İsrail'den Filistin'e "3G yasağı"

İsrail'den Filistin'e "3G yasağı"

İsrail'in 10 yıldır 3G teknolojisine uyguladığı erişim yasağı gerek bireyleri gerekse şirketleri olumsuz etkiliyor

ٌRAMALLAH (AA) - İletişim ve telekomünikasyon alanında hızlı gelişmelerin yaşandığı ve bazı ülkelerin 5G teknolojisine geçmeye hazırlandığı günümüzde Filistinliler, İsrail'in uyguladığı yaptırımlar nedeniyle 10 yıldır 3G'ye geçmeyi bekliyor.

İsrail yönetiminin 2006'dan bu yana ruhsat vermemesi nedeniyle telekomünikasyon alanında faaliyet gösteren Filistin şirketleri 2G hizmeti vermek zorunda bırakılıyor. Bu durum, Filistin pazarındaki şirketlerin, İsrail'le rekabet etmesini güçleştiriyor. Şirketlerin yanı sıra bireyler de bu durumdan olumsuz etkileniyor. Batı Şeria'da 3G hizmeti veren İsrail SIM kartı kullanmak zorunda kalan Filistinliler, Filistin yönetiminin kontrolündeki kentlerde de Telekomünikasyon Bakanlığı'nın yasağı nedeniyle Filistin SIM kartı taşıyor.

AA muhabirine konuşan Filistin Telekomünikasyon Şirketi (PALTEL) CEO'su Ammar el-Akr, Filistin pazarında 370 bin İsrail SIM kartı olduğunu hatırlatarak, "İsrail şirketleriyle adil olmayan bir rekabet söz konusu. Bu şirketler, 3G ve 4G hizmeti veriyor ve Filistin pazarına giriyor ve bu nedenle geçen yıl yaklaşık 100 milyon doları aşkın zarar ettik." dedi.

Teknolojinin hızla gelişmesi nedeniyle üçüncü nesil iletişimin donanım, ekipman ve cihazlarının 2022 yılında tedavülden kalkacağını kaydeden Akr, dünyaya yetişmek için yine de üçüncü nesile yatırım yapmak zorunda olduklarını kaydetti.

- İsrail'in yaptırımları ekonomik kalkınmanın önündeki engel

İsrail yönetiminin uyguladığı yasak, Filistin şirketlerinin işlerinin aksamasına ve teknolojik açıdan gerilemelerine neden oluyor. Dünya Bankası'nın geçen mart ayında yayınladığı bir raporda, Filistin topraklarındaki iletişim sektörünün İsrail'in bu alandaki yaptırımları nedeniyle geçen 3 yılda 1 milyar doları aşkın zarar ettiği ifade edildi. Raporda, aynı dönem içinde Filistin yönetiminin de iletişim gelirlerinde 184 milyon dolarlık kaybı olduğu kaydedildi.

Ekonomi uzmanı ve Gazze Ticaret Odası Halkla İlişkiler Müdürü Mahir et-Tabba, 3G teknolojinin kullanıma girmesinin, 10 yıldır abluka altında tutulan Gazze'deki çöken ekonomiyi canlandırmaya katkı sağlayacağını söyledi. 3G'nin şirketler ve bireyler arasında iletişimi ve dolayısıyla ticaret hacmini artıracağına vurgu yapan Tabba, "Ablukanın uygulandığı ve sınır kapılarının kapalı olduğu bir ortamda internet, Gazzelilerin dünyaya açılan tek kapısı haline geliyor. Bu kapı, yeni iş imkanlarının doğmasına, işsizlik oranının düşürülmesine, Gazzelilerin teknoloji dünyasına daha fazla açılmasına ve hükümet kurumlarının daha iyi hizmet vermesine vesile olacak." diye konuştu.

Filistin İletişim Bakanı Allam Musa, Kasım 2015'te İsrail ile 3G teknolojisinin kullanımına ilişkin bir anlaşma imzaladıklarını duyurmuş ancak bu anlaşma yürürlüğe girmemişti.

Bakan Musa, bu hafta düzenlenen Expotech 2016'nın açılışında yaptığı konuşmada ise üçüncü nesil iletişim hizmetini yakın bir zamanda kullanacaklarını ümit ettiklerini söylemiş ancak tarih vermemişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :