İsrail'de ezan yasağı yasa tasarısı

İsrail'de ezan yasağı yasa tasarısı

Knesset milletvekili Ganayim:- "Hükümetin önünde iki seçenek var, ya Sağlık Bakanı ve Birleşik Tevrat Yahudiliği Partisi Lideri Yaakov Litzman'ın sunduğu itiraz olduğu gibi kalacak ve tasarı süresiz ertelenecek ya da Yahudi dini partilerinin kabul edeceği

KUDÜS (AA) - İsrail Parlamentosu Knesset'de Ortak Arap Listesi milletvekillerinden Mesud Ganayim, İsrail hükümetinin, "gürültü kirliliğine neden olduğu" iddiasıyla camilerden hoparlörle ezan okunmasının yasaklanmasını öngören yasa tasarısıyla ilgili iki seçeneği olduğunu söyledi.

AA muhabirine konuşan Ganayim, pazar gününün yasa tasarısı için kritik bir gün olacağını belirterek "Hükümetin önünde iki seçenek var, ya Sağlık Bakanı ve Birleşik Tevrat Partisi lideri Yaakov Litzman'ın sunduğu itiraz olduğu gibi kalacak ve tasarı süresiz ertelenecek ya da Yahudi dini partilerinin kabul edeceği bir uzlaşma sağlanacak. Bu da yasa tasarısının çarşamba günü Knesset'e getirilmesi ve oylamaya sunulması anlamına geliyor." dedi.

Ganayim, uzlaşma sağlanırsa bunun, yasa tasarısının Yahudilerin başta Sebt günü (cumartesi) olmak üzere diğer Yahudi ritüellerinde çalınan şofarın yasak kapsamına girmemesi konusunda olacağına işaret etti.

"Gürültü kirliliğine neden olduğu" iddiasıyla camilerden hoparlörle ezan okunmasının yasaklanmasını öngören tasarının yürürlüğe girmesi için İsrail Meclisi Knesset'te üç farklı oturumda görüşülerek oylanması gerekiyor. Filistinlilerin ve İslam aleminin büyük tepkisini çeken tasarı, daha önce de birçok kez gündeme gelmiş ancak kanunlaşmamıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da "gürültüye neden olarak insanları rahatsız ettiği" iddiasıyla ezanın yasaklanmasını öngören yasayı desteklediğini belirtmişti.

Tasarının genel kurulda çarşamba günü oylanması bekleniyor. Knesset'teki dindar Yahudi partilerinden Yahudot HaTora'nın (Birleşik Tevrat) itirazı üzerine oylamanın ertelendiği bildirilmişti. Yahudot HaTora'ya bağlı Sağlık Bakanı Yakup Litzman, ezanın hoparlörlerden yasaklanmasının Yahudi ritüellerini de kapsayabileceği endişesi ile yasa tasarısına karşı çıktıklarını kaydetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler