"İran Dış Politikasında Ortadoğu" Sempozyumu

"İran Dış Politikasında Ortadoğu" Sempozyumu

Prof. Dr. Çakmak:- "İran, dış politikasını Şah döneminde olduğu gibi Pers kökenlilerin çıkarlarına uygun olarak uygulamaya devam ediyor"

ANKARA (AA) - Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Çakmak, "İran, dış politikasını Şah döneminde olduğu gibi Pers kökenlilerin çıkarlarına uygun olarak uygulamaya devam ediyor." dedi.

Hacettepe Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu ile Uluslararası İran Türkleri Düşünce Platformunun ortaklaşa düzenlediği "İran Dış Politikasında Ortadoğu" Sempozyumu, Hacettepe Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonunda gerçekleşti. Sempozyumda, konuşmacılar, İran'ın yakın dönemdeki Ortadoğu politikası ve tarihten bugüne İran-Ermenistan ilişkileri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Sempozyumda konuşan Prof. Dr. Çakmak, İran'ın 1979'daki İslam Devrimi'nin ardından daha aktif bir dış politika geliştirmeye başladığını ifade etti.

İran'ın Suriye politikasına da değinen Çakmak, "Bölgede İran'ın Rusya ile ilişkilerinin göründüğü gibi olmadığına dikkati çekerek, "Yaklaşık bir yıl önce Halep'ten sivillerin tahliye edilmesi için Ruslar izin verdi. İran, Hizbullah vasıtasıyla buna engel olmaya çalıştı. Bunun üzerine Rus uçakları, Hizbullah militanlarını ve İran'dan gelen paramiliter grupları bombaladı ve İran bu duruma çok kızdı. İran ile Rusya arasında buna benzer bir sürü olaylar yaşandı." ifadelerini kullandı.

Çakmak, İran'ın, Ermenistan ile sıkı ekonomik ilişkilerinin bulunduğuna işaret ederek "Normal şartlarda İran'ın Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunlarda Azerbaycan'ı desteklemesi gerekir. Çünkü İran İslam devleti ve Azerbaycan Müslüman bir ülke. Bunun dışında İran'da yaklaşık 40 milyonluk Türk nüfusu var. İran, bunları dikkate almadan Azerbaycan-Ermenistan sorununda tarafsız olduğunu söylüyor fakat el altından Ermenistan'a destek veriyor. İran, dış politikasını Şah döneminde olduğu gibi Pers kökenlilerin çıkarlarına uygun olarak uygulamaya devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Avrasya İncelemeleri Merkezi Araştırmacısı Dr. Maxim Gauin de İran ile Ermenistan ilişkilerinin 3 bin yıllık geçmişe dayandığını hatırlatarak, bu ilişkilerin 1918'den sonra daha da derinleştiğini vurguladı.

Gauin, İran'ın ülkesindeki Türklerin güçlenmemesi için Azerbaycan-Ermenistan sorununda Ermenileri desteklediğini savundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :