İspanya Irak’tan çekiliyor mu? NATO kararı sonrası kritik tahliye hazırlığı

İspanya Irak’tan çekiliyor mu? NATO kararı sonrası kritik tahliye hazırlığı

İspanya, NATO’nun güvenlik gerekçeli yeniden düzenleme kararı sonrası Irak’taki 71 askeri personelini tahliye etmeye hazırlanıyor.

İspanya, NATO misyonu kapsamında Irak’ta görev yapan askeri personelinin tahliyesi ve yeniden konuşlandırılması için hazırlık başlattı. Kararın, NATO’nun bölgedeki güvenlik durumuna ilişkin yaptığı yeni değerlendirmeler sonrası alındığı bildirildi.

İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, yaptığı açıklamada, ülkelerinin Irak’taki askeri varlığının iki temel nedene dayandığını belirtti. Bunların, DEAŞ’a karşı kurulan uluslararası koalisyona destek ve Irak’ın güvenlik kurumlarının güçlendirilmesine yönelik danışmanlık faaliyetleri olduğu ifade edildi.

NATO’dan “güvenlik” vurgusu

İspanya’nın bu adımının arkasında, NATO’dan gelen açıklamaların etkili olduğu aktarıldı. NATO Sözcüsü Allison Hart, yaptığı değerlendirmede, önceliğin NATO personelinin güvenliği olduğunu belirterek Irak’taki misyonda yeniden düzenlemeye gidileceğini duyurdu.

Bu kapsamda, sahadaki askeri unsurların risk durumuna göre yer değiştirmesi veya tahliye edilmesi gündeme geldi.

Irak’taki NATO misyonu ve İspanya’nın rolü

NATO’nun Irak’taki misyonu 2014 yılında başlatıldı. İspanya ise bu misyona 71 askeri personel ile destek veriyor. Ayrıca İspanyol askerleri, 2018 yılından bu yana Irak hükümetine güvenlik yapısının geliştirilmesi ve askeri eğitim konularında danışmanlık sağlıyor.

Öte yandan, her iki misyonun da bu yıl sonuna kadar uzatıldığı, normal şartlarda NATO Irak misyonunun komutasının Mayıs ayında İspanya’ya geçmesinin planlandığı ifade edildi.

Bölgedeki gelişmeler yeni kararları tetikledi

Uzmanlara göre, Orta Doğu’daki güvenlik dengelerinde yaşanan değişimler ve artan riskler, NATO’nun sahadaki varlığını yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Bu süreçte İspanya’nın attığı adım, bölgedeki askeri dengeler açısından dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.