İran'da cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Reisi'nin liderlik senaryosu

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Reisi'nin liderlik senaryosu

Eski İçişleri Bakanı Taczade, Ruhani'nin cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması, Reisi'nin İran liderinin yerine geçme senaryosunu çökerteceğini ileri sürdü

İSTANBUL (AA) - İran'da Reformcu kanadın önde gelen simalarından ve eski İran İçişleri Bakanı Mustafa Taczade, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin tekrar seçilmesi, "Reisi'nin cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda, Hamaney'in ölümünün ardından yerine geçeceği" senaryosunu çökerteceğini söyledi.

Eski Bakan Taczade, AA muhabirine verdiği demeçte, yaygın kanaatin, cumhurbaşkanlığı seçimi muhafazakar adaylardan İbrahim Reisi'nin seçilmesi durumunda, İran lideri Ali Hamaney'in yerine geçecek kişi de olabileceği yönünde olduğunu belirtti.

İran'ın 12'nci dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çok önemli olduğunu kaydeden Taczade, "Çünkü genel kanaat, Reisi seçilirse, aynı zamanda liderin yerine geçecek kişi olarak da seçilecek. Bunun nedeni, hem kapalı kapılar ardında yapılan lobi çalışmaları, hem de sistemin kurucusu (Humeyni) vefat ettiğinde, yerine zamanın cumhurbaşkanı Ali Hamaney'in atanması olarak gösterilebilir." diye konuştu.

Taczade, Reisi ile birlikte geleneğin devam edeceğini, böylece "ruhanilik" statüsüne sahip birinin hem liderin hem de halkın desteğine sahip olduğu tezinin ileri sürüleceğini aktardı.

Ruhani'nin seçimleri kazanması durumunda söz konusu senaryonun çökeceğini ileri süren Taczade, "Bu durumda liderlik konusu da farklı bir boyut kazanacak." dedi.

İran'da Cuma günü gerçekleşecek 12'nci dönem cumhurbaşkanlığı seçim yarışında, Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bakır Galibaf'ın İbrahim Reisi lehine seçimlerden çekilmesiyle, muhafazakar kanatta Reisi ve Mustafa Mirselim kalırken, ılımlı muhafazakar ve reformistlerin cephesinde Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ve Mustafa Haşimiteba'dan oluşan 5 aday bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :