart'ta Tuzla Tepeören'deki ormanlık alanda bulundu.

Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliğinin günler süren istihbarat çalışması, fiziki ve teknik takibinin ardından Beratcan'ın ölümüne ilişkin servis şoförü E.K. şüpheli olarak gözaltına alındı. Emniyetteki sorgusunda, Beratcan'ın annesiyle ilişkisinin olduğunu, bunu fark eden çocuğu Tuzla'daki ormanlık alana götürüp boğduğunu iddia eden şüpheli tutuklandı.


- Şişli'deki domuz bağı cinayeti

Şişli'de ise 7 Şubat 2016’da Ermeni uyruklu ailenin evine giren kimliği belirsiz kişiler, 87 yaşındaki Hagop Demirci ile 79 yaşındaki eşi Seta Ayda Demirci'yi domuz bağıyla bağladıktan sonra kasada bulunan para ve ziynet eşyalarını alarak kaçtı. Olayda, Hagop Demirci hayatını kaybederken, ağır yaralanan eşi Seta Ayda Demirci polis ve itfaiye ekiplerince kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.

Şüphelilerin yakalanması için çalışma başlatan Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, bina çevresindeki güvenlik kamerası görüntülerini inceledi. Olay günü, saat 12.00 sıralarında Demirci çiftinin kaldığı adresten çıkan şüpheli 3 kişi tespit edildi. Başlarına taktıkları kapüşonla, yüzlerini kameralardan saklamaya çalışan şüphelilerin ellerindeki çantalarla bir araca bindikleri belirlendi.

Yapılan araştırmada, şüphelilerin bindiği aracın kiralık olduğu tespit edildi. Polis ekipleri, aracı kiralayan şüpheli ile iki suç ortağının kimliklerini de belirledi. İstanbul'dan ayrıldıkları ve Sarp Sınır Kapısı'ndan yurt dışına kaçmaya çalıştıkları öğrenilen üç şüpheli, İstanbul'dan yola çıkan polisler tarafından sınır kapısına varmadan Trabzon'da yakalandı. Operasyonda, şüphelilere yardım eden 5 kişi de gözaltına alındı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :