"İspatlasınlar, istifamı vereyim"

"İspatlasınlar, istifamı vereyim"

Büyükanıt: Operasyona ABD etkisini ispatlarlarsa üniformamı çıkarırım...

Genelkurmay Başkanı medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle yaptığı toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.

Kuzey Irak operasyonunun bitişiyle ilgili eleştirilerin yanlış anlama ve algılamadan kaynaklandığını belirten Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt eleştirilere yanıt verdi.

 

Operasyonun bitişiyle ilgili yapılan 'ABD çık dedi Türkiye çıktı' eleştisinin tamamen asılsız olduğunu belirterek, "Bunu söyleyenler bu iddialarını ispat ederlerse ben bu üniformayı çıkarırım. Bu yalnızca TSK’ya değil Türkiye Cumhuriyeti’ne de yapılan çok seviyesiz bir saldırıdır. Askerimizin döktüğü kana saygısızlıktır"  dedi.

 

Operasyonunun hedefinin Zap kampı olduğunu vurgulayan Büyükanıt, operasyonunun bu mevsimde yapılmasının dezavantajlarının avantaja dönüştüğünü belirterek, "Hedef zap kampıydı. Örgütün eylem açısından beyni olan zap kampıydı. 300 kadar terörist vardı bunları hedef aldık. Büyük ölçüde hedefe ulaştık 240'ını etksiz hale getirdik." dedi.

Sınır ötesi harekatın, tarihin en önemli harekatlarından biri olduğunu ve  bu mevsimde başarıyla sonuçlandığını bildiren Büyükanıt şunları anlattı:

"Bazı dezajantajları vardı bunları ajantaja dönüştürdük. Terör örgütünün hareket alanının kısıtladık. Gece hareket ediyorduk ve bu çerçevede başarıya ulaştık. Tüm personel yayan olarak bu operasyona katıldılar.

Bir alay operesyon bölgesine indirildi.

 

ABD çık dedi, Türkiye çıktı eleştirisini tamamen asılsız.  Bunu söyleyenler ispat ederlerse ben de bu üniformayı çıkarırım.

 

Başbakanın haberi var mıydı?  sorusuna Büyükanıt, "Ben kimsenin avukatı değilim, ama 'ulusa sesleniş' konuşmasından yola çıkarak yapılan eleştiriler doğru değil. Tüm kurumlarla koordinasyon sağlandı." dedi.

 

Kırgın ve kızgın olduğu gözlenen Büyükanıt, "Hedefimiz Zap'tı hedefimize ulaştık. Hedefler büyütüldü. PKK'nın bu operasyonla bitirileceği gibi bir algı yaratıldı. Şartların kendileri tarfından değerlendirildiğini Kandile gitme planı olmadığını, bazılarının başka hedefleri vardı, algı da çok büyüdü." diye konuştu.

 

Büyükanıt şunları söyledi:

TSK tarihin en önemli operasyonlarından birini yaptı.

Operasyonun bittiğini Zebari'nin açıklamasını ve bu bilgiyi nereden aldığını sorgulamak lazım.

Operasyon bölgesine Barzani gazetecileri götürdü bu onlar arasında organik bir bağ olduğunu göstermez mi ? Hani o bölge kontrol dışındaydı. PKK'nın kontrolündeydi. "

 

YORGUN AMA MAĞRUR ASKERLERİMİZ

 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, TSK’nın Irak’ın kuzeyine düzenlediği kara harekatına ilişkin bugün basını bilgilendirme toplantısı yaptı. Basın kuruluşlarının Ankara temsilcilerine operasyonun detayları hakkında bilgi vermek için düzenlenen toplantıya Kuvvet Komutanları Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ve J Başkanları katıldı. Genelkurmay Karargahı İnönü salonunda saat tam 15.00’de başlayan toplantının girişinde fotoğraf ve görüntü alındı. Toplantı salonunun bir duvarında yer alan iki dev ekranın birincisinde Genelkurmay Başkanlığı logosu, diğerinde ise operasyonda dönen askerlerden beşinin üstü açık bir kamyondaki fotoğrafı yeralıyordu. Fotoğrafın üstünde “Yorgun ama mağrur askerlerimiz" ifadesi bulunuyordu. Orgeneral Büyükanıt toplantının bir yerinde bu fotoğrafı göstererek askerlerin kahramanlıklarını övdü.

 

NEDEN ZAP?

 

Toplantıyı kendi hazırladığı soruları yanıtlayarak sürdüren Orgeneral Büyükanıt’ın ilk sorusu da “Neden Zap?" oldu. “Operasyon bölgesi Zap’ı seçmemizin sebebi PKK’nın silahlı saldırılara yönelik eylemleri planladığı ve bilahare teröristlere bu görevi verdiği yerdi. Askeri faaliyetlerin ve silahlı terörün beyni burası. Kandil daha ziyade eğitim yaptıkları, lojistik gibi şeylerin bulunduğu yer. Ama silahlı terörün beyni Zap kampı" diye açıklayan Orgeneral Büyükanıt, “Neden bu mevsim seçildi?" sorusunu yanıtlarken de, “Tabiî ki askeri harekatta önceden planlama, gerekli ayrıntıları tespit etme değişmez parametrelerdir. Bu mevsim özellikle seçildi. Bu mevsimde orada çok çetin mevsim koşullarının olacağını biliyorduk. Arazi son derece sert onu da biliyorduk. Yani ilk bakışta bizim için dezavantajlı bir bölge gibi görünebilir. Oysa imkan ve kabiliyetleriniz uygun ise bu dezavantaj gibi görünen durumu avantaja çevirebilirsiniz. Bu terör örgütüne dezavantaj olarak yansır ki ne kadar doğru olduğu operasyonda da ortaya çıkmıştır. Biz bu dezavantajları arkadaşlarımızın muazzam bir gayret sarfıyla avantaja döndürmesini bildik. dedi.

 

Bu tür çok sert iklim koşulları bulunan operasyonların riski olacağının da altını çizen Orgeneral Büyükanıt, “Ancak risk hayatın kendisinde de vardır. Eğer kafamıza saksı düşeceğini düşünürsek dışarı çıkmamamız lazımdır. Askerlik öngörüye dayalı risk alma sanatıdır. Biz de bu riski almaya karar verdik. PKK’nın en büyük eylem birimi olan patlayıcılar bu mevsimde patlatılamaz. Nitekim operasyon sırasında patlayıcıdan dolayı tek bir zayiat bile vermedi" dedi.

 

GENERALDEN ERE HERKESİN YAYA OLDUĞU HAREKAT

 

Operasyon bölgesinde hiçbir araç kullanılmadığını vurgulayan Orgeneral Büyükanıt, “Generallarin de albayların da erbaşların da erlerin de tamamen o derin karda yaya yürüdüğü bir kara harekatı oldu. Arazi şartları o bölgede araç kullanılmasına imkan tanımıyordu ve bu operasyon tamamen yaya bir operasyon olarak icra edildi. Böyle bir havada böyle bir derin karda böyle bir arazide bu kadar gün gece ve gündüz operasyon yapmak büyük bir fiziki güç ister. Bu harekat birliklerimizin ulaşmış oldukları eğitimin ve fiziki gücün çok tipik bir göstergesidir" dedi.

 

Orgeneral Büyükanıt, harekatın gece başladığını, operasyonda çatışmaların büyük bölümünün gece yaşandığını ifade ederek, “Burada dikkatinizi çekmek isteğim çok önemli bir şey var. Operasyon sırasında çatışmaların çok büyük bir bölümü gece cereyan etti. Bu bizim diğer bir avantajımız. Bu birliklerimizin de arzu ettiği bir husus. Geceler azami derecede kullanılmıştır. Çünkü geceye hakim olan bizim birliklerimizdir. Teröristler değil. Terör örgütü en büyük zaiyatlarını gece vermiştir" diye konuştu

 

ilgili haber: Büyükanıt: CESET GÖSTERMEM