İran'da "hava Kirliliği ve çevre" konferansı

İran'da "hava Kirliliği ve çevre" konferansı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kural, Tahran'daki hava kirliliği sorununun çözümü için İranlı yetkililerle görüştüğünü söyledi - Emir Kebir Üniversitesi Maden Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şehriyar: "İşsizlik nedeniyle insanlar bir araba

TAHRAN (AA) - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, Tahran'ın hava kirliliğiyle dünyanın ilk 5 şehri arasına girdiğini belirterek, bu sorunun çözümü için İranlı yetkililerle görüştüğünü belirtti.

"Tahran'daki Hava Kirliliği ve Çevreye Karşı Sorumluluklarımız" konulu konferansa katılan Kural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tahran'daki hava ve ses kirliliğinin İran'ın en büyük problemlerinden olduğunu belirterek, "İstanbul'un hava kirliliğinin çözülmesi konusunda katkılarım oldu. Bu tecrübelerimi İranlı yetkililerle de paylaşıyorum." dedi.

Kural, Tahran'da bireysel araç sayısının oldukça fazla olduğunu ve toplu taşıma araçlarının yeterli şekilde kullanılmadığını gözlemlediğini aktardı. Araçların eski ve egzoz emisyon ölçümlerinin yeteri kadar kontrol edilmemesinin de Tahran'daki hava kirliliğini artıran etkenlerin başında geldiğini vurgulayan Kural, "Bunun tek çaresi gerekli kontrollerin yapılması ve hava kirliliğine yol açan araçları trafikten men etmektir." değerlendirmesinde bulundu.

Tahran'daki hava kirliliğine çözüm önerileri sunduğunu kaydeden Kural, "Benim teklifim, toplu taşıma araçlarının seferlerini artırmak, metroyu genişletmek ve halkı bu araçları kullanmaya teşvik etmektir." diye konuştu.

- "Araç sayısı, hava kirliliğinin temel sebebi"

Emir Kebir Üniversitesi Maden Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuruş Şehriyar da Tahran'daki hava kirliliğinin asıl sebebini, trafiğe çıkan araç sayısına bağladı.

Şehriyar, "Trafiğe çıkan araç sayısı çok fazla. İşsizlik nedeniyle insanlar bir araba edinip yolcu taşımacılığı yapıyorlar. Bu da trafiğe çıkan araç sayısını artırıyor. Araçların eski, yakıtın kalitesiz olması da durumu daha da zorlaştırıyor." ifadelerini kullandı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :