"İşlek caddelerdeki rallicilerin araçları müsadere edilsin" önerisi

"İşlek caddelerdeki rallicilerin araçları müsadere edilsin" önerisi

AK Parti İstanbul Milletvekili Yıldırım:"Bağdat Caddesi gibi yoğun caddelerde ralli yapıp da ölümlü trafik kazasına neden olunması halinde, mülkiyeti kime ait olursa olsun araç müsadere edilmeli"- "Müsadere edilen araç satılarak paraya çevrilmeli, buradan

TBMM (AA) - HÜSEYİN GAZİ KAYKI - AK Parti İstanbul Milletvekili Hurşit Yıldırım, Bağdat Caddesi gibi yoğun caddelerde ralli yaparak ölümlü trafik kazalarına neden olanların araçlarının müsadere edilmesi önerisinde bulundu.

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de her yıl binlerce trafik kazasının meydana geldiğini ve yüzlerce vatandaşın bu kazalarda yaşamını yitirdiğini dile getirdi.

Dilekçe Komisyonuna, bu konuya ilişkin dilekçe sunduğunu hatırlatan Yıldırım, bunun sonucunda, şehir merkezlerindeki işlek caddelerin trafik sorunlarının araştırılması ve alınabilecek önlemlerin belirlenmesi amacıyla alt komisyon kurulmasına karar verildiğini anımsattı.

İstanbul'un en bilinen marka caddelerinden birinin de Bağdat Caddesi olduğunu belirten Yıldırım, özellikle son zamanlarda buradaki ölümlü trafik kazalarının kamuoyunda çokça gündeme geldiğini ifade etti.

Her ilin kendine özgü, Bağdat Caddesi gibi işlek ve marka caddelerinin bulunduğuna dikkati çeken Yıldırım, bu caddelerde hem trafik hem de yaya yoğunluğunun fazla olduğunu vurguladı.

Bu tür caddelerde denetlemenin bittiği ve trafiğin azaldığı saatlerde ralli yarışlarının yapıldığını ve ölümlü trafik kazalarının meydana geldiğini aktaran Yıldırım, "Biz de Bağdat Caddesini bir rol model olarak çalışarak, burada yapılabilecek uygulamaların trafik kazalarını engellemesi yönünde TBMM Dilekçe Komisyonuna başvuru yaptık." diye konuştu.

Alt komisyonun çalışmalarının, Türkiye'de trafik eğitimi konusunda bir başlangıç niteliği taşımasını, trafik yoğunluğu bulunan bu tür caddelerde alınabilecek önlemlerin diğer caddelere de örnek olmasını istediklerini dile getiren Yıldırım, trafik kazalarının önlenmesi adına hem yayalar hem sürücüler için bir eğitim modeli üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Trafik kurallarını hiçe sayan bazı gençlerin, altlarındaki lüks araçlarla bu tür marka caddeleri adeta yarış pistine çevirdiklerini ve ralli yaptıklarının altını çizen Hurşit Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu, trafiği çok tehdit ediyor. Verilen ceza o lüks aracı kullanan kişi için belki çok önemsiz bir ceza miktarı olduğundan dolayı önemsenmiyor. Yüksek hız yapıp trafik kurallarını ihlal ederek, adeta ralli yarışı yaparak trafik kuralını ihlal eden kişiye sadece idari para cezası, trafik cezası verilmesin. Bu kişilerin araçları en az 2-3 ay trafikten men edilsin, men edilmekle beraber aracı da altından alınsın, otoparka çekilsin. Çünkü bu çok caydırıcı bir ceza olur.

Bağdat Caddesi gibi yoğun caddelerde ralli gibi yarış yapıp da ölümlü trafik kazasına sebep olunması halinde, mülkiyeti kime ait olursa olsun araç müsadere edilmeli. Müsadere edilen araç satılarak paraya çevrilmeli, buradan elde edilecek para da kurulacak özel bir fona aktarılarak trafik kazalarının azaltılması ve alınacak önlemler konusunda değerlendirilmeli. Tabi bunlar hem idari hem yasal çalışmalar. Bunların altlığını oluşturmak gerekiyor."

Öte yandan Yıldırım, Bağdat Caddesi'ne benzer yoğunluğun bulunduğu caddelerde kentsel dönüşümlerin yapıldığını, bu nedenle inşaat faaliyetlerinde kullanılan kamyon ve mikser gibi araçların da bu caddelerde yoğun şekilde bulunduğunu ve kazalara karıştığını ifade ederek, bunun önüne geçmek için bu tür araçlarda yardımcı personel kullanılabileceğini, araçların ledlerle ve reflektörlerle çok aydınlık hale getirilebileceklerini ve uyarıcı levhaların aydınlatılabileceğini sözlerine ekledi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :