İsrail Hapishanesindeki Filistinli Tutuklular
İsrail hapishanelerinde yaklaşık 10 ay tutuklu kalmasının ardından serbest bırakılan Tavil:- "Esirlerin fedakarlıklarına yaraşır bir tv filmi ve bu konuda bir rapor hazırlamak için çalışacağım. İsrail hapishanelerindeki kadınlar başta olmak üzere Filistin
RAMALLAH (AA) - KAYS EBU SEMRA - İsrail hapishanelerinde yaklaşık 10 ay tutuklu kalmasının ardından serbest bırakılan Büşra et-Tavil, "Filistinli esirlerin" sıkıntılarını gündeme getirebilmek için basın alanında çeşitli çalışmalar yapmayı planladığını söyledi.
Biir Zeyt Üniversitesi'nde basın üzerine eğitim alan 22 yaşındaki Tavil, ilk olarak 2011 Haziran ayında tutuklandı ve hakkında 18 ay hapis kararı verildi ancak 5 ay cezaevinde kalmasının ardından Hamas ile İsrail arasında yapılan esir takası anlaşması ile Gilad Şalit'e karşılık serbest bırakılan bin 27 Filistinliden biri olma şansına erişti.
Ancak özgür kalan genç kızın hapishane macerası burada sona ermedi. Gözaltına alınan Hamas liderlerinden Cemal et-Tavil'in kızı olan Büşra, Batı Şeria'da 12 Haziran 2014'te 3 Yahudi yerleşimcinin kaybolarak 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından, İsrail tarafından yürütülen operasyonlar kapsamında tekrar gözaltına alındı.
İsrail mahkemesi, Batı Şeria'daki Hamas Hareketi'ne para transferi yapmakla itham edilen Tavil'in ikinci kez gözaltına alınmasından bir buçuk ay sonra, hakkındaki eski hükmün yürürlüğe konulması kararı aldı. Temmuz ayından itibaren Haşeron hapishanesinde tutuklu bulunan Tavil, geçen Pazar günü tekrar özgürlüğüne kavuştu.
-"Kelepçenin İnlemesi Ağı"nı kurdu
İsrail hapishanelerindeki Filistini tutukluların sorunlarına ışık tutabilmek için yaklaşık 2 sene önce arkadaşlarıyla "Kelepçenin İnlemesi Ağı"nı kuran Tavil, söz konusu tutuklamaların kendisini yıldıramadığını vurgulayarak, "Esirlerin fedakarlıklarına yaraşır bir tv filmi ve bu konuda bir rapor hazırlamak için çalışacağım. İsrail hapishanelerindeki kadınlar başta olmak üzere Filistinli bütün esirlerin durumu çok üzücü. Mahkumlar, İsrail tarafının ihmallerinden muzdaripler ve yakın zamanda esir takası yapılmasını ümit ediyorlar" dedi.
-Hapishaneden çıkacakları günü bekliyorlar
Tavil, "Filistinli esir kadınlardan, kurtarılmaları için ciddiyetle çalışmaları konusunda direniş gruplarına mesaj getirdim. Medyadan yakın bir zamanda esir takası olacağını duyuyorlar ve sabırsızlıkla bunun gerçekleşmesini bekliyorlar" diye konuştu.
"Cezaevine girmeyen mahkumların yaşadığını anlayamaz" diyen Tavil, Filistinli mahkumların birçok şeyden mahrum bırakıldıklarını kaydederek, mahkemelerde ve mahkum nakil araçlarında çektikleri sıkıntıların yanı sıra, meselelerine resmi anlamda veya halk bazında gereken önemin gösterilmemesinin de kendilerini üzdüğünü söyledi.
Mahkumiyeti boyunca Haşaron hapishanesinde kalan Tavil, "İkinci kez tutuklandım. 12 Haziran'da Halil'de 3 Yahudi yerleşimcinin kaçırılmasının ardından İsrail askerlerinin düzenlediği gözaltı operasyonları sürecinde tutuklandım. Böyle bir şey beklemiyordum bu nedenle başlangıçta şoke oldum. Ellerimi ve gözlerimi bağladılar ve beklemediğim konuları sordular, yönelttikleri şeyleri inkar edince idari gözaltıyla beni tehdit ettiler" ifadelerini kullandı.
Tavil, bütün hayatını Filistin davasına adayan bir babanın kızı olmakla gurur duyduğunu da sözlerine ekledi.
Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Esir İşleri Heyeti'nin raporunda, haklarında bir veya birkaç kez müebbet cezası verilmiş 478 kişi, 18 yaş altı 205 çocuk, 21 kadın, 480 idari tutuklu, 13 milletvekili, 2 eski bakan ile 80'nin de hayati tehlike bulunan bin 500 hasta tutuklunun da aralarında bulunduğu 6 bin 500 kişinin, halihazırda İsrail hapishanelerinde tutulduğu kaydedilmişti.
Kaynak: